Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ημερίδα με θέμα «Άξονας κατευθύνσεων για το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας» στην Κρήτη - Το δελτίο τύπου για την ημερίδα

Ημερίδα με θέμα «Άξονας κατευθύνσεων για το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας» πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου. Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος Χερσονήσου και μέλος της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Κρήτη καθώς και εκπρόσωποι του Παγκρήτιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Μαρίνος Γαϊτανάκης.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διατήρηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ένσταση στις προθέσεις του υπουργείου για μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε «σώμα», η ανάγκη για επανακαθορισμό και αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων, τη διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Πηγή:  http://www.anatolh.com/


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ημερίδα : «ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»

Στις 14.3.2013 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου ημερίδα με τίτλο «Άξονας κατευθύνσεων για το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας»  . Εισηγητής ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ, Ζαχαρίας Δοξαστάκης ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ .  Συμμετείχαν εκπρόσωποι Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Κρήτη καθώς και εκπρόσωποι του Παγκρήτιου σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν : 

         Η διατήρηση της  Δημοτική Αστυνομία ως υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Όχι στις προθέσεις του υπουργείου για δήθεν «αναβάθμιση» της Δημοτικής Αστυνομίας με την μετατροπή της σε «σώμα» .
         Η ανάγκη για επανακαθορισμό και αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων. Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων, τη διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
         Το αίτημα για την Δημιουργία Τμήματος /Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Εσωτερικών ως όργανο που θα εποπτεύει  , θα συντονίζει και θα συμβουλεύει όλες τις Δημοτικές Αστυνομίες πανελληνίως.
         Η ανάγκη για εναρμόνιση της νομοθεσίας για τη Δημοτική Αστυνομία με τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών & Κοινοτικών Υπαλλήλων με άρση των περιορισμών που ισχύουν (Μετατάξεις , συνυπηρετήσεις ,αποσπάσεις κλπ) .
         Επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας .

Η Δημοτική Αστυνομία αποτελείται από ειδικό ένστολο προσωπικό, το οποίο έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και διέπεται από κανόνες πειθαρχίας. Για τα παραπτώματα που διώκονται ποινικά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για όσα αδικήματα ανήκουν στην αρμοδιότητα του.

Δήλωση του Προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας και μέλος του παγκρήτιου σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών κ. Γαϊτανάκη Γιάννη :

«Σήμερα έγινε μια πολύ σημαντική συνάντηση στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας στην οποία συζητήθηκαν βασικά προβλήματα που απασχολούν το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας . Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το νομικό πλαίσιο χρειάζεται άμεσα διορθώσεις και επικαιροποίηση έτσι ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας .  Για την σωστή λειτουργία μιας Δημοτικής Αστυνομίας απαιτούνται πολλές και ποικίλες προϋποθέσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ενώ  είναι επιφορτισμένη με 31 αρμοδιότητες  ,οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες  και χωρίς  τα απαραίτητα μέσα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες οι υπηρεσίες θα έπρεπε να είναι στελεχωμένες με 1 Δημοτικό Αστυνομικό για κάθε 1000 κάτοικους . Δηλαδή   για μια πλήρη Αστυνόμευση του Δήμου Ιεράπετρας (25000 κάτοικους) , ολόκληρο το 24ωρο και εφαρμόζοντας όλες τις αρμοδιότητες θα έπρεπε η υπηρεσία να αποτελείται από τουλάχιστον 25 άτομα .  Ανταυτού η Δ.Α. Ιεράπετρας αποτελείται από 4 άτομα με το προσωπικό να αναγκάζεται να εργάζεται και  με υπερωριακή απασχόληση ακολουθώντας ένα επίπονο και πολλές φορές εξαντλητικό εβδομαδιαίο ωράριο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες . Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία αποτελείται από ειδικό ένστολο προσωπικό υψηλών τυπικών προσόντων , το οποίο έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη ιεραρχία και διέπεται από κανόνες πειθαρχίας. Για τα παραπτώματα που διώκονται ποινικά, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, κατά την ειδικότερη πρόβλεψη του άρθρου 34 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για όσα αδικήματα ανήκουν στην αρμοδιότητα του.»


Ευχαριστούμε το συνάδελφο Ι.Γ. που μας ενημέρωσε, ενώ θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι συνάδελφοι στην Κρήτη συντάσσονται σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές θέσεις της Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου