Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή ΣΔΑΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών για θεσμικά θέματα της δημοτικής αστυνομίας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 14
ΤΗΛ: 210-3259059
                                                           
    Αθήνα, 31 Αυγούστου  2012
              Αρ.Πρωτ.: 242


Προς:
Υπουργό Εσωτερικών
κο  Ευρ. Στυλιανίδη
 Σταδίου 27
101 83 -Αθήνα
          
  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ       

Κύριε Υπουργέ,

Με απόλυτη επίγνωση ιδιαίτερα δυσχερούς οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Χώρας, το Σωματείο μας προσαρμόζει τα αιτήματά του με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός μεν να συμβάλλουμε στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων αλλά και ταυτόχρονα στην προώθηση θεσμικών αιτημάτων προς όφελος των συναδέλφων Δημοτικών Αστυνομικών και των δημοτών των Δήμων που υπηρετούμε, με αυξημένες πια αρμοδιότητες και εκτεταμένα γεωγραφικά. 

Επιγραμματικά αναδεικνύουμε τα παρακάτω θέματα:
1. Δημιουργία Διεύθυνσης ή Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Με τον Ν.3731/2008 διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, δημιουργώντας ένα είδος τεκμηρίου υπέρ της αρμοδιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας για την τήρηση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, στο άρθρο 1 καθορίζονται υπό 28 στοιχεία! οι αρμοδιότητες που ασκεί η Δημοτική Αστυνομία ενώ είμαστε πλέον ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. Ο αριθμός δε των Δημοτικών Αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα  ανέρχεται σε περίπου 3.500  με 4.000
Είναι επομένως αναγκαία η δημιουργία του συγκεκριμένου Τμήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών και την εποπτεία του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του έργου της, και ειδικότερα των καθηκόντων των Δημοτικών Αστυνομικών ως Ειδικών Ανακριτικών Υπαλλήλων.

2.Μείωση χρόνου μετάταξης από 8 σε 6 έτη
Στον πρόσφατο Ν.3731/2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων  αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» στο άρθρο 14 καθορίζεται ότι ο Δημοτικός Αστυνομικός δεν μπορεί να μεταταγεί «αν δεν συμπληρώσει οκταετή υπηρεσία στην  υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας». Η παραπάνω διάταξη είναι πλέον αναχρονιστική και η μείωση του χρόνου μετάταξης από οκτώ (8) σε έξι (6) έτη αποτελεί πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, ώστε να πλησιάσουμε την γενικότερη διάταξη της πενταετίας που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς είναι τουλάχιστον παράλογο ως αντάλλαγμα για την εξάμηνη φοίτησή μας στη σχολή να προκρίνεται η αναγκαστική οκταετή παραμονή μας στην υπηρεσία. Στην παρούσα όμως οικονομική και κοινωνική συγκυρία προβάλει πλέον επιτακτική η ανάγκη μεταρρύθμισης της διάταξης αυτής, καθώς τίθεται μείζον θέμα επιβίωσης των υπάλληλων σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής.

3.Έκδοση των προβλεπόμενων εκ του Νόμου Αποφάσεων για τις θέσεις ειδικής ιεραρχίας
Σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, για τις θέσεις της ειδικής ιεραρχίας που δεν προβλέπονται από τον παραπάνω νόμο, πρέπει να εκδοθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Ειδικά για την Δημοτική Αστυνομία, εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ., το οποίο να προβλέπει τις θέσεις του Υποδιευθυντή, του Τμηματάρχη Β΄ και του Επόπτη συνοδευόμενο και το ανάλογο επίδομα ευθύνης. Χωρίς την έκδοση του Π.Δ. παραμένουν ουσιαστικά ανεφάρμοστες οι διατάξεις του Νόμου, ο οποίος στόχευε στην αναδιοργάνωση της δημοτικής Αστυνομίας, δυσχεραίνεται το έργο των δημοτικών αστυνομικών και μειώνεται η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών προς την εξυπηρέτηση του πολίτη.

4. Προμήθεια στολής
Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 55572/26.10.2005(ΦΕΚ 1648/Β΄/29.11.2005) απόφαση καθορισμού της στολής του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και όπως αυτή συμπληρώθηκε με την υπ΄αριθμ. 15945/28.03.2006(ΦΕΚ 426/Β΄/07.04.2006) απόφαση προβλέπεται η χορήγηση στολής ανά δύο έτη. Σε μεγάλους Δήμους, λόγω των ατέρμονων διαδικασιών και της τεράστιας γραφειοκρατίας του Δημοσίου Τομέα, δεν έχουν προμηθευτεί νέα στολή οι δημοτικοί αστυνομικοί τα τελευταία τέσσερα (4) έτη, με αποτέλεσμα να μην φέρουν την στολή τους ή να έχουν σημαντικές ελλείψεις στην ομοιόμορφη εμφάνιση τους. Αίτημα του Συλλόγου μας είναι η καταβολή των χρωστούμενων στολών σε χρηματική αμοιβή και αν αυτό λειτουργήσει ομαλά να συνεχίσει και στο μέλλον. Στο Δήμο Αθηναίων που αριθμεί χιλίους εκατό (1.100) Δημοτικούς Αστυνομικούς το κόστος  προμήθειας στολής θα μειωθεί από τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ στο ενάμιση εκατομμύριο  ευρώ  περίπου, όπως έχουμε εκθέσει αναλυτικά σε προηγούμενα υπομνήματά μας.

5. Συνυπηρέτηση και για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς
Η εξαίρεση των δημοτικών αστυνομικών από τη ρύθμιση της συνυπηρέτησης δεν έχει κανένα δικαιολογητικό λόγο αναγόμενο στο δημόσιο συμφέρον, ενώ στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι εξοντωτική γι΄αυτούς. Πρέπει, συνεπώς, να ισχύσει η συνυπηρέτηση για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα.

6. Συμμετοχή Εκπροσώπου στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο από την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.
Αριθμούμε το 1/3 των Δημοτικών Αστυνομικών Πανελλαδικά και ως εκ τούτου θεωρούμε την ex officio παρουσία μέλους μας στο συμβούλιο, μαζί με την παρουσία μέλους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α  απαραίτητη. Είμαστε ο Δήμος με τα περισσότερα προβλήματα, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι   με την κοινωνική πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα, και η παρουσία μας θα συνδράμει αποφασιστικά και καίρια στην λήψη των αποφάσεων και την προώθηση τυχόν αλλαγών.

 Τέλος, σημειώνουμε εμφατικά ότι καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν προκαλεί οικονομική επιβάρυνση. Αναλογιζόμενοι τους καιρούς που ζούμε, αλλά και σεβόμενοι την εμπιστοσύνη των συναδέλφων περιορίζουμε τα αιτήματά μας σε καθαρά θεσμικού χαρακτήρα, ώστε κανένα οικονομικό άλλοθι να μην υπάρχει στη Διοίκηση.
 Με τις σκέψεις αυτές θεωρούμε ότι άμεσα θα έχουμε συνάντηση μαζί σας.

Μετά τιμής

              Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                  ΤΑΤΣΗΣ ΘΑΝΟΣ     ΚΟΣΣΥΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

2 σχόλια:

  1. Το ενώ πλέον είμαστε ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, που κολλάει; δηλ. στην πρόσληψη τι έγραφε δημοτικός υπάλληλος; ή υπάλληλος γραφείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Στην πρόσληψη δεν νομίζω να έγραφε ούτε δημοτικός υπάλληλος, ούτε υπάλληλος γραφείου, ούτε ειδικός ανακριτικός υπάλληλος, αλλά και αυτό άσχετο είναι.
    Το πλέον φαντάζομαι ότι κολλάει στο γεγονός ότι η Δημοτική Αστυνομία Αθήνας λειτουργεί από το 1986, χωρίς οι υπάλληλοί της αρχικά να είναι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι. Εδώ και δύο χρόνια είναι σχεδόν όλοι, με εξαίρεση ίσως τους ελάχιστους που δεν έχουν φοιτήσει σε Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας.
    Εν πάση περιπτώσει ο συντάκτης της ανακοίνωσης είναι το προεδρείο του Σ.Δ.Α.Α., αν υπάρχει η όποια αντίρρηση μπορείς να απευθυνθείς στα γραφεία του συλλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή