Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Ανοιχτή Πόλη»: Παραβίαση οικιακού ασύλου η επέμβαση στη Βίλα Αμαλίας

«Παραβίαση μιας σειράς διατάξεων του νόμου περί οικιακού άσυλου και διατάραξης οικιακής γαλήνης», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη Βίλα Αμαλίας.

«Το κτήριο επί των οδών Χεϋδεν και Αχαρνών αποτελεί ιδιοκτησία του ΟΣΚ και συντηρείται εδώ και 23 χρόνια από τους πολίτες οι οποίοι το επισκεύασαν και το χρησιμοποιούν ως κοινωνικό χώρο. Με δικαστικές αποφάσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα, αντίθετα η παραμονή τους συντηρεί το κτήριο και λειτουργεί θετικά για τη γειτονιά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Προστίθεται δε ότι «ο δήμος δεν νομιμοποιείται να εισέλθει στο χώρο, πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ιδιοκτήτης. Όσον αφορά στη σημερινή επέμβαση η αστυνομία, χωρίς να έχει ακόμα διατυπώσει τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες έγινε και να έχει απαγγείλει κατηγορίες στους συλληφθέντες, επικαλείται αίτημα της δημοτικής αρχής», τονίζεται.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της «Ανοιχτής Πόλης» είναι το εξής:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ Καλούμε το δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη να εξηγήσει τη στάση της δημοτικής αρχής

Σήμερα Τετάρτη 9/1/2013 οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις ΕΚΑΜ, παραβιάζοντας μια σειρά διατάξεων σχετικών νόμων, εισέβαλαν στη Βίλλα Αμαλίας. Συνέλαβαν 92 άτομα τα οποία οδήγησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί μέχρι στιγμής καμία κατηγορία, ώστε να υπάρχει κάποια δικαιολογία για την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως είχε δηλώσει κατά το παρελθόν η Ανοιχτή Πόλη στο κοινοτικό συμβούλιο της 6ης δημοτικής κοινότητας και στην Οικονομική Επιτροπή, το κτήριο επί των οδών Χεϋδεν και Αχαρνών αποτελεί ιδιοκτησία του ΟΣΚ και συντηρείται εδώ και 23 χρόνια από τους πολίτες οι οποίοι το επισκεύασαν και το χρησιμοποιούν ως κοινωνικό χώρο. Με δικαστικές αποφάσεις έχει αποδειχθεί ότι δεν διαπράττουν κανένα αδίκημα, αντίθετα η παραμονή τους συντηρεί το κτήριο και λειτουργεί θετικά για τη γειτονιά. Παρά ταύτα, έγινε η πρώτη αστυνομική επιχείρηση, με την επίκληση  ανώνυμης καταγγελίας περί τέλεσης παράνομων πράξεων στο χώρο. Όπως είναι γνωστό οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι και ουδέν προέκυψε που να συνιστά παράνομη ενέργεια εκ μέρους τους.

Αμέσως μετά η δημοτική αρχή, κι ενώ ο κ. δήμαρχος διατείνεται ότι δεν εγνώριζε τίποτε για την επέμβαση, εισήλθε στο χώρο και επί μέρες έκανε καταγραφή της ιδιωτικής περιουσίας εντός της Βίλλας Αμαλίας. Όπως ήδη είπαμε, θέτοντας το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η αστυνομική επέμβαση συνιστά παραβίαση μιας σειράς διατάξεων του νόμου περί οικιακού άσυλου και διατάραξης οικιακής γαλήνης, επομένως ο δήμος δεν νομιμοποιείται να εισέλθει στο χώρο, πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ιδιοκτήτης. Όσον αφορά στη σημερινή επέμβαση η αστυνομία, χωρίς να έχει ακόμα διατυπώσει τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες έγινε και να έχει απαγγείλει κατηγορίες στους συλληφθέντες, επικαλείται αίτημα της δημοτικής αρχής.

Καλούμε τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη να τοποθετηθεί δημόσια τόσο για τη νομική διάσταση των δύο επεμβάσεων όσο και, κυρίως, για την πολιτική θέση της δημοτικής αρχής, αφού και μόνο από την είσοδο του στο κτήριο και την απογραφή ξένων περιουσιακών στοιχείων, προκύπτει η εμπλοκή του στην υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου