Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Άκαρπη η συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με Μητσοτάκη-Μιχελάκη - Δημ. Αστυνομικοί: Σε διαθεσιμότητα το Σεπτέμβρη, 5-10% στους ΟΤΑ, οι λοιποί με αξιολόγηση στην ΕΛΑΣ

Ρολά αποφάσισαν να κατεβάσουν και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας μετά την άκαρπη συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ζήτημα της κινητικότητας χιλιάδων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών. Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα ισχύει διεμήνυσαν οι υπουργοί, οι οποίοι θα συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη το πρωί στις 9.30 με τους δημάρχους.
Σήμερα στην πλατεία Kαραiσκάκη η συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση)
Σήμερα στην πλατεία Kαραiσκάκη η συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση)
Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, αποφάσισαν για αύριο τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων. 

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους που συνεδρίασε το απόγευμα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αύριο θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια. 

Αύριο το βράδυ, θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα. 

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχαν με τους εργαζόμενους ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης και  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους διεμήνυσαν  πως η απόφαση για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίηκηση ισχύει τονίζοντας πως η συμφωνία με την τρόικα έχει κλείσει. Άγνωστο παραμένει το αν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η σχετική νομοθετική ρύθμιση ή θα μπει αργότερα.

Πάντως τους ξεκαθάρισαν ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί εκτός από ένα 5-10% το οποίο θα παραμείνει στην υπηρεσία των δήμων. Οι υπόλοιποι μετά από αξιολογηση θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ.
Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων ήταν ότι από αύριο, Τρίτη, θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σωματείο εργαζομένων της Αθήνας πρότεινε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από αύριο ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο και μετά να αποφασίσουν εκ νέου για την περαιτέρω στάση τους και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Χιλιάδες απεργοί-εργαζόμενοι στο δημόσιο, κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώθηκαν από τις 3 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
“Αυτό το ποτάμι των εργαζομένων που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα δεν γυρίζουν σπίτια τους, δεν γυρίζουν πίσω αν δεν πάνε στη δουλειά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν, όσο και αν θέλουν να μας κοροϊδέψουν. Θα είμαστε εδώ να κάνουμε τη συνάντηση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων” επεσήμανε δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, περί στοχοποίησής του από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε: “Δεν ασχολούμαστε σήμερα. ¨Εχουμε σοβαρά προβλήματα, ο καθένας ασχολείται με τα δικά του προβλήματα. Ο Καμίνης θέλει με αυτή τη διαδικασία να ξαναβγεί δήμαρχος. Ο Καμίνης αν είχε λίγο το ηθικό ανάστημα σήμερα θα μίλαγε για 6.000 οικογένειες που είναι στο δρόμο”.

ΚΕΔΕ
Συνεχίζεται αύριο στις 9.30 το πρωϊ η συνάντηση μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Δ. Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των 2.200 σχολικών φυλάκων και των 3.500 δημοτικών αστυνόμων.

Όπως επιβεβαίωσε ο Κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνόμοι.

Κατά την αυριανή συνάντηση, θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τους δήμους, που αντιδρούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χρησιμοποιώντας ως προπομπό της πορείας, αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα της Δημοτικής Αστυνομίας.
Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης
Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013
Λίγο πριν από τις 14.00, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το υπουργείο, καθώς δεν έγινε η συνάντηση που είχαν ζητήσει με τον Μητσοτάκη, και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. 

Η διαδήλωση κατευθύνθηκε από την πλ. Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να καταθέσουν ψήφισμα οι απεργοί, με τους εργαζομένους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ στα... κάγκελα.  

Η πορεία ανέβηκε την οδό Αγίου Κωνσταντίνου προς την πλ. Ομονοίας, στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα, διαδήλωσαν μπροστά από τη Βουλή και κατέληξαν σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος έξω από τα υπ. Εσωτερικών. 

Μαζική συμμετοχή
Η αστυνομία εκτιμά ότι συμμετείχαν 3.000, αλλά η εικόνα από το ρεπορτάζ του enet.gr είναι πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπολογίζουν πως η συμμετοχή ξεπέρασε τις 10.000. Ισχυρός ο παλμός και το πάθος που εκφράζεται από τα συνθήματα, όπως: "οι περικοπές κοστίζουν ανθρώπινες ζωές". 

Συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που ήδη προσανατολίζονται με πρόταση της ΟΛΜΕ σε επαναλαβανόμενες 5νθήμερες απεργίες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 6 Σεπτεμβρίου. 

Στη συγκέντρωση είναι 2.500  δημοτικοί αστυνομικοί. "Εχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι στο στόχαστρο", λένε συγκεντρωμένοι από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαλύσει υπηρεσίες. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι πρώτοι ή δεύτεροι στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση και την τρόικα υποστηρίζοντας πως "τα ίδια συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και στα εργοστάσια που κλείνουν κάθε μέρα". Τρεις χιλιάδες σχολικοί φύλακες λένε μας πετάνε στο δρόμο μετά από 13 χρόνια υπηρεσίας και προχωρούν σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
ΚΕΔΕ
Μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα αποφασίσουν για την περαιτερω στάση τους καθώς υπάρχει νέα συνάντηση το πρωί της Τρίτης 9.30 πμ.  (Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου) Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ζήτησαν να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτακή, αλλά βρήκαν κατεβασμένα ρολά στο υπουργείο. Αντιπροσωπεία των υπαλλήλων στους δήμους μπήκε στο υπουργείο μετά τις 4 μμ. 

"Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014", , αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. 

"Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις". 

Την Κυριακή επεισοδιακή ήταν η συνάντηση των δημάρχων στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που αποφάσισε να κλείσουν οι Δήμοι τη Δευτέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Από τις παρεμβάσεις των δημάρχων, ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε με την παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος και προπηλακίσθηκε, κατά την αποχώρησή του, από τις εκατοντάδες των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην ΚΕΔΕ. 

Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, διότι συμπορεύονται οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι». Και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.Στο χώρο συγκεντρώθηκαν από τη δημοτική αστυνομία κι φύλακες σχολείων. 

Απεργία διαρκείας - Κόντρα ΠΟΕ-ΟΤΑ με Μητσοτάκη

Οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι στα κάγκελα και μιλούν για απεργία διαρκείας, που κουβεντιάζεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Άγρια σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Κυρ.Μητσοτάκη. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι χρησιμοποιεί απαράδεκτες και απαξιωτικές εκφράσεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους «ως άλλος Γκαουλάιτερ». Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«"Η εργασιακή αρτιότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη", είπε και επιχείρησε κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να διαχωρίσει εργασιακές ομάδες... Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν... Δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με του υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους θα παλέψουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. 

Γιατί με τα 800-900 ευρώ που λαμβάνουν ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και πληρώνουν τους εξοντωτικούς φόρους και τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Δεν λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα για να κάθονται στα πολυτελή γραφεία τους και να επιλέγουν ποιους θα απολύσουν σήμερα και ποιους αύριο. 

Αλήθεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που με χαρά αποδέχθηκε την καρέκλα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ακριβώς έχει δουλέψει; Είναι ικανός να χαρακτηρίζει με θράσος τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάξιους και να λέει ότι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;». 

Από την πλευρά του, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι έχει γίνει τέτοιου είδους δήλωση. 

Σε απεργιακή κινητοποίηση καλεί τα συνδικάτα του δημοσίου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αττική, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Αντιδρώντας στην προώθηση μιας σειράς μέτρων κηρύσσει παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους σε συλλαλητήριο, ώρα 12:30 μμ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
"Νέα μέτρα - απελευθέρωση απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. 

Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις!!! 

Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας!!! 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στην προώθηση αυτών των μέτρων κηρύσσει παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους σε συλλαλητήριο, ώρα 12:30 μμ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου