Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τραπεζάκια έξω, αλλά με πολλούς παραβάτες - Ξεκινά συστηματικούς ελέγχους η Δημοτική Αστυνομία τον Μάιο

Από τους 9.480 ελέγχους που έγιναν πέρυσι, εντοπίσθηκαν 3.135 παρατυπίες


Εντατικούς ελέγχους αναμένεται να ξεκινήσει η δημοτική αστυνομία της Αθήνας σε καφετέριες, εστιατόρια και παρεμφερή καταστήματα από τον Μάιο, σχετικά με τη νομιμότητα των υπαίθριων τραπεζοκαθισμάτων. Οι σχετικοί έλεγχοι ξεκινούν κάθε χρόνο την ίδια περίοδο και συνεχίζονται για όσες ημέρες διαρκεί η καλοκαιρία. Οπως αποδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά, το ποσοστό των παραβατών -δηλαδή των επιχειρήσεων που τοποθετούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ’ όσα προβλέπει η άδειά τους ή που δεν έχουν καθόλου άδεια τραπεζοκαθισμάτων- είναι υψηλό. 

Ενδεικτικά, έπειτα από 9.480 ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2012 (όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε περίπτερα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.) με βάση καταγγελίες για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, υποβλήθηκαν 3.135 μηνυτήριες αναφορές. Οι παραβάσεις σχετικά με κατάληψη κοινόχρηστων χώρων αποτέλεσαν το 42,2% του συνόλου των μηνυτήριων αναφορών που συνέταξε η δημοτική αστυνομία για το 2012.

Ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων και η ανάπτυξή τους στον χώρο καθορίζoνται από την άδεια του καταστήματος. Ο δήμος αποφασίζει για το κόστος ενοικίασης του κάθε τετραγωνικού μέτρου, ανάλογα με την εμπορικότητα του δρόμου. Ενα τ.μ. τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Κολοκοτρώνη κοστίζει 466,34 ευρώ τον χρόνο και είναι η πλέον υψηλή τιμή του Δήμου Αθηναίων για τραπεζοκαθίσματα.

Οι πιο φθηνές περιοχές

Οι πιο φτηνές περιοχές για φέτος, κατόπιν σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών, είναι οι πλατείες Ομονοίας, Κοτζιά και Βικτωρίας, όπου το ενοίκιο για τους υπαίθριους χώρους ορίστηκε προσωρινά στα 5 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Αν το ενοίκιο δεν καταβληθεί στην ώρα του, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 200% επί του αρχικού χρέους, συν το αρχικό ποσό, σύμφωνα με ρύθμιση, κατά τη διάρκεια εφαρμογής της οποίας τα έσοδα του δήμου μειώθηκαν αντί να αυξηθούν. Μέσα στο 2012, κι ενώ τα καταστήματα έβαζαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, ο δήμος Αθηναίων εισέπραξε 3.710.000 ευρώ από τέλη για τραπεζοκαθίσματα, από τα 4,5 εκατομμύρια που αρχικά υπολόγιζε. Οι εισπράξεις του 2012 ήταν κατά 18% μειωμένες σε σχέση με το 2011. Την ίδια στιγμή έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.690.000 ευρώ για καθυστέρηση πληρωμής τραπεζοκαθισμάτων. Μέχρι σήμερα λιγότερο από 10% αυτών των προστίμων έχει αποπληρωθεί. «Ως δημοτική αρχή ενδιαφερόμαστε για τη ζωντάνια της πόλης, για τη λειτουργία των νόμιμων επιχειρήσεων οι οποίες συμβάλλουν σε πολλά επίπεδα στην καλή εικόνα των περιοχών τους. Το έχουμε αποδείξει με την τιμολογιακή μας πολιτική» σχολίασε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Εύα Κοντοσταθάκου, τασσόμενη υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου προστίμου (200% επί της οφειλής).

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν στην «Κ» ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Κατά πληροφορίες επίκειται μπαράζ λουκέτων εξαιτίας του 200%.

«Η αρχή του κακού έγινε με την κατάργηση των δόσεων για την πληρωμή του τέλους τραπεζοκαθισμάτων. Πολλοί επιχειρηματίες δεν κατάφεραν να πληρώσουν το συνολικό ποσό εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 200%, το οποίο αδυνατούν να καταβάλουν. Ξέρω περίπτωση καταστηματάρχη που πούλησε περιουσιακό του στοιχείο για να πληρώσει το τέλος τραπεζοκαθισμάτων και όταν έμαθε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο, αποφάσισε να μην πληρώσει. Σήμερα περιμένει να του κλείσουν το μαγαζί. Πολλές επιχειρήσεις, νόμιμες και οικονομικά βιώσιμες, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο σύντομα εξαιτίας αυτού του νόμου», σχολιάζει στην «Κ» ο Κώστας Τσώλος, εκπρόσωπος του συντονιστικού καφέ-μπαρ εστιατορίων Κυψέλης και επικεφαλής της κίνησης «I love Κυψέλη».

«Θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά το 200% είναι ληστρικό. Επίσης, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα το τέλος να καταβάλλεται σε δόσεις γιατί τα ποσά είναι μεγάλα και η οικονομική κατάσταση κακή. Ολοι οι φορείς συμφωνούν ότι έχουμε δίκιο, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα», σχολιάζει ο Ανδρέας Ανδριανάκης, γραμματέας της Ενωσης Ψητοπωλείων Αθήνας.

Πηγή:  http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου