Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Προς αναστολή των κινητοποιήσεων μέσω προσφυγής στη «βάση»

Το «μπαλάκι» στους ίδιους τους δήμους για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων, ρίχνει το δ.σ. της ΚΕΔΕ μετά την ικανοποίηση απο τη συμμετοχή των αιρετών στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Όπως αποφάσισε, το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν οι ΠΕΔ της χώρας, προκειμένου «να καταγράψουν με ακρίβεια και διακριτικότητα τις αντιδράσεις των δήμων το διήμερο των κινητοποιήσεων», και κατόπιν σε νέα συνεδρίασή του θα εξετάσει τα δεδομένα και το πώς θα συνεχιστούν, εάν συνεχιστούν, οι κινητοποιήσεις των δημάρχων.

Ουσιαστικά, με την απόφασή του αυτή το δ.σ. της ΚΕΔΕ, με έμμεσο τρόπο οδηγεί προς εκτόνωση τις κινητοποιήσεις, καθώς η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, και με δεδομένο πως την όποια τελική απόφαση πρέπει να την πάρει το «ανοιχτό» Έκτακτο Συνέδριο, είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί όταν η χώρα πάρει τη δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. Τότε, δηλαδή, που σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις Στυλιανίδη-Στουρνάρα θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα τα οξύτατα οικονομικά προβληματα της Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό συγκλίνει και η απόρριψη της πρότασης της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δ.σ. της ΚΕΔΕ Ε. Παντελάκη να συμμετάσχει η ΚΕΔΕ στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύθηκαν ουσιαστικά σε δύο θέματα:
  • Το πρώτο αφορά στη διετή παράταση χάριτος στα δάνεια και στη μείωση του επιτοκίου, ένα πάγιο αίτημα των δημάρχων, μαζί με αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που ήδη έχει εξαγγελθεί. Στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, αρκετοί δήμαρχοι ζήτησαν να πιεστούν και οι ιδιωτικές τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα.  «Να παλέψουμε για ρυθμίσεις από τις ιδιωτικές τράπεζες, που θα πάρουν πολλά εκατομμύρια  από την επόμενη δόση», τόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης, αναφέροντας πως πολλοί δήμοι έχουν πάρει δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Το δεύτερο, στο θέμα των 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ, καθώς και οι δύο υπουργοί σημείωσαν πως θα γίνονται προσπάθειες να καταβάλλονται μαζί με την τακτική επιχορήγηση των δήμων.
    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης είπε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταβάλλονται έως τις 10 εκάστου μήνα 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ, και πώς εάν δε γίνει αυτό, τότε -όπως επανέλαβε- τον ερχόμενο μήνα θα φθάσουν τους 100 οι δήμοι που θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Επιπλέον, ο Κ. Ασκούνης επισήμανε την ανάγκη να πιεστεί ο Γ. Στουρνάρας ώστε να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 275,2 εκατ. που χρωστά το Δημόσιο από τα ΠΟΕ και δεν ενεγράφησαν «από λάθος» στον Προϋπολογισμό 2012.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση στη Βουλή υπήρξε επίσης δέσμευση για καταβολή της ΣΑΤΑ (που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ  περίπου) έως το τέλος του χρόνου και απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου).

Μισθοδοσία από άλλα κονδύλια
Όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και το έχει αναφέρει και η aftodioikisi.gr, ο δήμος του ήδη από τον Αύγουστο χρησιμοποιεί κονδύλια από τις απαλλοτριώσεις και λογαριασμούς ειδικού σκοπού για να καλύψει τις μισθοδοσίες. Επισήμανε, δε, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δήμων που καλύπτουν τις μισθοδοσίες από άλλους λογαριασμούς για να μην κηρύξουν στάση πληρωμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η αναστολή λειτουργίας στο σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας.
Μετά τη χθεσινή συγκέντρωση, πορεία και συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων, οι οποίες συνεδρίασαν με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την τραγική οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας εξαιτίας των συνεχών περικοπών στους πόρους τους.

Περικοπές που ήδη έχουν οδηγήσει 14 δήμους σε αδυναμία καταβολής μισθών 15νθημέρου, αρκετούς στην κάλυψη της μισθοδοσίας από άλλους κωδικούς των προϋπολογισμών τους και με ορατό τον κίνδυνο, τον επόμενο μήνα να είναι 100 οι δήμοι που δε θα μπορέσουν να καταβάλλουν μισθούς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επαναβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα εξής:
  • Εκτός της απόδοσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας των 35 εκ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκ. ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.
  • Προωθείται άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για περίοδο χάριτος δύο ετών και μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής κατά 0,5%.
  • Η ΣΑΤΑ, ύψους 349 εκ. ευρώ θα αποδοθεί εντός του 2012.
  • Μετά την καταβολή της δόσης των 31 δις ευρώ θα αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την πλειοψηφία των βουλευτών εκφράστηκε η ανάγκη για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι ο μόνος φορέας σήμερα που με τις κοινωνικές του δομές συμβάλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Αμέσως μετά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποφάσισε να ζητήσει από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων σε συνεδριάσεις τους να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχετικά με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε: «Σε μία χρονική συγκυρία που διακυβεύονται τόσο σημαντικά ζητήματα για τη χώρα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με 14 δήμους να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς, είναι απολύτως αναγκαία η ενότητα και η συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολογίζει στην ενεργό συμπαράσταση ΟΛΩΝ στα δίκαια αιτήματά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου