Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΣτΕ: «Κούρεψε» το ύψος των κτιρίων στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πέπλο προστασίας άπλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, καθώς κατ’ επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον κ.λπ., «κούρεψε» το συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της συγκεκριμένης περιοχής της πρωτεύουσας, η αύξηση του οποίου επιχειρήθηκε με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το Ε’ Τμήμα στην υπ' αριθμ. 77/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε, κατ’ αρχάς, νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά μη νόμιμη μια επί μέρους διάταξή του.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη τη διάταξη εκείνη που προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4 στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό, όπως επίσης κρίθηκε παράνομο και το προβλεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων, το οποίο ήταν 18 μέτρα. Η επίμαχη διάταξη κρίθηκε παράνομη, καθώς από το άρθρο 24 του Συντάγματος απορρέει υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (προστασία η οποία καταλαμβάνει και την επίμαχη περιοχή, η οποία ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου).

Κατόπιν αυτών οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής που είναι 2,1, όπως επίσης δεν μπορεί το ύψος των κτιρίων να υπερβαίνει το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος που είναι τα 15 μέτρα.


Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι από το άρθρο 24 του Συντάγματος (προστασία αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.) σε συνδυασμό με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και την πολεοδομική νομοθεσία (Ν. 2508/1997 και 3028/2002) επιτρέπεται «η τροποποίηση των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ως “περιοχή ανάπλασης”, στην οποία εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος, υπό την προϋπόθεση πάντως, ότι οι προβλεπόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης δεν αναιρούν τη δυνατότητα ανάπλασης της περιοχής στο μέλλον σύμφωνα με τις ειδικές νομοθετικές διατάξεις, εφόσον, δηλαδή, οι όροι αυτοί στοιχούν προς τις προβλέψεις του ΓΠΣ και θεσπίζονται αιτιολογημένα, κατόπιν μελέτης που έχει εκπονηθεί με σκοπό την πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής».

Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το επίμαχο διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, καθώς τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και ο Δήμος Αθηναίων έχουν επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά την τελευταία διετία (2010-2012).

Και πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου