Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Σαφάρι ελέγχων για πλαστά πιστοποιητικά - Ψάχνουν ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά, οικογενειακή κατάσταση με στόχο 4.000 απολύσεις

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Σε ράλι για τον εντοπισμό περιπτώσεων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι προσελήφθησαν με πλαστά πιστοποιητικά, ακόμα και οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να διοριστούν, έχουν αποδυθεί οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις με δικαιολογητικά-«μαϊμού», ώστε να γεμίσει η δεξαμενή με υπαλλήλους προς απόλυση.

Η επιλογή να ελεγχθούν κατ' αρχάς όλοι οι υπηρεσιακοί φάκελοι των δημοτικών αστυνομικών, για τους οποίους απεφασίσθη να μετακινηθούν μετά το πέρας της διαθεσιμότητας στην Αστυνομία και σε σωφρονιστικά καταστήματα, έγινε υπό την πίεση της τρόικας να συνδυαστεί η διαθεσιμότητα και με απολύσεις, ώστε να καλυφθεί μέρος από τους 4.000 που θα πρέπει να οδηγηθούν σε αναγκαστική έξοδο έως το τέλος του χρόνου στο Δημόσιο.

Δεν αρκούν οι επίορκοι

Ωστόσο, παρά την επιδίωξη να προκύψουν απολύσεις από διάφορες πηγές -υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά, επίορκοι, συμβασιούχοι που παραμένουν στην υπηρεσία με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα- τα αποτελέσματα μοιάζουν πενιχρά. Μέχρι σήμερα μόλις 100 επίορκοι εκδιώχθηκαν από το Δημόσιο, ενώ μικρός αναμένεται και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα εντοπιστούν με πλαστά δικαιολογητικά. Ανθρακες ο θησαυρός, λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που γνωρίζουν αρκετά. Κάνουν μάλιστα λόγο περισσότερο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης παρά για ουσιαστικά και πρακτικά αποτελέσματα. Αναφέροντας ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των επίορκων υπαλλήλων, η οποία, όπως λένε, απεδείχθη φενάκη. Αρα η μόνη λύση που απομένει είναι όπως λένε ο ξαφνικός θάνατος σε ορισμένους οργανισμούς, με απολύσεις των υπαλλήλων τους, έτσι ώστε να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του 2014.

Τι έχουν εντοπίσει

Παρ' όλα αυτά ήδη σε ακτινογραφία μπαίνουν οι υπηρεσιακοί φάκελοι των 2.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας. Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε αρκετές περιπτώσεις προσελήφθησαν δημοτικοί υπάλληλοι προσκομίζοντας στο ΑΣΕΠ πλαστούς τίτλους σπουδών, όπως απολυτήρια Λυκείου με βαθμούς που άγγιζαν το 20 για τους υποψήφιους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλαστογραφώντας τη βαθμολογία του απολυτηρίου τους. Μάλιστα εντοπίστηκε ήδη περίπτωση υπαλλήλου της Δημοτικής Αστυνομίας που προσελήφθη ως απόφοιτος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς να έχει αποφοιτήσει από το Λύκειο.

Κραυγαλέα περίπτωση αποτελούν 12 δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Ρόδου, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο τέλος του περασμένου χρόνου, έπειτα από παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, να έχουν πλαστογραφήσει τους τίτλους σπουδών τους και άλλα δικαιολογητικά οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να μοριοδοτηθούν επιπλέον, και ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία για να ανακληθεί ο διορισμός τους.

Σε υπουργεία έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις υπαλλήλων με πλαστούς τίτλους γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Περιπτώσεις προσλήψεων με δικαιολογητικά-«μαϊμού» έχουν ήδη εντοπιστεί σε νοσοκομεία (κυρίως διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό), σε ΔΕΚΟ (Μετρό κ.λπ.), σε δήμους (άνδρας υπάλληλος είχε υποβάλει απολυτήριο λυκείου που ανήκε σε γυναίκα), αλλά και σε σωφρονιστικά καταστήματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Εύβοια). Εκτός αυτών, υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων είχε επιλεγεί σε θέση ευθύνης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, λαμβάνοντας μοριοδότηση που δεν ανταποκρινόταν σε πραγματικά στοιχεία. Συγκεκριμένα προσκόμισε τίτλο γλωσσομάθειας αγγλικών, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν μια βεβαίωση από παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων στο Βρετανικό Συμβούλιο και κάθε άλλο παρά αναγνωρισμένο τίτλο γλωσσομάθειας αποτελούσε. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις υπαλλήλων που κατέθεσαν μεταπτυχιακούς τίτλους από πανεπιστήμια μη αναγνωρισμένα στη χώρα μας, προκειμένου να τους χορηγηθούν επιπλέον επιδόματα ή να καταλάβουν θέσεις ευθύνης με επιπλέον αποδοχές. Οσοι απολυθούν με αυτό τον τρόπο πιθανότατα θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντες τους μισθούς που εισέπραξαν τα χρόνια μετά το διορισμό τους. 

1 σχόλιο:

  1. Βέβαια καλό θα είναι οι τίτλοι σπουδών και τα λοιπά δικαιολογητικά να μην έχουν " πειραχτεί " , γιατί αυτοί που έχουν αναλάβει την έρευνα έχουν " ξεσπαθώσει" να ανακαλύψουν τους παράνομους κσι θα είναι οδυνηρός ο τρόπος που θα αναγκαστούν να επανορθώσουν ,αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για την μη έγκαιρη τακτοποίηση των νομιμων συναδέλφων τους. Ουδείς επιθυμεί να υπάρχει παρανομία στα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας , αλλά για τους υπόλοιπους να κινηθεί γοργά η διαδικασία της ένταξής τους σύμφωνα με τα υπεσχημένα.
    θεόδωρος μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή