Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τα σενάρια για το μέλλον της Δημοτικής Αστυνομίας - Σκόρπια δημοσιεύματα

Σκόρπια δημοσιεύματα για το μέλλον των δημοτικών αστυνομικών: Από διατήρηση της υπηρεσίας στα νησιά μέχρι κάλυψη θέσεων σωφρονιστικών (εξωτερικών φυλάκων) στις φυλακές. Μην ξεγελιέστε, τίποτα δεν υπάρχει επίσημα.

  • Δένδιας: Στόχος οι δημοτικοί αστυνομικοί  που θα προσχωρήσουν στην ΕΛ.ΑΣ. να είναι στους δρόμους. Ο υπουργός μίλησε και για το καυτό θέμα με τους δημοτικούς αστυνομικούς που θα προσχωρήσουν στην Ελληνική Αστυνομία. Επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να απορροφηθεί το σύνολο των εργαζομένων στις Δημοτικές Αστυνομίες διευκρινίζοντας όμως ότι θα είναι “μετά από μία στοιχειώδη διαδικασία αξιολόγησης”.Διευκρίνισε πάντως ότι “αυτά δεν αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου” στο οποίο είναι πολιτικός υπεύθυνος, και σημείωσε ότι δεν έχει απόλυτη γνώση όλων των στοιχείων τα οποία η Δημοτική Αστυνομία θα μπορέσει να καλύψει εντεταγμένη στην ΕΛ.ΑΣ.Όπως είπε στόχος είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί “να υποστούν μία μετεκπαίδευση και από εκεί και πέρα θα βγουν πάλι στο δρόμο για να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη” και η νέα υπηρεσία θα μοιάζει στην υπηρεσία του Αστυνομικού της Γειτονιάς. 
  •  Σε ερώτηση για το αν η νέα υπηρεσία θα αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει καταγγελίες για ενοχλήσεις από καταστήματα εστίασης ή να επιτηρεί την ελεγχόμενη στάθμευση απάντησε ότι “το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του καθηκοντολογίου θα περάσει μαζί τους και στη νέα τους Υπηρεσία” αλλά διευκρίνισε πως κάποια καθήκοντα, χωρίς να τα αναφέρει, “δεν θα τους προσιδιάζουν όταν είναι Έλληνες αστυνομικοί και κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμείνουν στους Δήμους”. Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η προσχώρηση δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. δεν θα επηρεάσει τις τυχόν νέες προσλήψεις αστυνομικών. 
  • Βενιζέλος: Χθες πάντως, σε δηλώσεις του από την Κρήτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η απόφασή μας για τη Δημοτική Αστυνομία είναι να γίνει μια αξιολόγηση αυτής της υπηρεσίας, αυτής της δομής, να ενταχθεί ως διοικητική αστυνομία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να καλύπτει τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις προτεραιότητές της. Οπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι έχει ανάγκη από αστυνόμευση. Γιατί φυσικά πρέπει να υπάρχει ευταξία στις πόλεις και γιατί πρέπει να καταπολεμούνται μορφές παρανομίας, οι οποίες τελικά πλήττουν την οικονομία».
  •  Την απορρόφηση της συντριπτικής πλειονότητας των 3.496 δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες του Δημοσίου, που θα φτάνει και το 80%, σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να επισπευσθούν η αξιολόγηση και η επανατοποθέτηση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπ. Εσωτερικών, αναμένεται να επανατοποθετηθούν 2.900 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, εκ των οποίων 300 άτομα θα επιστρέψουν σε άλλες υπηρεσίες των ΟΤΑ, 2.000 θα μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. και 600 υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικών φρουρών σε σωφρονιστικά ιδρύματα. 
  • Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, αναφέρει σε χθεσινές του δηλώσεις ότι ένας σημαντικός αριθμός δημοτικών αστυνομικών θα μετακινηθεί στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα επανεκπαιδευτούν από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ενισχύσουν τον θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς» που έχει ατονήσει, ενώ η Αστυνομία θα αναλάβει από τον Σεπτέμβριο την καταπολέμηση του παραεμπορίου, καθώς και την παρακολούθηση της τοπικής στάθμευσης. 
  • Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στο πολυνομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικού κλάδου που θα δημιουργηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. για να απορροφήσει τους δημοτικούς αστυνομικούς. Παράλληλα ο υπ. Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προανήγγειλε την κάλυψη θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων (εξωτερικών φρουρών) στις φυλακές της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί 600 κενές θέσεις και το υπουργείο έχει ζητήσει τη μετακίνηση προσωπικού.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο την επιχειρησιακή ευθύνη των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας που θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ. να τον έχουν οι δήμοι και ειδικότερα να διαχειρίζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με την παράνομη στάθμευση. Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει η δημοτική αστυνομία στα νησιά και να ασχολείται με τη διευθέτηση των τραπεζο-καθισμάτων.
  • Ελευθεροτυπία: Τα δεδομένα για τους δημοτικούς αστυνομικούς είναι πιο ευνοϊκά και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου σε ποσοστό 90%) θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με τη δυνατότητα που θα τους παρασχεθεί να εξαγοράσουν τρία πλασματικά χρόνια όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία στην εργασία τους. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει μία μικρή μειονότητα δημοτικών αστυνομικών.
  • aftodioikisi.gr: Για τους δημοτικούς αστυνομικούς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι σχεδόν το 80% θα μεταφερθούν Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης της ΕΛ.ΑΣ., το 10% (αυτοί που έχουν μεταπτυχιακό, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη) θα παραμείνουν στους δήμους, ενώ θα απολυθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πτυχία ή άλλες παράτυπες διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος μίλησε για το 20% ωστόσο με βάση τα όσα είπαν χθες οι υπουργοί στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ίσως το ποσοστό να πέσει και στο 10%, δηλαδή, περίπου 350 δημοτικοί αστυνομικοί να δουν την έξοδο από το δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου