Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αποδέχτηκε ο Δήμος Αθηναίων τη δωρεά ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος για την ανακαίνιση του παλιού φρουραρχείου - Αντιδράσεις από Ανοιχτή Πόλη

Υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων την αποδοχή δωρεάς, ύψους 663.000 ευρώ, της διεθνούς οργάνωσης Open Society που έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος για την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Αποδέχτηκε ο δήμος Αθηναίων τη δωρεά ιδρύματος του Τζορτζ Σόρος

Η δωρεά αφορά την ανακαίνιση του δευτέρου ορόφου του παλαιού Φρουραρχείου στο σταθμό Λαρίσης, στον πρώτο όροφο του οποίου ήδη στεγάζεται ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων. Στο δεύτερο όροφο πρόκειται να στεγασθούν ΜΚΟ και υπηρεσίες του δήμου για τη φροντίδα αναξιοπαθούντων.

Οπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμος κατ΄εξοχήν βαρύνεται με την ευθύνη άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπό τις παρούσες εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Γι' αυτό ο δήμος συνεχώς αναβαθμίζει τις δομές του, μεταξύ των οποίον ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, οι ξενώνες αστέγων, τα 7.000 γεύματα που ετοιμάζει καθημερινά το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αστέγους, απόρους και τους 1.000 μαθητές που υποσιτίζονται σε σχολεία της Αθήνας.

«Ήρθε λοιπόν η ώρα» είπε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στη δωρεά της Open Society «ο δήμος να προχωρήσει και να κινητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών. Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες προσφοράς των πολιτών, την έκφραση έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης».

Πάντως η συζήτηση για τη δωρεά έγινε σε έντονο κλίμα, αφού η οργάνωση είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα να δημιουργήσει δικό της γραφείο στο Φρουραρχείο. Η οργάνωση επιδιώκει εδώ και καιρό να αποκτήσει παράρτημα των δράσεών της στη χώρα, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη θεωρώντας ότι το κλίμα στην κοινωνία δεν είναι ιδιαιτέρως φιλικό απέναντί της. Μάλιστα, σε παλαιότερο έγγραφό της προς το δήμο Αθηναίων έθετε ως προϋπόθεση για τη δωρεά την εγκατάστασή της στο κτίριο. Ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε ότι τελικά η οργάνωση έχει υπαναχωρήσει του αρχικού αιτήματός της.

Επίσης, υπερψηφίσθηκε τελικά η αναχρηματοδότηση δανείου, που είχε ληφθεί από το δήμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα βάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το νέο δάνειο, ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενώ το παλαιότερο που θα αποπληρωθεί είχε ληφθεί από την Αγροτική Τράπεζα.

Το θέμα της έγκρισης του δανείου είχε αρκετές φορές έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στο παρελθόν. Αλλά ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται, λόγω της άρνησης της μείζονος αντιπολίτευσης να δώσει τη συγκατάθεσή της. Τελικά, σήμερα η παράταξη του κ. Κακλαμάνη υπερψήφισε την αναχρηματοδότηση του δανείου.

Κατά τη συζήτηση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι αν και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχειρίζεται χρήματα των δήμων, δίνει δάνεια στο δήμο Αθηναίων με το υπέρογκο επιτόκιο του 6%. Αυτό σημαίνει ότι στα δέκα χρόνια, που ορίζεται η περίοδος αποπληρωμής του, το ποσό θα έχει εκτιναχθεί στα 42,4 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποπληρωμή του υποθηκεύονται τα έσοδα του δήμου από τα δημοτικά τέλη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν ότι «με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δανειοδοτήσεων, που οδηγούν σε νέες περικοπές στην κοινωνική πολιτική».ς φαύλος κύκλος δανειοδοτήσεων, που οδηγούν σε νέες περικοπές στην κοινωνική πολιτική».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63815005


«Ανοιχτή Πόλη»: Απαράδεκτη η συνεργασία με τον κερδοσκόπο Σόρος


Aπαράδεκτη χαρακτήρισε η «Ανοιχτή Πόλη» της πρόταση  του δημάρχου Γ. Καμίνη για την αποδοχή της δωρεάς, ύψους 663.000 ευρώ, της διεθνούς οργάνωσης Open Society (την έχει ιδρύσει ο Τζορτζ Σόρος) για την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πολιτών που υπερψήφισε χθες το Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων.

Οπως τόνιστηκε στο Δ.Σ. του   για την Ανοιχτή Πόλη η βασική δομή κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων είναι το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης): «Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, που στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Φρουραρχείου (σταθμός Λαρίσης), εντάχθηκε μετά και από πίεση της Ανοιχτής Πόλη στο ΚΥΑΔΑ και παρέχει τρόφιμα και ρουχισμό σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Η ανταπόκριση του δήμου είναι ελάχιστη για δύο λόγους : από τη μια, οι σχετικές υπηρεσίες υποχρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και, από την άλλη, υπάρχει ολιγωρία του δήμου να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων, όπως π.χ. χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία»

Συνεπως τονίζει η «Ανοιχτη Πόλη»  η πρόταση του κ. δημάρχου, είναι απαράδεκτη και ζητούμε να μη γίνει αποδεκτή: «Με λίγα λόγια, το Ίδρυμα προτείνει να διαθέσει 663.000 ¤ για να επισκευαστεί ο 2ος όροφος του Φρουραρχείου, ώστε να στεγάσει δικές του υπηρεσίες (νομική βοήθεια, δράσεις εργασιακής υποστήριξης, κ.λπ.) μαζί με υπηρεσίες που, ενδεχομένως, ο δήμος θα ήθελε να παράσχει. Για να μιλήσουμε ευθέως, πρόκειται για φιλανθρωπία που καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από δημοτική ακίνητη περιουσία. Όσον αφορά το χορηγό, είναι απαράδεκτη η σχέση με τον υπΆ αρ. 1 κερδοσκόπο διεθνώς, που διέλυσε την οικονομία της χώρας μας».

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου