Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Σκέψεις και συμπεράσματα από την ημερίδα της Δημοτικής Αστυνομίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την Κρυσταλλία Μακατού

Αυτές οι γραμμές γράφονται «φρέσκιες», μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Δημοτική Αστυνομία. Η ημερίδα υπήρξε μαζική και η συζήτηση ενδιαφέρουσα.

Πρόκειται για προσωπικές παρατηρήσεις.

Σκέψη 1η): Εν μέσω διάχυτης ανησυχίας για το μέλλον της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάρχει, σε ορισμένους, συντεχνιακή λογική. Κλαδική ημερίδα δεν σημαίνει και κλαδική πάλη, τουτέστιν «κοιτάμε πώς να σώσουμε τη θέση μας, αλλά μόνο τη δική μας»• για τις υπόλοιπες δημοτικές Υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου καμία κουβέντα; Η επαναλαμβανόμενη ρητορεία «να διεκδικήσουμε ισχυροποίηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, για να απαντήσουμε στον φόβο της απόλυσης» αποκαλύπτει την αργόσυρτη πολιτικοποίηση των εργαζομένων αφενός, και του συνδικαλιστικού κινήματος, αφετέρου, να πείσει για την αναγκαιότητα του συλλογικού και μαζικού αγώνα: όλοι οι κλάδοι των δήμων, όλοι οι κλάδοι του δημοσίου, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί. Συντηρείται, δηλαδή, μεταξύ κάποιων εργαζόμενων, η ψευδαίσθηση πως είναι εφικτό να αποτραπούν αποφάσεις της αυταρχικής εξουσίας με επιμέρους αγώνες. Το ερώτημα τι Δημοτική Αστυνομία θέλουμε απαντήθηκε από την πλειοψηφία των υπαλλήλων, αλλά παραμένει αναπάντητο το πώς αυτό θα διεκδικηθεί. Ελάχιστοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε αυτό και οι περισσότεροι εξαντλήθηκαν σε υπηρεσιακά-θεσμικά θέματα…

Σκέψη 2η): Οφείλουν οι ίδιοι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι θεσμικοί εκπρόσωποι του εργατικού κινήματος να το περιφρουρούν ως κόρη οφθαλμού. Ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από την επαρχία που δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο σωματείο του κλάδου, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συμμετοχή του προέδρου του Σωματείου της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για τη δημοτική αστυνομία μέσω της ΠΟΠ-ΟΤΑ!

Σκέψη 3η): Στην ημερίδα φαίνεται να απαντήθηκε τι Δημοτική Αστυνομία θέλουμε. Ωστόσο, προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Πώς θα διεκδικηθεί η τέλεση αστυνομικών καθηκόντων χωρίς αστυνομική πρακτική και λειτουργία, όταν: αυτοί που μας κυβερνάνε επιζητούν περισσότερη καταστολή για να περνάνε καινούργια μέτρα για να μας κυβερνούν αποτελεσματικότερα, όταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει μικρή (πόσω μάλλον με τον φόβο των επιόρκων ή της αξιολόγησης!), όταν εξακολουθεί να κυριαρχεί η λογική της ανάθεσης; Προσωπική εκτίμηση είναι, πως, μολονότι το ερώτημα στην ημερίδα απαντήθηκε, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, για να γίνει πράξη. Και αυτό, στον μεγαλύτερο βαθμό εξαρτάται από μας, όχι μόνο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και του πολίτη, από το κατά πόσο αποφασίζουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε, να σηκωθούμε από τον καναπέ.

Σκέψη 4η): Δείχνουμε να μην έχουμε βάλει καλά στο μυαλό μας τι σημαίνει το νέο πειθαρχικό. Υπάρχει ανησυχία αλλά, κατά τη γνώμη μου, αναντίστοιχη των όσων μας περιμένουν. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία, αλλά για ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης. Και την πιστότητα αυτής της αποτύπωσης επιβεβαιώνει το ακαριαίο ξεπάστρεμα της ΕΡΤ.

Σκέψη 5η): Όλοι οι συνάδελφοι δημοτικοί αστυνόμοι αλλά και η Ομοσπονδία οφείλουμε να αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο συντηρητικές, ακροδεξιές, χουντικές αντιδημοκρατικές λογικές. Θύλακες φασισμού μέσα στο εργατικό κίνημα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικοί. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας τόσο σε επίπεδο κοινωνικών αγώνων όσο και σε επίπεδο εργατικών μαχών είναι επιβεβλημένη ανάγκη ενάντια σε αυτούς που δυναστεύουν τις ζωές μας και σε όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Σκέψη 6η): Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ως παράγοντας επιτυχίας της ημερίδας η δουλειά που γίνεται στη Γραμματεία Δημοτικής Αστυνομίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μια Γραμματεία ανενεργή για μεγάλα διαστήματα, κατάφερε να λειτουργεί και μάλιστα συνθετικά, ώστε να θέσει στο τραπέζι με ουσιαστικό τρόπο τα ζητήματα του κλάδου. Στα μέλη της Γραμματείας, εμείς οι υπόλοιποι συνάδελφοι δημοτικοί αστυνόμοι, οφείλουμε αναγνώριση των επεξεργασιών που γίνονται. Η ομιλία του συναδέλφου Θ. Θωμαΐδη από τη Γραμματεία, μέλους του Σωματείου της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε αποκρυστάλλωση επεξεργασιών μεταξύ των παρατάξεων, δείχνει δουλειά με αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε σε καλή συνέχεια και καλή αντάμωση σε όλους τους συναδέλφους (όχι μόνο σε συνέδρια και ημερίδες, αλλά και στον δρόμο των αγώνων και των διεκδικήσεων)!

*η Κυσταλλία Μακατού είναι δημοτική αστυνομικός στο Δήμο Λαρισαίων και μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου