Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αντιφάσεις για την «απορρόφηση» των δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Στην δεξαμενή των... μετατάξεων μπήκαν εν μία νυκτί οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας οι οποίοι εισήλθαν μέσω ΑΣΕΠ στην αρμοδιότητα των δήμων και πλέον βρίσκονται με το ένα «πόδι» στην ΕΛ.ΑΣ. Το ζήτημα ωστόσο που έχει προκύψει είναι τι μέλλει γενέσθαι με την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ. και σε ποιες τελικά θέσεις θα μεταταχθούν οι 3.500 υπάλληλοι.

Να σημειωθεί ότι βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, αυτό του Σεπτεμβρίου.

Από τη μία πλευρά, το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών, όπως τουλάχιστον προέκυψε από διαρροές, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ανδρών - γυναικών της που απορροφείται από δράσεις όπως τα σχέδια «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα», αλλά και για τα κέντρα κράτησης των μεταναστών.

Σύμφωνα ωστόσο με την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, η μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να απελευθερώσει το αστυνομικό προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος, το οποίο σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο βλέπει τους αριθμούς του να περιορίζονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων. Αυτό σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα καλύψουν θέσεις γραφείου.

Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ’ αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, πρόσφατα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι οι υπάλληλοι της αστυνομίας είναι αρκετοί παράπανω από τις απαιτούμενες ανάγκες ψηφίζοντας την κατάργηση 7.000 οργανικών θέσεων.

Επομένως, εγείρεται το εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να καταργούνται «περιττές» οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και ταυτόχρονα να γίνεται λόγος για... ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στο Σώμα από τους δημοτικούς αστυνομικούς αυτή τη φορά.

Την ίδια ώρα, διαπιστώνονται αντιφάσεις ως προς τις... ανάγκες που θα καλύψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης καθώς αρχικά είχε διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές ότι θα απορροφηθούν σε θέσεις γραφείου, ενώ πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την ΚΕΔΕ υπάρξαν προτάσεις οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας να αναλάβουν την πάταξη του παρεμπορίου, πάγια αρμοδιότητά τους, δηλαδή σε πιο... μάχιμες θέσεις.

Βέβαια, οι δημοτικοί αστυνομικοί διαθέτουν στην πλειονότητά τους διευρυμένα προσόντα με πολυετείς σπουδές. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους. Στο Δήμο Αθηναίων εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800 - 850 ευρώ. Η συντριπτική πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως τέτοιοι, όχι για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην πορεία. Θα μπορούσαν λοιπόν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως και αποτελεσματικά στην Αστυνομία χωρίς να... χαθούν σε θέσεις απλά για να πραγματοποιηθεί η μετάταξη.

Από την πλευρά της όμως η ΠΟΑΣΥ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνοντας λόγο για «πισωγύρισμα» της ΕΛ.ΑΣ. σε ανευ λόγου γραφειοκρατικές αρμοδιότητες με την απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών,. ενώ από την πλευρά τους οι δήμοι της χώρας διατείνονται ότι οι ανάγκες των πόλεων παραμένουν «ανοιχτές» πληγές και η αστυνομία θα πρέπει πλέον να τις καλύψει.

Στην πραγματικότητα, το μέλλον της δημοτικής αστυνομίας παραμένει αβέβαιο και οι υπάλληλοι καθώς δεν έχει οριστεί ένα σαφές και πλήρες σχέδιο για τους δημοτικούς αστυνομικούς. Όπως όλα δείχνουν θα περάσουν ένα καλοκαίρι αγωνίας μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν και θα ενημερωθούν επίσημα για το σχέδιο κινητικότητας και της μετάταξης στην ΕΛ.ΑΣ.

(Αναδημοσίευση από : newpost.gr)
Πηγή: http://dimastin.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2623.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου