Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Παρατηρήσεις Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για την ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη Δημοτική Αστυνομία (Α' μέρος)

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου η ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη Δημοτική Αστυνομία. Το θέμα της ημερίδας, με φανερά προβοκατόρικη διάθεση, ήταν: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Στην υπηρεσία των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής ή μηχανισμός καταστολής;»

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ιδιαίτερα μαζική, με δεδομένο ότι η ημερίδα αφορούσε κατά κύριο λόγο συνδικαλιστική εκπροσώπηση και δεν εκδόθηκε ανοιχτό κάλεσμα. Περισσότεροι από 300 συνάδελφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Novotel, ενώ παρευρέθηκαν επίσης κάποια μέλη Δ.Σ. συλλόγων και βεβαίως μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στην ημερίδα έλαμψε δια της απουσίας του εκπρόσωπος από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους, γνωρίζοντας όμως το παρασκήνιο και το γεγονός ότι θα υπήρχε πολιτική εκπροσώπηση και όχι υπηρεσιακή, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί τελικά δεν προσήλθε εκπρόσωπος μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το προηγούμενο βράδυ. Πολύ απλά συνάδελφοι, ο εκπρόσωπος επέλεξε να κρυφτεί, η απουσία του δεν είχε να κάνει με την ίδια την ημερίδα.

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας, όπως προκύπτει και από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις; Ότι φαίνεται να έχει κλείσει ο κύκλος συζητήσεων περί οπλισμού, που είχε απασχολήσει την προηγούμενη ημερίδα το 2008 η οποία είχε πολλή ένταση. Απεγκλωβιζόμαστε έτσι από μία πρακτικά ατελέσφορη συζήτηση που τόσα χρόνια δεν οδηγούσε πουθενά και προσφερόταν μόνο για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αφήνοντας την στην άκρη, επικεντρωνόμαστε στην ουσία της συζήτησης, που είναι η η διαμόρφωση του πλαισίου που θα δώσει την προοπτική της Δημοτικής Αστυνομίας για το μέλλον. Το στίγμα λοιπόν είναι ένα: Δημοτική Υπηρεσία, Δημοτικοί Υπάλληλοι. Με ορισμένα αστυνομικά καθήκοντα μεν, χωρίς αστυνομική λειτουργία δε. Και πάνω σε αυτή τη λογική θα διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο των διεκδικήσεων, βασισμένο στα συμπεράσματα της ημερίδας, τις προτάσεις κατατεθήκαν, και τις προτάσεις που θα λάβει η Γραμματεία το προσεχές διάστημα.

Η ημερίδα κύλησε άψογα, μέχρι το τέλος της, ώσπου ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος απάντησε στο ερώτημα που του τέθηκε για την εκπροσώπηση από την ΠΟΠ-ΟΤΑ στην ομάδα εργασίας για τη Δημοτική Αστυνομία. Η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας ήταν η αυτονόητη, ότι το θέμα είναι θεσμικής φύσης και δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος: «Βάζουμε τα δικά μας ζητήματα σε κάποιους άλλους. Δίνουμε το δικαίωμα στη θεσμική εκπροσώπηση τη δική μας κάποιοι άλλοι να μπαίνουν στα χωράφια μας. Θέλουν να βάλουν στο κάδρο κάποιους που δεν υπάρχουν». «Είμαστε η αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση, έχουμε το δικαίωμα των διαπραγματεύσεων, εμείς καθορίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν κάποιοι που εκπροσωπούν 300 ανθρώπους να έρχονται να αντιπροσωπεύουν την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι θέμα θεσμικής εκπροσώπησης και θα πρέπει να μάθουν να σέβονται την ΠΟΕ-ΟΤΑ». Δυστυχώς ο ορισμένος από την ΠΟΠ-ΟΤΑ εκπρόσωπος Θάνος Τάτσης, αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Δ.Α.Α., θεώρησε ότι το θέμα ήταν κατά του προσώπου του και όχι θέμα θεσμικής αντιπροσώπευσης, και φωνάζοντας δεν επέτρεπε στον πρόεδρο να ολοκληρώσει. Είναι το σημείο όπου πολλοί συνάδελφοι κατανόησαν ότι επρόκειτο για πόλεμο για την «καρέκλα» και ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν, αδειάζοντας την αίθουσα, καθώς αμαυρώθηκε μια άψογη ως τότε διαδικασία. Αφού ολοκλήρωσε ο πρόεδρος, ο εκπρόσωπος της ΠΟΠ-ΟΤΑ προσπάθησε να πάρει το λόγο μόνος του και ανέβηκε στο βήμα αγνοώντας τις υποδείξεις του συντονιστή της ημερίδας (του γενικού γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Γιάννη Τσούνη), για να καταλήξει να αποδοκιμαστεί έντονα από το σύνολο των παρευρισκόμενων, τουλάχιστον όσους είχαν απομείνει.

Η επικαιρότητα άφησε το στίγμα της και στην ημερίδα, καθώς η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο δημόσιο με το κλείσιμο στην ΕΡΤ σείει τα θεμέλια σε οποιαδήποτε εργασιακή σχέση. Έτσι πέρα από την επιβεβλημένη εκ της θέσης του παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπήρξε εκτενής παρέμβαση τόσο του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, όσο και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Κώστα Μανιάτη, αλλά και από αρκετούς συναδέλφους στις τοποθετήσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης ζήτησε τη σύσταση κοινής επιτροπής ΚΕΔΕ και Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας για τη σύνταξη ενός σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας. Αρνήθηκε τη μεταφορά των δομών της ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία μας, ενώ ως προς το ερώτημα της ημερίδας η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ ήταν σαφέστατη: η Δημοτική Αστυνομία είναι καθαρά δημοτική υπηρεσία, δεν έχει καμιά σχέση με την καταστολή, με την οπλοκατοχή, με τις συλλήψεις και με τα κρατητήρια. Έσπευσε όμως να επισημάνει ότι η ευθύνη των δημοτικών αστυνομικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους των ΟΤΑ λόγω της ιδιαιτερότητας της εργασίας τους. Άξιο αναφοράς είναι η αιχμή του κατά δημάρχων που δεν εφαρμόζουν τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως κάλυψη. Ας το γνωρίζουν αυτό οι συνάδελφοι στους δήμους αυτούς.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κινήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας και εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε. στην ομάδα εργασίας του Υπ. Εσωτερικών, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Επισημαίνουμε μόνο τη δήλωσή του ότι στην Αθήνα το θέμα του αυτοφώρου το έχουμε λύσει, μένει να λυθεί και πανελλαδικά. Σημειώνουμε επίσης την προσπάθεια του μέσω της ΚΕΔΕ να αντικατασταθεί η χορήγηση στολής με καταβολή χρηματικής αποζημίωσης.

Η ομιλία του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Παναγιώτη Ζυγούρη δεν εστιάστηκε στο θέμα της ημερίδας, καθώς είναι προφανές ότι για την ΚΕΔΕ δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, αλλά στις νομικές παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ το προσεχές διάστημα για τη βελτίωση του θεσμικού και νομικού πλαισίου που διέπει τη Δημοτική Αστυνομία. Ο κ. Ζυγούρης φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος πάνω σε επιμέρους προβλήματα επί των αρμοδιοτήτων που προκλήθηκαν με την προχειρότητα του ν.3731 και ανακοίνωσε τις αλλαγές που δουλεύει η ΚΕΔΕ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της εργατολόγου και νομικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ κ. Μαρίας Τσίπρα που φρόντισε να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα των απολύσεων και του νέου πειθαρχικού δικαίου και να δώσει να καταλάβουν σε πολλούς συναδέλφους που νομίζουν ότι η υπηρεσία μας είναι στο απυρόβλητο επειδή φέρνει έσοδα (ξεχνώντας όμως και το τεράστιο λειτουργικό κόστος). Η αλήθεια συνάδελφοι είναι ότι κινδυνεύουμε όσο κάθε άλλος εργαζόμενος, όταν πρέπει να βγουν τα νούμερα των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Βέβαια κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις παρεμβάσεις για τις απολύσεις, θεωρώντας μάλλον ότι στο πλαίσιο της ημερίδας ήταν και οι παρωπίδες για ότι συμβαίνει στην κοινωνία, και ότι ενώ οι απολύσεις είναι δίπλα μας θα έπρεπε να συζητάμε μόνο αν θέλουμε αρμοδιότητες ή όχι, ή αν θέλουμε αποποινικοποίηση ή συλλήψεις. Αν δείτε όμως συνάδελφοι από ποιους πολιτικούς χώρους προέρχονται αυτοί που έκαναν τις τοποθετήσεις αυτές, θα γίνει κατανοητό γιατί έκαναν τις παρεμβάσεις τους.

Οι τοποθετήσεις των περισσότερων ομιλητών ήταν ουσιαστικές και είχαν κάτι να προσθέσουν στην ημερίδα. Ξεχωρίζουμε την ομιλία του συναδέλφου από το Δήμο Ελληνικού, το Δήμο Βόλου, το Δήμο Λευκάδας, αλλά και του Τάσου Γκούμα, πρώην πρόεδρο της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας. Φάνηκε επίσης το χάσμα όχι ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς δήμους, αλλά ανάμεσα στις υπηρεσίες που έχουν μεγάλο και μικρό αριθμό δημοτικών αστυνομικών. Το επιστέγασμα και τα συμπεράσματα της ημερίδας διατυπώθηκαν από το συντονιστή της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας Θωμά Καραγιαννάκη σε μια έξοχη παρέμβαση.

Δεν μας άρεσαν τα προβοκατόρικα ερωτήματα του προέδρου του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας και προέδρου της ΔΑΚΕ Δημοτικής Αστυνομίας Αποστόλου Κόσσυβα που αποσκοπούσαν μόνο σε εντυπώσεις. π.χ. το ερώτημα αν έχει πληροφορίες η ΠΟΕ-ΟΤΑ αν θα γίνουμε ΥΜΕΤ, ή αν θα γίνουμε υπηρεσία πρασίνου κλπ. Επίσης ιδιαίτερα προβοκατόρικο ερώτημα είναι πώς συστάθηκε η Γραμματεία Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν γνώριζε τάχα ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Δημοτικής Αστυνομίας ότι η ΔΑΚΕ-ΟΤΑ όρισε δια του κ. Πολυμερόπουλου δύο εκπροσώπους της παράταξής του στη Γραμματεία; Μήπως ήταν επιλογή τους να μην συμμετέχουν, αφού είχαν επιτύχει απευθείας εκπροσώπηση στο Υπουργείο μέσω της εξωθεσμικής αντιπροσώπευσης από την ΠΟΠ-ΟΤΑ; Ή μήπως μετά την προσπάθεια απόσχισης και τα σχέδια δημιουργίας νέου δευτεροβάθμιου οργάνου δημοτικής αστυνομίας πέρυσι το φθινόπωρο θορύβησαν τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ και αποφάσισε να τους βάλει στο περιθώριο; Συνάδελφοι, τα εσωτερικά της ΔΑΚΕ δεν μας ενδιαφέρουν, και το πώς συστάθηκε η Γραμματεία το γνώριζε πολύ καλά αυτός που έθεσε το ερώτημα. Για το τυπικό μέρος απάντησε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο τέλος. Όσο για το ερώτημα από πού αντλεί τις προτάσεις της η Γραμματεία, νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αυτονόητη, αν δεν τη γνωρίζει ας ρωτήσει τα υπόλοιπα μέλη της ΔΑΚΕ που συμμετέχουν. Αν είχε προσέξει όμως την ομιλία του εισηγητή της Γραμματείας, θα γνώριζε ότι το πλαίσιο διεκδικήσεων που έθεσε η Γραμματεία αφορούσε κοινά αποδεκτές προτάσεις που είχαν τεθεί στο παρελθόν (μεταξύ άλλων και από το Σ.Δ.Α.Α.) και ότι η Γραμματεία απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συνδιαμόρφωση του νέου επικαιροποιημένου πλαισίου αιτημάτων του κλάδου. Η Γραμματεία περιμένει λοιπόν τις προτάσεις όλων όσων ενδιαφέρονται, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όπως σε κάθε συλλογικό όργανο: Δημοκρατικά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Πέτρος Παπαφίλης αντιθέτως κατανόησε πολύ καλά την εισήγηση της Γραμματείας και απηύθυνε με τη σειρά του κάλεσμα να κατατεθούν προτάσεις. Όχι όμως στα μπλογκ για την υπηρεσία όπως είπε, οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν άμεσα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, είτε ταχυδρομικά, είτε στο e-mail, υπόψη Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας.

Η μοναδική διαφορετική φωνή που ακούστηκε στην ημερίδα ως προς το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν αυτή του Πέτρου Βαρελά από το Σ.Δ.Α.Α., όμως του αναγνωρίζουμε ότι είχε ξεκάθαρες απόψεις και δεν πάταγε σε δύο βάρκες όπως άλλοι. Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις του ως προς τον θεσμό, είναι απόλυτα σεβαστές και τις διατύπωσε με θάρρος σε ένα «δύσκολο» ακροατήριο. Κάνουμε όμως παρέμβαση, ως προς ένα μόνο κομμάτι της ομιλίας του, με σκοπό να προστατέψουμε κάποιους συναδέλφους. Αναφέρθηκε ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ρυθμίζει ξεκάθαρα τα κενά του ν. 3731. Τίποτα δεν είναι ποιο ανακριβές από αυτό. Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δεν αλλάζει ούτε συμπληρώνει το νόμο που διέπει τη λειτουργία της εκάστοτε υπηρεσίας. Ο ΚΠΔ δεν δίνει σε κανέναν εξουσιοδότηση να φέρει μέσα δέσμευσης ή οπλισμού, και όσοι το κάνουν μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο εδώλιο. Νομίζουμε ότι η τοποθέτηση σε αυτό το θέμα του Τάσου Γκούμα, από το Γραφείο Νομοθεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.

Υπάρχουν αρκετά άλλα πράγματα για σχολιασμό, ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε και δεύτερη ανάρτηση με παρατηρήσεις για την ημερίδα το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου