Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μανιτάκης: Έτσι θα «ελαφρύνει» το Δημόσιο από 200.000 υπαλλήλους

Την εκτίμηση ότι μέχρι το 2015 η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το στόχο της τρόικας για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους έκανε, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ένωσης Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο υπουργός μίλησε για 40.000 αποχωρήσεις μόνο για εφέτος και για 35.000 αποχωρήσεις μέσω της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης. «Με τους σημερινούς, πρόχειρους υπολογισμούς, η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για μικρότερο, λειτουργικό και αποδοτικό κράτος, χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας. Οι αλλαγές προχωρούν με σχέδιο αλλά και αποφασιστικότητα», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε και είπε ο Α. Μανιτάκης:
«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το ΓΛΚ εκτιμά ότι θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, υπερβαίνοντας τις αρχικά συντηρητικότερες εκτιμήσεις) και με την πρόταση του ΥΔΜΗΔ για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000 - με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μη θιγούν ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση».

«Με τον τρόπο αυτό, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται».


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου