Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Συμπαραστάτης Αθήνας κατά ΚΕΔΕ για την… κατάργησή του

Κατά της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Θεσμών & Ισότητας στρέφεται ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» του Δήμου Αθηναίων Βασίλη Σωτηρόπουλος, με αφορμή πρότασή τους για κατάργηση του θεσμού, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Όπως λέει σε δηλώσή του ο «Συμπαραστάτης της Αθήνας», η πρόταση αυτή στρέφεται «σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών», είναι «οικονομικά ασύμφορη και εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας». «Κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον ενός θεσμού που έχει αναδειχθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, δυναμιτίζει ευθέως τα δημοκρατικά θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάλλει εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών, εκθέτει τη χώρα και είναι απολύτως και απεριφράστως καταδικαστέα», συμπληρώνει.

Μόνο 24 δήμοι έχουν «Συμπαραστάτη»

Σήμερα, ο θεσμός λειτουργεί μόνο σε 24 δήμους της χώρας, ενώ θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από το έτος 2011 σε κάθε δήμο άνω των 20.000 κατοίκων, σύμφωνα με το άρθρο 77 του «Καλλικράτη».

Με βάση τις πρόσφατες περικοπές, η μηνιαία αντιμισθία του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (προ κρατήσεων) ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ για δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και στο ποσό των 720 ευρώ για δήμους από 20.000 έως 100.000 κατοίκους. Συγκριτικά, αναφέρεται ότι η πάγια αντιμισθία ενός δικηγόρου παρ’ Εφέταις ανέρχεται στο ποσό των 1.669 ευρώ.

«Μια αυστηρή στάθμιση κόστους – οφέλους θα καταδείκνυε ότι η κατάργηση του θεσμού, τελικώς, θα ζημίωνε οικονομικά τους δήμους, υποβάλλοντάς τους σε πολλαπλάσια έξοδα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που καλύπτονται με την λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», εξηγεί ο Β. Σωτηρόπουλος.

Για αυτό, όπως τονίζει, και η πρόταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων των δήμων, όπως λέει ο Β. Σωτηρόπουλος, «φέρεται να διατυπώνεται χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων, δίχως προηγούμενη ακρόαση των “Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης” και κατά περιφρόνηση του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου».

Ο θεσμός του «Συμπαραστάτη»

Ο θεσμός εισήχθη στην διάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (Ν.3852/2010), ύστερα από σειρά ψηφισμάτων και συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο από το έτος 1985 καλεί για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών, με την ίδρυση τοπικών και περιφερειακών «Συνηγόρων του Πολίτη».

«Αποτελεί μια κατάκτηση των πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών, η δυνατότητά τους να προσφεύγουν σε τοπικό θεσμό εξωδικαστικής διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών τους με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κατάργηση του θεσμού θα αποστερήσει τους πολίτες από μία δωρεάν, άμεση και συχνά αποτελεσματική εναλλακτική δυνατότητα για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Ευρωπαϊκή θεσμική παράδοση και ταυτότητα. Επιπλέον, συνδέεται με την αποφόρτιση των δικαστηρίων από εν δυνάμει νέες δικαστικές διαμάχες, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους δήμους», σημειώνει στη δήλωσή του ο «Συμπαραστάτης της Αθήνας».

Το έργο του «Συμπαραστάτη» στην Αθήνα

Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» λειτουργεί στον Δήμο Αθηναίων από τον Σεπτέμβριο του 2012 και έχει χειριστεί μέχρι σήμερα πάνω από 80 υποθέσεις, οδηγώντας σε θετική επίλυση υπέρ του πολίτη σημαντικό μέρος αυτών, όπως θα καταδειχθεί στην ετοιμαζόμενη ετήσια έκθεση. Το Γραφείο Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Αθηναίων λειτουργεί καθημερινά και δέχεται καταγγελίες από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδεικνύοντας –με πλήρη διαφάνεια, ίση μεταχείριση και αμεσότητα– τους πρακτικούς και δίκαιους τρόπους για την επίλυση των διαφορών τους, με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η εντολή που δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στο «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του (67%) είναι αποτέλεσμα ευρύτατης διαπαραταξιακής συναίνεσης.

Τον Νοέμβριο του 2012 το Διεθνές Ινστιτούτο Συνηγόρων του Πολίτη (International Ombudsman Institute) με απόφασή του αναγνώρισε την ανεξαρτησία και την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού στο Δήμο Αθηναίων, αποδεχόμενο το «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» ως θεσμικό μέλος της διεθνούς «οικογένειας» των Συνηγόρων του Πολίτη.

Δίκτυο «Συμπαραστατών»

Στις 18 Δεκεμβρίου 2012, οι «Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης» του Νομού Αττικής και η «Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» της Περιφέρειας Αττικής, υλοποιώντας Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ίδρυσαν το Δίκτυο Συμπαραστατών (www.symparastates.org), για την ανταλλαγή εμπειριών, την προώθηση του θεσμού και την εισαγωγή του σε δήμους και περιφέρειες που δεν έχει λειτουργήσει.

Κάθε φορέας που ετοιμάζει εισηγήσεις, προτεινόμενες ρυθμίσεις και συστάσεις για τον θεσμό, δεν είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει πλήρη εικόνα για το θέμα αυτό, εάν δεν έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου