Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Διαθεσιμότητα: Με απλή υπουργική απόφαση οι καταργήσεις θέσεων

Τις καταργήσεις θέσεων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με απλή υπουργική απόφαση και την ένταξη του προσωπικού σε οκτάμηνη διαθεσιμότητα, δίνει τη δυνατότητα το άρθρο 90 του  πολυνομοσχεδιου που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Παράλληλα με το ίδιο άρθρο επιτρέπεται η σύσταση θέσεων με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του προσωπικού «συνιστώνται από τον οικείο κατά περίπτωση Υπουργό Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια στα Υπουργεία, και τις  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους:  «τη βασική και επαγγελματική εκπαίδευση του υπαλλήλου, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία,  τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005, και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1.

Να σημειωθεί ότι «σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση», ενώ «όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση των προσόντων.

Πάντως, «με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζονται πρόσθετα ειδικά κριτήρια, ή να διαφοροποιείται η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας του οικείου φορέα»

Εξαιρέσεις
Κατ’ εξαίρεση δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα:
αα) υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%  ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει.
ββ) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
γγ) υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει  νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί  κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει
δδ) υπάλληλος  του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται  σε διαθεσιμότητα δυνάμει του παρόντος νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου