Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Διευκρινήσεις Ε.Κ.Ε.Δ.Α. για τη μη συνδρομή της δύναμης της ΕΛΑΣ στην Υπηρεσία μας & για τα Ειδικά Πειθαρχικά Συμβούλια

Λίγο πριν τις εκλογές του Σ.Δ.Α.Α. καταγγείλαμε με ανακοίνωσή μας ότι η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας που εδράζει στην Αγίου Κωνσταντίνου (στο κτήριο της υπηρεσίας μας) έχει πάψει να συνδράμει τη Δημοτική Αστυνομία και η παρουσία της εξυπηρετεί πλέον άλλους σκοπούς, και ότι το γεγονός αυτό έχει αποσιωπηθεί από τη Δημοτική Αρχή και το Σ.Δ.Α.Α.
Διευκρινίζουμε λοιπόν ότι η αναφορά στη Δημοτική Αρχή και στο Σ.Δ.Α.Α. έχει να κάνει με την αποσιώπηση του γεγονότος ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει πάψει πρακτικά να συνδράμει τη Δημοτική Αστυνομία και πλέον διενεργεί ανεξάρτητες υπηρεσίες. Από τα 80 άτομα της δύναμής της διαθέτει πλέον σε κοινές περιπολίες με τη Δημοτική Αστυνομία μόλις 2 άτομα ανά βάρδια. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. υποτίθεται ότι είναι στο πλαίσιο ενός συμφώνου συνεργασίας το οποίο προφανώς δεν τηρείται. Η θέση της παράταξής μας είναι ότι από τη στιγμή που η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. δεν συνδράμει την υπηρεσία μας, δεν υπάρχει λόγος φιλοξενίας της στο κτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου, και ότι περαιτέρω παραμονή της δεν εξυπηρετεί την Υπηρεσία μας. Οι «άλλοι σκοποί» στους οποίους αναφερόμαστε έχουν να κάνουν με επιτελικούς σχεδιασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας που τελικό στόχο έχουν κατά τη δική μας άποψη την εξοικείωση των συναδέλφων με τις εν γένει αστυνομικές πρακτικές, την εδραίωση της αστυνομικής παρουσίας στην Υπηρεσία, και τελικά τη μεταφορά από την ΕΛ.ΑΣ. «προβληματικών» αρμοδιοτήτων στη Δημοτική Αστυνομία. Η αποσιώπηση δηλαδή για την οποία ψέγουμε το Σ.Δ.Α.Α. και τη Δημοτική Αρχή δεν αναφέρεται στους σκοπούς, αλλά στη διακοπή της συνδρομής της ΕΛ.ΑΣ. στην Υπηρεσία μας (το διευκρινίζουμε γιατί εκ της σύνταξης της πρότασης στην ανακοίνωση είναι πιθανό να επέλθει παρανόηση). Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. κάνει λόγο για αναθεώρηση της συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας πραγματική συνεργασία.
Σε συνέχεια της παραπάνω επισήμανσης, διευκρινίζουμε ότι οι «αδικαιολόγητες διαθέσεις» στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται σε απαλλαγή από τις υπηρεσίες μελών του Δ.Σ. που δεν αποτελούσαν μέλη του προεδρείου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. είχαμε καταγγείλει συγκεκριμένα ότι την ημέρα των εκλογών για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (4 Δεκεμβρίου 2012) είχε ζητηθεί η απαλλαγή από τις υπηρεσίες δύο μελών της Δ.Α.Κ.Ε. που ούτε εμπλέκονταν στις εκλογές με τον οποιονδήποτε τρόπο, ούτε είχαν την οποιαδήποτε συνδικαλιστική ιδιότητα.
Τέλος, η θέση μας για τα Ειδικά Πειθαρχικά Συμβούλια που θίγεται στην ίδια ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη: Με την έκδοση του Ν.4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» καταργήθηκε κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στο νέο νόμο και επομένως και οι διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 3 του Ν.3731/2008 που προέβλεπαν τη συγκρότηση Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου για τη Δημοτική Αστυνομία. Κατά συνέπεια η Υπηρεσία μας υπάγεται πλέον στα Πειθαρχικά Συμβούλια που έχουν συγκροτηθεί στις Περιφέρειες. Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια που είναι τριμελή προΐσταται Πρωτοδίκης ενώ μέλη τους επίσης είναι ένας δικαστικός αντιπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ένας Προϊστάμενος Διεύθυνσης σε ΟΤΑ. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεν μπορεί να κατανοήσει ποια είναι αυτά τα υπηρεσιακά θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν μπορεί να χειριστεί ένας Πρωτοδίκης, ένας δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και ένας Προϊστάμενος Διεύθυνσης σε ΟΤΑ και είναι επιβεβλημένη η δημιουργία άλλων Πειθαρχικών Συμβουλίων ειδικά για τη Δημοτική Αστυνομία. Εξάλλου η Υπηρεσία μας σύμφωνα με το νόμο που τη διέπει τελεί υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, και είναι παράλογο να φέρει κανείς αντιρρήσεις στην υπαγωγή σε πειθαρχικό όργανο στο οποίο προΐσταται Πρωτοδίκης. Είναι προφανές ότι όσοι ζητούν την εκ νέου πρόβλεψη Ειδικών Πειθαρχικών Συμβουλίων είναι αυτοί που θα πρέπει να αιτιολογήσουν για ποιο λόγο θέλουν να γίνει αυτό. Παράλληλα, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας ότι η υποβολή τέτοιων αιτημάτων φθείρει την εικόνα της Υπηρεσίας αφού παραπέμπει σε συντεχνιακές λογικές (δηλαδή ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι κάτι «ξεχωριστό» από όλο το υπόλοιπο Δημόσιο και χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης), και υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες οι οποίες δεν γίνονται εκ πρώτης όψης φανερές, αφού δεν εξειδικεύεται η σύσταση αυτών των «ειδικών» πειθαρχικών συμβουλίων.
Τα παραπάνω αναφέρονται εκ νέου επειδή μας ζητήθηκαν διευκρινήσεις, και δεν έχουν σκοπό την επαναφορά του κλίματος προ των εκλογών, ούτε τη διατάραξη των σχέσεων μας με τον οποιονδήποτε.

2 σχόλια:

  1. ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΚΟΣΜΟ!ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ?ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ?ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ!ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!ΧΩΝΕΨΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΑ Η ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ !ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΤΕ!ΤΟ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΣΥΝΑΦΙ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!ΕΙΣΤΕ ΒΑΡΟΣ!ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το ύφος και τη γραφή και σε αυτό το σχόλια αλλά και σε όσα έχουν προηγηθεί (και κοπεί) από τον ίδιο συνάδελφο μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί αυτή η υπηρεσία είναι για κλάμματα.
    Είναι δυνατόν ένας «πολίτης» Πρωτοδίκης και ένας «πολίτης» Δικαστικός από το ΝΣΚ να κρίνουν έναν δημοτικό αστυνομικό «μη πολίτη»; Όχι βέβαια, είναι άλλη κάστα εργαζομένων αυτοί οι δημοτικοί αστυνομικοί, σιγά μην επιτρέψουμε σε δικαστικούς λειτουργούς να τους κρίνουν.

    Δυστυχώς οι πόρτες άνοιξαν χωρίς να τεθούν τα σωστά εχέγγυα εισόδου και έχει φορτωθεί αυτή η υπηρεσία κόσμο και κοσμάκη που δεν της επιτρέπει να σταθεί στο ύψος της.
    Χαιρετισμούς στο συνάδελφο από το «μειοψηφικό συνάφι» και επειδή είναι λαλίστατος και απαντά επί παντός επιστητού, ας μας πληροφορήσει ποια «πλειοψηφία» εκπροσωπεί. Και στο εξής ας πάψει να ασχολείται με μειοψηφίες, ας σχολιάζει εκεί που μπορεί να βρει να βρει ευήκοα ώτα. Με την ευχή να τον χαίρονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή