Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κυρ. Μητσοτάκης: Διαβατήριο για μια νέα θέση στο Δημόσιο το «σκληρό ΑΣΕΠ» - Σενάρια για τις «δεξαμενές» και την τύχη των «διαθεσίμων»


Κυρ. Μητσοτάκης: Διαβατήριο για μια νέα θέση στο Δημόσιο το «σκληρό ΑΣΕΠ»
Κατάληψη στο κτίριο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων λόγω διαθεσιμότητας
Όχι απλώς μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει μπει κάποιος στο Δημόσιο για να έχει αυξημένες πιθανότητες μετά την ένταξή του σε διαθεσιμότητα να μετακινηθεί σε άλλη θέση, αλλά θα πρέπει να είναι από τους υπαλλήλους που πέρασαν και από τη «σήτα» του «σκληρού ΑΣΕΠ».

Στο μικροσκόπιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τεθεί ως κρίσιμο στοιχείο για την τύχη των «διαθέσιμων», ο τρόπος πρόσληψής τους, με προτεραιότητα στα «συν» των κριτηρίων μετακίνησής τους σε νέες θέσεις, τη συμμετοχή τους σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Η διατύπωση περί «σκληρού ΑΣΕΠ», που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άτυπη συζήτησή του με δημοσιογράφους, παραπέμπει ευθέως σε υπαλλήλους που προσελήφθησαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ύστερα από γραπτό διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε και ήλεγξε σε όλο του το εύρος το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διερευνά ποιες άλλες κατηγορίες προσλήψεων που έγιναν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ θα περιληφθούν σε αυτό που σχηματικά λέγεται «πρόσληψη μέσω σκληρού ΑΣΕΠ».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει ως το «δέον γενέσθαι», μετά την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού, την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, την αξιολόγηση των υπεράριθμων και τη μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις του Δημοσίου ανάλογα τις ανάγκες των υπηρεσιών-υποδοχέων και το προφίλ των «διαθέσιμων».

Ενδοδημοτική μετακίνηση

Ωστόσο, και ο ίδιος ο υπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η συναίνεση αλλά και η καλή συνεργασία υπουργείων, αυτοδιοικητικών Αρχών και ΟΤΑ αποτελούν κεντρικής σημασίας ώστε να ακολουθηθεί ο «δύσκολος αλλά πιο σωστός δρόμος» για την κινητικότητα, με αξιολογήσεις δομών, οργανογράμματα υπηρεσιών και φορέων, περιγράμματα θέσεων και καθηκόντων υπαλλήλων σε συνδυασμό με προσόντα και ανάγκες σε προσωπικό.

Μάλιστα, εμφανίζεται θετικός, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, στην ενδοδημοτική μετακίνηση υπαλλήλων στους ΟΤΑ προκειμένου να καλυφθούν κενά. Ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν ελλειμματικοί σε προσωπικό δήμοι έναντι άλλων με μεγάλο προσωπικό υπαλλήλων σε ορισμένε θέσεις, ανέφερε σχηματικά σε αντίστιξη την περίπτωση της Ρόδου, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει 1.700 υπαλλήλους και την Κάσο όπου υπάρχει ένας.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δίνεται το πράσινο φως για μια «εναλλακτική διαδρομή» για τη διαθεσιμότητα ώστε να πιαστούν οι μνημονιακοί στόχοι αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για το νέο Δημόσιο. Δίνει τη δυνατότητα, ύστερα από απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης, έπειτα από εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης, με υπουργική απόφαση να καταργούνται ειδικότητες, κλάδοι, υπηρεσίες και να προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες η διαθεσιμότητα και η μετακίνηση των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις ή εφόσον δεν καταστεί αυτό δυνατό να οδηγούνται στην έξοδο.

Τα άλλα υπουργεία και οι απολύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θυμίζει συνεχώς ότι έχει επιτελικό ρόλο και η συμβολή των άλλων υπουργών είναι καίρια στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πέρα από τη διαθεσιμότητα, το ζήτημα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό με δεδομένο ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης να γίνουν 4.000 απολύσεις ως το 2013 και άλλες 11.000 ως το 2014. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιταχύνει τις διαδικασίες και συλλέγει στοιχεία ώστε να οδηγηθούν σύντομα στην έξοδο πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι, υπάλληλοι που προσλήφθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά (γίνεται έλεγχος από τις υπηρεσίες για πιστοποιητικά γλωσσομάθειας).

Μια ακόμα δεξαμενή στην οποία υπολογίζει η κυβέρνηση είναι οι συμβασιούχοι που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές με διαταγές. Πάντως, είναι ζητούμενο για την κυβέρνηση αν η τρόικα «μετρήσει» στις απολύσεις αυτούς τους συμβασιούχους.

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως επεσήμανε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στον Real FM, γίνεται επεξεργασία ρυθμίσεων ασφαλιστικών κινήτρων για την εθελούσια έξοδο εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίζεται η συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων συνταξιοδότησης.

Πυρά ΔΗΜΑΡ κατά Αρβανιτόπουλου

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστικών φορέων τους στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους δήμους για την κινητικότητα που οδήγησε, όπως λένε χαρακτηριστικά, ήδη εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς στον «προθάλαμο των απολύσεων».

Μάλιστα, ιδιαίτερα αιχμηρή σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εκ των κυβερνητικών εταίρων. Το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, τον οποίο καλεί να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα με ποιο σκεπτικό και ποια διαδικασία αποφάσισε την κατάργηση κρίσιμων ειδικοτήτων της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Πέρα από το ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς εμφανή λόγο, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν δίδακτρα κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σχολείο, και κατ' επέκταση χωρίς δυνατότητα διεκδίκησης μιας επαγγελματικής θέσης στο μέλλον» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου