Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Παράταση ως 30 Οκτώβρη για θεώρηση βιβλιαρίων στον ΟΠΑΔ - Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στην Αθήνα θα μπορούν να απογραφούν αλλά και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2013, μετά την παράταση που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία που υπόκεινται οι ασφαλισμένοι καθημερινά, με τις ατελείωτες ουρές έξω από το κτίριο του Οργανισμού στην οδό Ηπείρου, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι το υπ. Εργασίας αποφάσισε την ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδας.

Έτσι, δεν απαιτείται πλέον ο ορισμός νέας διοίκησης στον ΟΠΑΔ, καθώς οι σχετικές αρμοδιότητες θα ασκούνται πλέον από τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες προθεσμίες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του 50% των δικαιούχων από το σύνολο των ασφαλισμένων του Δημοσίου, δηλαδή 587.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων. Μέχρι σήμερα έχουν διαγραφεί 37.327 βιβλιάρια ασθενείας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς διαπιστώθηκε από τους ελέγχους ότι δεν υπήρχαν πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις παροχής τους.

Ταλαιπωρία στον ΟΠΑΔ για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας


Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν την Πέμπτη στο κτίριο του ΟΠΑΔ στο κέντρο της Αθήνας όπου ασφαλισμένοι του ταμείου έσπευσαν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους.

Η υπηρεσία λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί ωστόσο πολλοί ήταν οι ασφαλισμένοι που έφθασαν σε αυτή από τις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώστε να εγγραφούν σε χειρόγραφη λίστα.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι μπορούν να εξυπηρετήσουν το πολύ 250 άτομα, πολύ λιγότερα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων στην λίστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που πρέπει να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους είναι τα έμμεσα μέλη των εν ενεργεία υπαλλήλων και οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών.

Αντιθέτως, αυτοί που δεν χρειάζεται να θεωρήσουν τα βιβλιάρια είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι, τα τέκνα μέχρι 18 ετών, οι συνταξιούχοι σε αναμονή σύνταξης και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι.

Ο διοικητής του ΟΠΑΔ, κ. Κούτρας, που τελεί υπό παραίτηση εδώ και 4 μήνες, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" είπε ότι προφανώς το κράτος στο σύνολό του φταίει για την κατάσταση αυτή ενώ τόνισε ότι καθοριστική συμβολή έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι έχει αφεθεί η Αττική και ο Πειραιάς μόνο με ένα κατάστημα εξυπηρέτησης.

"Δυστυχώς ο ΟΠΑΔ δεν έχει την εξουσία να ανοίξει καταστήματα, δεν έχει την εξουσία να πάρει υπαλλήλους", είπε. Το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι "από τη στιγμή που ο δπρόεδρος του ΟΠΑΔ παραμένει στη θέση του και αμοίβεται κανονικά θα πρέπει να ασκεί και τα καθήκοντά του".

Μετά την κατακραυγή για τις εικόνες ντροπής και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε το απόγευμα ότι δίνεται παράταση για τους ασφαλισμένους της Αθήνας να απογραφούν και να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους ως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ μέσα στον Μάιο θα περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ενσωμάτωση του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, επεσήμανε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο MEGA, όχι μόνο τελειώνει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αλλά εξοικονομούνται και 4 εκατ. ευρώ από ενοίκια και λοιπές λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες κτιρίων του ΟΠΑΔ στην επαρχία που πλέον δεν θα χρειάζονται αφού οι υπηρεσίες θα φιλοξενούνται στα κτίρια του ΙΚΑ.

Πηγή: MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου