Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Προς χρηματικό όριο για τις αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Το ενδεχόμενο να τεθεί ένα όριο δαπανών για την ανάρτηση των σχετικών αποφάσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη προς τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών και υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Ντόλιου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βολουδάκη καθώς:
-Σήμερα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είναι ενταγμένοι 3.498 φορείς, οι αναρτήσεις φθάνουν συνολικά στις 5.300.0000 και γίνονται ημερησίως 14.000 αναρτήσεις,
- Η λύση των προβλημάτων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ προσδιορίζεται το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε θα πρέπει να έχει παραδοθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία,
υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθεί ένα «κατώφλι» δαπανών, πάνω από το οποίο θα υπάρχει η υποχρέωση ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, διότι με το υφιστάμενο πλαίσιο πρέπει να αναρτώνται και δαπάνες του ενός ευρώ: «Καμία φορά, ο ωκεανός της πληροφόρησης μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα» είπε. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η σκέψη θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέχρι την παράδοση του ολοκληρωμένου συστήματος.

 Βολουδάκης: Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ στήθηκε πρόχειρα
Να σημειωθεί ότι στην ερώτησή του ο κ. Ντόλιος, σημειώνει ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία και στην προσβασιμότητα του συγκεκριμένου ιστότοπου, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο ο επισκέπτης όσο και ο χρήστης αδυνατούν να κάνουν χρήση του συστήματος. «Κάθε τεχνική δυσκολία πρόσβασης στη «Διαύγεια» εξυπηρετεί την αδιαφάνεια και μόνο», επισημαίνει ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάκτηση του κεκτημένου της «Διαύγειας», εκτός από ζήτημα ουσίας, αποτελεί και μείζον πολιτικό ζήτημα».

Στην απάντησή του ο κ. Βολουδάκης υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η ιστοσελίδα της «Διαύγειας» ήταν πρόχειρος και χρειάζεται να αναβαθμιστεί το λογισμικό με το οποίο λειτουργεί. Πάντως, στην απάντησή του ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι δεν αναρτώνται πράξεις αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στους πολίτες σε αυτές.

 Υποχρεωτική και άμεση η ανάρτηση
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ (Ν. 3861/2010 -ΦΕΚ 112/Α/13-7-2010):
1) Η ανάρτηση πρέπει να λαμβάνει χώρα αμελλητί, δηλαδή τάχιστα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση
2) Η παράβαση της υποχρέωσης ανάρτησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου