Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή ΣΔΑΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών για το επίδομα επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 14
ΤΗΛ: 210-3259059

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2012
Αρ.Πρωτ.: 
                                            

Προς: Υπουργό  Εσωτερικών
Κo Eυρ. Στυλιανίδη  
Σταδίου 27     
101 83 –Αθήνα  

                                         
Κύριε Υπουργέ,

1. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του Ν. 4024/2011 με τίτλο Επιδόματα επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας και απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών «1. Εκτός από το βασικό μισθό του υπαλλήλου, δύναται να χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως..».

Ο νομοθέτης προέβλεψε και διατήρησε τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του ως άνω νόμου, ως μέρος των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής τους, αναγνωρίζοντας προφανώς την αναγκαιότητα χορήγησής αυτού σε κατηγορίες υπαλλήλων, των οποίων η φύση και η ιδιαιτερότητα του αντικειμένου εργασίας τους καθώς και οι εργασιακές τους συνθήκες, καθιστά αναγκαία τη διαφορετική μεταχείρισή τους, ενόψει της επικινδυνότητας αυτών.
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει με υπομνήματά μας προς την ηγεσία του Δήμου και του Υπουργείου η φύση της εργασίας μας προσιδεάζει με αυτήν των σωμάτων ασφαλείας, τόσο ως προς τις αρμοδιότητες και το αντικείμενο όσο και ως προς τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξεσπούν κατά των ενστόλων.

2. Ειδικότερα, με τον πρόσφατο Ν.3731/2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων  αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» στο άρθρο 1 καθορίζονται υπό 28 στοιχεία! οι αρμοδιότητες που ασκεί η Δημοτική Αστυνομία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων πολλών, ο έλεγχος του υπαίθριου εμπορίου, η τήρηση υγειονομικών και πολεοδομικών διατάξεων, διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κατά την εκτέλεση του έργου μας συνεπικουρούμαστε από την Ελληνική Αστυνομία, μετέχοντας συχνά σε μικτά κλιμάκια. Τέλος δε και κυρίως για όλα τα ανωτέρω επιβάλλουμε τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα ενώ είμαστε ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι.


3. Κατά την άσκηση των καθηκόντων μας η υγεία και η σωματική ακεραιότητα τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο λόγω της επαφής τους με παράνομους τις περισσότερες φορές αλλοδαπούς, οι οποίοι είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών.
Είναι γνωστό και έχει απασχολήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί που διαβιούν στο κέντρο της Αθηνάς εμφανίζουν λοιμώδη νοσήματα υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, ελονοσία, AIDS, μολυσματικές δερματοπάθειες, ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται εύκολα, γεγονός το οποίο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα προληπτικής ιατρικής για τη διασφάλιση της ασφαλούς εργασίας των δημοτικών αστυνομικών, τα οποία και καταργήθηκαν.
Περαιτέρω, στην υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία, με την ιδιαίτερη αύξηση της εγκληματικότητας και την ιδιαίτερα κακή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση των πολιτών, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την έντονη αντίδραση τους, η οποία πολλές φορές εκφράζεται με λόγω και έργω επιθετικότητα και άσκηση βίας κατά των δημοτικών αστυνομικών. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί η σωρεία περιστατικών κατά δημοτικών αστυνομικών που καταλήγουν σε Αστυνομικά Τμήματα και στην αυτόφωρη διαδικασία.

4.  Προκύπτει επομένως χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων μας υποκείμεθα τουλάχιστον στους ίδιους κινδύνους και υφιστάμεθα τουλάχιστον το ίδιο ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας με το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το λειτούργημα της οποίας αποτελεί το κατεξοχήν αναγνωρισμένα επικίνδυνο επάγγελμα, σε τέτοιο σημείο που να προβλέπεται για τους υπηρετούντες σε αυτή ειδικό μισθολόγιο και ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς. Φαντάζει επομένως εντελώς παράλογο και σίγουρα εκτός των ορίων του νόμου και του Συντάγματος, να μην αναγνωρίζεται και σε εμάς τους δημοτικούς αστυνομικούς η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, έστω και αν αυτή πρόκειται πρακτικά να εκφρστεί στην αναγνώριση του ούτως ή άλλως γλίσχρου  επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στο άρθρο 15 του Ν. 4024/2011.

Με τις σκέψεις αυτές θεωρούμε ότι είμαστε δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος.

Μετά τιμής

              Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
           
                  ΤΑΤΣΗΣ ΘΑΝΟΣ       ΚΟΣΣΥΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου