Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Γνωμοδότηση ΝΣΚ: Η Αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να παραχωρεί θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης οχημάτων για λόγους ασφάλειας

Μια γνωμοδότηση που φέρνει τα πάνω-κάτω στο καθεστώς παραχώρησης αποκλειστικών θέσεων στάθμευσης για λόγους ασφάλειας (π.χ. θέσεις βουλευτών, κομμάτων, υπουργών, κλπ) εντοπίσαμε στον ιστότοπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 188/2009 με θέμα «Ελληνική Αστυνομία – Αρμοδιότητα παραχώρησης θέσεων αποκλειστικής στάθμευσης οχημάτων σε πρόσωπα για λόγους προσωπικής ασφάλειας», το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι οι κατά τόπον Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Τροχαίας δεν κέκτηνται αρμοδιότητα να εκδίδουν αποφάσεις παραχώρησης θέσεων αποκλειστικής στάθμευσης οχημάτων, κατά την διάταξη του άρθρου 52 παρ. 2 του Ν 2696/1999 σε πρόσωπα, τα οποία επικαλούνται λόγους προσωπικής ασφάλειας. Η σχετική αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στους ΟΤΑ! Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν απαγόρευση στάθμευσης ή κυκλοφορίας όταν αυτό επιβάλλεται από ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας ή σε έκτακτες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση μόνο τελείως προσωρινών καταστάσεων.

Επισημαίνεται ότι όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση, την ίδια άποψη έχει και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτό φέρνει τα πάνω-κάτω στις ειδικές θέσεις που έχουν διατεθεί παλαιότερα από τη Διεύθυνση της Τροχαίας, αφού απ'ότι προκύπτει, τη σχετική απόφαση πρέπει να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. είχε ασχοληθεί με το θέμα της παραχώρησης ειδικών θέσεων στάθμευσης παλαιότερα, μετά από επίθεση συνδικαλιστών σε συναδέλφους έξω από τα παλαιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Σε ερώτημά μας γιατί παραμένουν πλέον των 20 ειδικών θέσεων στάθμευσης μετά τη μετακόμιση του κόμματος, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου επικαλέστηκε έγγραφο της Τροχαίας για τη διατήρηση των θέσεων αυτών.

Δεν είναι βέβαια η μόνη περίπτωση. Υπάρχουν δεκάδες θέσεις πρώην βουλευτών και υπουργών που έχουν παραχωρηθεί με απόφαση της Τροχαίας και διατηρούνται και μετά τη λήξη της θητείας τους, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές ανακλητικές πράξεις. Υπάρχουν επίσης θέσεις δημόσιων υπηρεσιών που έχουν μετακομίσει, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες, και θέσεις Εφημερίδων που έχουν κλείσει με τις θέσεις τους να παραμένουν. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα θέσεις σε πρόσωπα που είχαν δεχθεί απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις, με τις θέσεις αυτές να είναι πιθανό να διατηρούνται ως και σήμερα. Και σίγουρα υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Αυτή η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία να δοθεί τέλος στο χάος με το καθεστώς παραχώρησης θέσεων στάθμευσης. Με την επιφύλαξη ότι η σχετική γνωμοδότηση παραμένει ως έχει και δεν έχει υπάρξει κάτι μεταγενέστερο που την τροποποιεί, είναι ευκαιρία για το Δήμο να ελέγξει και να αφαιρέσει όσες πινακίδες δεν είναι τοποθετημένες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείτε τη γνωμοδότηση εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου