Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Νέα ανακοίνωση Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής: Όχι στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό σώμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/10/2012 η σύσκεψη του Συνδικάτου ΟΤΑ για τη δημοτική αστυνομία.
 
Έγινε συζήτηση για τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που ισοπεδώνουν κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση του λαού μας. Στον κλάδο, αυτά τα μέτρα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως την υποχρηματοδότηση των δήμων, τις απολύσεις, την εφεδρεία, τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων των δήμων.

Έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε κάθε δήμο, την πείρα από την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου και την εφαρμογή του από τις δημοτικές αρχές

Αναδείχθηκε ο ταξικός χαρακτήρας των σχεδιασμών κυβέρνησης και ΚΕΔΕ με στόχο τη μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό σώμα, ζήτημα που απ’ ότι φαίνεται επιταχύνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που οξύνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργανώνονται λαϊκές κινητοποιήσεις . 

Στόχος η διεύρυνση των κατασταλτικών και εισπρακτικών μηχανισμών για κάθε σφαίρα της κοινωνικής ζωής των εργατικών λαϊκών στρωμάτων ακόμα και στο επίπεδο της γειτονιάς. 

Καταγγέλθηκε ο βαθειά αντιφατικός, γι’ αυτό το ζήτημα, ρόλος της νόθας πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού στους δυο μεγάλους δήμους της Αττικής,  την Αθήνα και τον Πειραιά που συγκεντρώνονται και οι περισσότερες δυνάμεις των δημοτικών Αστυνομικών  αφού είναι  σε πλήρη σύμπλευση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εμφανίζονται ως αρωγοί των αντίστοιχων Δημάρχων που χρησιμοποιούν ήδη την δημοτική αστυνομία ως συμπληρωματική δύναμη της ΕΛΑΣ.
 
Είναι εμφανής η  συσχέτιση της  λογικής που θέλει την ανάληψη κατασταλτικών  αρμοδιοτήτων για την δημοτική αστυνομία με την επιδίωξη μετατροπής της σε χώρο προπαγάνδας ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, σε χώρο που τροφοδοτεί το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Που με τη σειρά της φυσικά στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια για μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε καθαρά κατασταλτικό μηχανισμό, σήμερα ενάντια στους μετανάστες και τους φουκαράδες μικροπωλητές αύριο ενάντια σε κάθε αγωνιζόμενο.

Είναι  παραπλανητικό και εκβιαστικό το δίλημμα που μεθοδικά καλλιεργείται και συνδέει την μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό σώμα με την διασφάλιση της εργασίας των δημοτικών αστυνόμων. Επιδιώκουν την συναίνεση μας σε ένα αντιδραστικό τερατούργημα. Κάνεις να μην πέσει θύμα του φόβου και  αυτής της διασπαστική λογικής.  

Με βάση και τα παραπάνω εκφράζουμε την καθολική αντίθεση μας στις προθέσεις κυβέρνησης και των δημάρχων για δημιουργία σώματος ασφαλείας και καλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε σωματείο στους Δήμους να αντιπαλέψουν αυτή την αντιδραστική κατεύθυνση. Στο πλάι του κλαδικού Συνδικάτου συγκροτήσαμε επιτροπή για την Δημοτική Αστυνομία με στόχο να παρακολουθεί πιο συστηματικά τα εργασιακά και θεσμικά μας ζητήματα και ανά δήμο και ανά σωματείο και σε συντονισμό θα παλέψουμε για:
  • Δημοτική Αστυνομία ως ειδική υπηρεσία του Δήμου, με ίσα δικαιώματα με τους άλλους συναδέλφους στους Δήμους, με δικαίωμα στις  μετατάξεις.
  • Άρνησης της υπερωριακής απασχόλησης.
  • Με δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και πειθαρχικό δίκαιο και όχι ειδικού σώματος.
  • Με μόνο και κύριο προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Απαιτούμε
  • Κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας
  • Δημοτική Αστυνομία στον έλεγχο των Δήμων, όργανο εφαρμογής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, και όχι της κεντρικής διοίκησης.
  • Κανενός είδους οπλισμός, καμία ανακριτική ή ποινική αρμοδιότητα.
  • Κατάργηση των κατασταλτικών  αρμοδιοτήτων.
  • Άμεση κατάργηση της αρμοδιότητας για το παραεμπόριο που θέτει σε κίνδυνο σε καθημερινή βάση την ασφάλεια των δημοτικών αστυνομικών.
  • Λειτουργία σχολών Δημοτικής Αστυνομίας από Δημοτικούς Αστυνομικούς στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας, με τη μορφή προγραμμάτων επιμόρφωσης και με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης.
  • Άμεση πληρωμή των υπερωριών και διάθεση των κονδυλίων για την ένδυση.
  • Επίδομα επικίνδυνης εργασίας.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος 3731 του 2008.
Καλούμε  τα σωματεία των Δήμων να συζητήσουν τις εξελίξεις στο χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας και να βάλουν μπλόκο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης  για μετατροπή της σε κατασταλτικό σώμα. 

H Διοίκηση του Συνδικάτου