Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΣΔΑ Νομού Δωδεκανήσου: «Να σταματήσει να απαξιώνεται στη πράξη η Δημοτική Αστυνομία»

Να σταματήσει να απαξιώνεται η υπηρεσία στην πράξη αλλά και να διευκρινιστεί ποιες αρμοδιότητες είναι κατ’ αποκλειστικότητα δικές τους, ζητούν οι δημοτικοί αστυνομικοί της Ρόδου, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν, χθες, εκ νέου με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Παύλο Τσίπρα.

Καταρχήν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου τους, κ. Μάνο Γιαμαίο, χθες ενημέρωσαν ξανά τον Γενικό για κάποια προβλήματα που έχουν τα οποία δεν είναι νέα αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση και το κυριότερο είναι η πληρωμή των προσαυξήσεων (σ.σ. βραδινά, αργίες κτλ.) από τον Αύγουστο του 2012. Όπως εξήγησε, δεν έχουν πληρωθεί διότι υπήρξε μία καθυστέρηση εξαιτίας ενός λάθους, κάτι που το αντιλαμβάνονται. Έγιναν προσπάθειες και με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Νίκο Τσουκαλά και τους διαβεβαίωσαν ότι θα πληρωθούν τα χρήματά τους με τη μισθοδοσία στις 13 Μαρτίου.

Δήλωσε, επ'’ αυτού ο Πρόεδρος: «Εμείς απλά ευχόμαστε να μην έρθει εκείνη η ημερομηνία και δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα, γιατί είναι δεδουλευμένα των παιδιών. Μιλάμε για ποσά που δεν ξεπερνούν μηνιαίως τα 3000-4000 ευρώ, είναι ποσά που για τους περισσότερους από εμάς είναι απαραίτητα και αυτά ενώ θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 μας πηγαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα».

«Απαξίωση»

Ένα ακόμη θέμα που έθεσαν χθες είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, μέσα, ακόμη και στα βασικά. Καταρχήν, συζήτησαν την προμήθεια των στολών, που όπως είπε ο κ. Γιαμαίος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν έχουν πλέον τα απολύτως βασικά όσον αφορά στον ρουχισμό τους, έρχονται με πολιτικά ρούχα ενώ κάποιοι…αγοράζουν ρούχα για να τα χρησιμοποιήσουν για στολή.

Αυτό έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό αλλά όπως είπε ουσιαστικά είναι χωρίς στολή…τα τελευταία έξι χρόνια ενώ υπάρχουν κάποιοι πιο καινούργιοι συνάδελφοί τους που δεν έχουν πάρει ποτέ, καθόλου, στολή! Τους διαβεβαίωσαν, λοιπόν, ότι φέτος θα λυθεί το θέμα και ότι όλοι θα πάρουν στολή, εργασίας τουλάχιστον, για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι, τον τελευταίο, καιρό, η Δημοτική Αστυνομία βάλλεται και από τους πολίτες και οι δημοτικοί αστυνόμοι έχουν βρεθεί στη μέση των πολιτών, της πολιτικής ηγεσίας κτλ. Και είπε, στη συνέχεια: «Έχουμε αναλάβει καινούργιες αρμοδιότητες, έχουμε αναλάβει πράγματα που τα κάνουμε πρώτη φορά-δεν ζητάμε να μην τα κάνουμε, είναι η δουλειά μας, γι’ αυτό πληρωνόμαστε, σαφώς θα τα κάνουμε. Ζητάμε μόνο κατανόηση και υποστήριξη από αυτούς που πρέπει. Όταν μιλάμε για συναρμοδιότητες και για έμπρακτη υποστήριξη με ανθρώπινο δυναμικό, αυτό και μόνο για εμάς αρκεί.

Μέχρι τώρα το βλέπαμε, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να το βλέπουμε για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις από εμάς και καλώς έχει. Από εκεί και πέρα, και εμείς έχουμε φθάσει πλέον την ψυχολογία μας να είναι στο ναδίρ χωρίς τα δεδουλευμένα, τα χρήματα που έχουμε δουλέψει από τον Αύγουστο που μας πέρασε, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλο το νησί αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται με δύο περιπολικά, από τα οποία το ένα ίσως να είναι και επικίνδυνο για οδήγηση». Είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοί του υποχρεούνται να κάνουν ρύθμιση κυκλοφορίας μέσα στη βροχή χωρίς ένα αδιάβροχο και με παπούτσια αθλητικά που τα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους, δεν μπορούν να είναι εντάξει στο σύνολο των απαιτήσεων του κόσμου και μετά λύπης τους έχουν διαπιστώσει μία απαξίωση για τις προτεραιότητές τους.

Οι ίδιοι, θεωρούν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη προσοχή για τις αρμοδιότητές τους και αυτά που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν, δηλαδή ότι επί της ουσίας δεν ασχολείται κανείς. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, χθες, χαρακτηριστικά, φθάνουν κάποιες φορές στο σημείο να κάνουν…ρεφενέ για να βάλουν βενζίνη στο περιπολικό.

Για τις αρμοδιότητες

Καταρχήν, ο κ. Γιαμαίος ξεκαθάρισε ότι από το Σωματείο δεν προωθείται για τη Βουλή το θέμα με τις αρμοδιότητες και ότι «έχει μεγαλοποιηθεί». Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι οι αρμοδιότητές τους είναι ξεκάθαρες και αναφέρονται στο νόμο 3731 του 2008 που διέπει την υπηρεσία. Από εκεί και πέρα, κάποιες αρμοδιότητες που έχουν προστεθεί στην πορεία αναφέρονται και αυτές ρητά στα νομοσχέδια. Τέτοιες είναι για τον έλεγχο του καπνίσματος και για την ηχορύπανση.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, πουθενά δεν αναφέρεται η αποκλειστική εκτέλεση των αρμοδιοτήτων αυτών. «Εμείς δεν λέμε σε καμία των περιπτώσεων ότι δεν ασκούμε αρμοδιότητες οι οποίες περιέχονται στη νομοθεσία. Σαφώς και τις ασκούσαμε, τις ασκούμε και θα εξακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να υπάρξει μία σαφής ενημέρωση, είτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε από τον Δήμαρχο είτε από έναν νομικό σύμβουλο, για το αν και ποιες αρμοδιότητες ασκούνται αποκλειστικά από τη Δημοτική Αστυνομία», τόνισε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΛ.ΑΣ. τοπικά δεν «αποκέντρωσε» αρμοδιότητες, αυτές υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά αυτό που έγινε ήταν μία διαπιστωτική πράξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, «και καλώς βγήκε» η οποία λέει ότι η Δημοτική Αστυνομία ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες και το μόνο που ζητούν είναι μία διευκρίνιση σχετικά με το αν είναι αποκλειστικά και μόνο από τη Δημοτική Αστυνομία.

«Από εκεί και πέρα, εάν εμείς, κάποια στιγμή, ζητήσουμε μία συνδρομή, θέλουμε να ξέρουμε αν θα την έχουμε. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση να μην κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι», υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι οι σχέσεις τους με την ΕΛ.ΑΣ. είναι άριστες αφού είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου