Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για την αναστολή άσκησης αρμοδιοτήτων από τους δήμους & λοιπές διατάξεις της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Αθήνα,07 Ιανουαρίου 2013Αριθ. Πρωτ.: οικ. 532

ΘΕΜΑ:Ενημέρωση επί των διατάξεων της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’256/31-12-2012 )

Σας ενημερώνουμε ότι στο υπ’ αριθμ. Α΄256/31-12-2012 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η από 31-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας».

Επί των διατάξεων της Πράξης αυτής, σας γνωρίζουμε, κατά λόγο αρμοδιότητάς μας, τα ακόλουθα:

I. Άσκηση αρμοδιοτήτων από τους δήμους
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ρυθμίζονται θέματα άσκησης από τους δήμους των μεταφερόμενων με τα άρθρα 94 και 204 του Ν.3852/2012 αρμοδιοτήτων και, κυρίως, αυτών που επρόκειτο να ασκηθούν από αυτούς από την 1η Ιανουαρίου 2013.Δεδομένου ότι το χρονικό αυτό σημείο συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, κατά τη διάρκεια του οποίου υφίστανται αυστηροί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ, καθώς και υποχρέωση δραστικής εξοικονόμησης πόρων, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν σε πολλές περιπτώσεις ζητήματα αδυναμίας κάλυψης των αναγκαίων δαπανών στέγασης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιών και εξασφάλισης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, η αποτελεσματική τήρηση του χρονικού προγραμματισμού ανάληψης των προβλεπόμενων από το Ν.3852/2010 πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμους κατέστη εξαιρετικά δυσχερής.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές διατάξεις αφορούν:
α) τις αρμοδιότητες για τις οποίες ως χρόνος έναρξης άσκησής τους από τους δήμους οριζόταν η 1η Ιανουαρίου 2013 (άρθρα 95, παρ. 1β και 206) και ασκούνται τώρα από τις περιφέρειες και
β) τις αρμοδιότητες που έχουν ήδη μεταφερθεί στους δήμους, για τις οποίες όμως παρέχεται διοικητική υποστήριξη (άρθρο 95, παρ. 2).
Με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης αποφάσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Οικονομικών σε ζητήματα αρμοδιότητάς του, καθώς και κάθε άλλου καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, όπου συντρέχει περίπτωση, έπειτα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης άσκησης από τους δήμους των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, είτε μεμονωμένα, είτε κατά τομείς, καθώς και του χρόνου λήξης παροχής της διοικητικής υποστήριξης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 95 παρ. 2 του Ν.3852/2010.

Με τις αποφάσεις για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης άσκησης των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, θα ρυθμίζονται και ζητήματα μεταφοράς προσωπικού και απόδοσης των ανάλογων οικονομικών πόρων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικό, τεχνικό, λεπτομερειακό ζήτημα.
Μέχρι την έκδοση των ανωτέρω αποφάσεων, συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις των παραγράφων 2, 3 και 4 και της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 95 και του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 206 του ν.3852/2010, κατά παρέκκλιση της προβλεπόμενης σε αυτά σχετικής προθεσμίας, κάθε δε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει με αντίθετο τρόπο τα ανωτέρω, καταργείται από της δημοσιεύσεως της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι οδηγίες που έχει παράσχει το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με την παροχή διοικητικής υποστήριξης για την άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 95 του ανωτέρω νόμου.

Διαβάστε την πλήρη εγκύκλιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου