Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το επίδομα επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας

Μερική απάντηση έχει κατατεθεί στη Βουλή στην ερώτηση 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το επίδομα επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας και την καταβολή του σε νέους δικαιούχους που είχαμε δημοσιεύσει εδώ. Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας. Εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του συναρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως δεν είχε ερωτηθεί αρχικά. Από τις απαντήσεις συνάγονται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα:

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η απόφαση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δύναται να τροποποιηθεί εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, και μάλιστα έχει ήδη τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ έχουν εκδοθεί και 3 νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις για να συμπεριλάβουν προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού, τους δασικούς υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, και υπαλλήλους του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων & Απαλλοτριώσεων! Σημειώνουμε ότι οι 3 αυτές κοινές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν στις 30 Απριλίου 2012, μετά την προβλεπόμενη προθεσμία των 6 μηνών (27 Απριλίου) που έθετε ως όριο το άρθ.15 του ν.4024, και λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου!

Η παραπάνω απάντηση του ΥΔΙΜΗΔ θα ήταν θετική αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έστελνε -όπως το συνηθίζει- μία απαράδεκτη απάντηση, δηλώνοντας αναρμόδιο! Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι πώς είναι δυνατό να είναι αναρμόδιο από τη στιγμή που συνυπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών; Η απάντηση είναι απλή: Όχι μόνο δεν είναι αναρμόδιο, αλλά είναι και το μόνο αρμόδιο να εισηγηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην καταβολή του επιδόματος σε σχέση με τους υπαλλήλους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Προφανώς είναι πολιτική επιλογή του κ. Στυλιανίδη να νίψει τας χείρας του, δίνοντας μάλιστα στο κοινοβούλιο παραπλανητική απάντηση ότι είναι αναρμόδιο, και παραπέμποντας το ερώτημα στο ΥΔΙΜΗΔ, που στη δική του απάντηση (το ΥΔΙΜΗΔ) εύλογα και σωστά παραπέμπει προς απάντηση στα υπουργεία Εσωτερικών, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας!

Τέλος, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας στην απάντησή του επισημαίνει ότι ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν έχει σχέση με το επίδομα επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας και αφορά μόνο στην κατά 5 έτη πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Η απάντηση αυτή αν μη τι άλλο είναι θετική για την καταβολή του επιδόματος σε εργαζομένους που δεν υπάγονται στα ΒΑΕ, όπως το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.

Όταν απαντήσει στην  ερώτηση και το Υπουργείο Οικονομικών θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τις απαντήσεις των  υπουργείων στον ιστότοπο της Βουλής:
  
Ενημέρωση: Τελικά λίγες μέρες αργότερα απάντησε και το Υπουργείο Οικονομικών με μια γενικόλογη αναφορά ότι «οι ειδικές συνθήκες εργασίας, ο βαθμός επικινδυνότητας του επαγγέλματος και η συχνότητα έκθεσης σε επικίνδυνες ή ανθυγιεινές εργασίες .... εξετάστηκαν κατά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής και σε συνδυασμό με τις γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας». Με την απάντηση αυτή προσπαθεί να κλείσει το παράθυρο ένταξης νέων κατηγοριών εργαζομένων, ενώ αποσιωπά παράλληλα το γεγονός ότι έγινε τροποποίηση της ΚΥΑ αλλά και έκδοση νέων ΚΥΑ μετά την αρχική εξέταση που επικαλείται.