Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Προσφυγή ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιστροφή των χρημάτων που απώλεσαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το μονομερές PSI

Ενημέρωση Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Ακολουθεί δελτίο τύπου του δευτεροβάθμιου οργάνου του συνόλου των εργαζομένων τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για το θέμα της καταλήστευσης των ταμείων μέσω του PSI. Βέβαια η ενημέρωση αφορά ελάχιστους συναδέλφους, αφού η «πλειοψηφία» μέσα από τη γενική συνέλευση τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός δευτεροβάθμιου οργάνου δημοτικής αστυνομίας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το όργανο και όσοι συμμετέχουν σε αυτό δεν θα έχουν καμία σχέση με κομματικές παρατάξεις όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ, και θα αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό μαζί με τα λοιπά ασφαλιστικά μας θέματα εξίσου καλά. Εκτός αν ο σκοπός της δημιουργίας νέου δευτεροβάθμιου οργάνου είναι να ασχολείται μόνο με υπηρεσιακά θέματα και να αφήσει σε λευκή επιταγή τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα σε τρίτους. Πόσο βολικό έρχεται αυτό αλήθεια σε μια μνημονιακή κυβέρνηση...
Εμείς συνεχίζουμε τις ενημερώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους «λίγους» συναδέλφους που βλέπουν τον εαυτό τους ως κομμάτι της κοινωνίας και έχουν ουσιαστικές ανησυχίες για το αύριο.


Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 1114


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ανακοινώνει ότι, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που απώλεσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το μονομερές «κούρεμα» των ομολόγων που αποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI).

Η Ομοσπονδία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, αλλά και των υποχρεώσεων της απέναντι στα μέλη της, αποφάσισε πέραν της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας να προβεί και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για την αναζήτηση των ποσών που χάνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμη και της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καθώς επίσης και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δραστική απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που αποφασίσθηκε μονομερώς, επέφερε σοβαρές μειώσεις στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και είχαν «επενδυθεί», χωρίς πάντα τη σύμφωνη γνώμη των Ταμείων, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων που υπέστησαν δραστικό περιορισμό των αποθεματικών τους είναι, ως γνωστόν, τα Τ.Π.Δ.Υ., Τ.Ε.Α.Δ.Υ. και Ο.Π.Α.Δ., στα οποία είναι ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α.
Η ενέργεια αυτή, της κυβέρνησης και της τρόικας για την αναδιάρθρωση του χρέους, αποτελεί μία ευθεία επίθεση στην περιουσία των χαμηλόμισθων εργαζομένων, η οποία παραβιάζει κατάφωρα όχι μόνο την αίσθηση περί δικαίου, αλλά και βασικούς κανόνες που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, όπως είναι η αρχή του κράτους δικαίου και το δικαίωμα στην περιουσία.
Μάλιστα, κατά την άποψη έγκριτων νομικών, στους οποίους η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. απευθύνθηκε, ο μονομερής και δραστικός περιορισμός στα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., όπως είναι οι εισφορές που επί χρόνια καταβάλλουν αντίκειται σε βασικούς κανόνες του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με σκοπό να αναζητήσει τα ποσά που χάθηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων. Την υπόθεση εκ μέρους της Ομοσπονδίας θα χειρισθούν οι συνταγματολόγοι Απόστολος Παπακωνσταντίνου και Νικόλαος Χλέπας και η Δικηγορική τους Εταιρεία (Α. Παπακωνσταντίνου-Γ. Κατρούγκαλος-Ν. Χλέπας και Συνεργάτες).

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.