Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Κ.Ε.Δ.Ε. σε Σαμαρά: Ή τώρα τα οφειλούμενα ή λουκέτο! - Υποχώρησε τελικά το Μαξίμου, 35 εκ. € επιπλέον στους ΟΤΑ

«Κόκκινη γραμμή» στην απόδοση των οφειλομένων παρελθόντων ετών (σ.σ.: 214 εκατ. ευρώ), από σήμερα και όχι από τον Οκτώβριο, όποτε και αναμένεται η χώρα μας να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ και θα μπορούν να αποδοθούν έτσι πόροι στους δήμους, βάζουν οι δήμαρχοι μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Και αυτό, κατέστη σαφές, στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, από τους επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (ΝΔ), δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη, οι οποίοι δείχνουν να αποδέχονται «σιωπηρά» τη μη διεκδίκηση των μη εγγεγραμμένων στον Προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συμπτίπτουν με την κυβέρνηση, τουλάχιστον, σε αυτό το σημείο, στο ποσό που τους δίνει: τα 513 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι δήμαρχοι βάζουν ως «όριο» για τη στοιχειώδη λειτουργία των δήμων, ή σε διαφορετική περίπτωση λουκέτο, τους ΚΑΠ που έπαιρναν πριν από τη μείωση κατά 30%, δηλαδή το ποσό των περίπου 135 εκατ. ευρώ. Και το νούμερο αυτό, όπως λένε οι δήμαρχοι, μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί από τα 96 εκατ. ευρώ Σαμαρά-Σταϊκούρα (τους το ξεκαθάρισε ότι από εδώ και πέρα τόσοι θα είναι οι ΚΑΠ, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την ΚΕΔΕ) συν τον επιμερισμό διά πέντε του ποσού των 214 εκατ. ευρώ από τους ΠΟΕ, ήτοι περίπου 43 εκατ. ευρώ, χρήματα που τους χρωστά το κράτος και δεν τους τα έχει αποδώσει ακόμη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε μια προσπάθεια να τονίσει τη δραματική κατάσταση πολλών δήμων, έκανε λόγο -όπως και στη συνάντηση με Σαμαρά- για 40 ΟΤΑ που θα κλείσουν το Σεπτέμβριο επειδή δε θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και να διατηρήσουν τις κοινωνικές τους δομές.

Ασκούνης: Κινητοποιήσεις με βάση τις απαντήσεις Στυλιανίδη
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στην ομιλία του προς το δ.σ. είπε: «Αύριο στο Συνέδριο θα υπάρξει μια τελευταία προσπάθεια για το μείζον θέμα για το οποίο δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση και λύση, δηλαδή για τα ΠΟΕ και τον επιμερισμό τους. Μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, θα υπάρξει και ανάλογα η επίσημη τοποθέτησή μας».

Τζανακακούλης: Τα χρήματα των ΠΟΕ ή κινητοποιήσεις
Ο επικεφαλής της ΝΔ σημείωσε: «Είπαμε να μας δώσουν το μερίδιο από τα 214 ευρώ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μάς είπε ότι δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο. Πεποίθησή μου είναι ότι θα δώσει λύση τελικά. Θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει 30-40 εκατ. ευρώ, διότι δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εάν δε δοθούν, δε βλάπτει να κάνουμε καμιά κινητοποίηση».

Ιωακειμίδης: Δε μας φτάνουν οι καλές προθέσεις, λύσεις τώρα
Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε από την πλευρά του: «Συμμερίζομαι την καλή διάθεση Σαμαρά, αλλά δε φτάνει. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε με καλές προσθέσεις. Δεν μας λέει τίποτε ότι θα πάρουμε ΣΑΤΑ ή ΠΟΕ τον Οκτώβριο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε οι ΠΟΕ ή η ΣΑΤΑ να συμπληρώσουν τους ΚΑΠ. Αν δεν έχουμε απαντήσεις, τότε πάμε σε κινητοποιήσεις. Και το πιο σημαντικό είναι δεν είναι ότι δεν πήραμε τα 300 εκατ. ευρώ».

Τσόκας: Κινητοποιήσεις άμα δεν πάρουμε και τα 300 εκατ. ευρώ
Ο επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας (ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ), πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τσόκας υπογράμμισε: «Ακόμα και με την τελευταία υποχώρησή μας, δεν αποδέχθηκε την πρόταση ο κ. Σταϊκούρας με ύφος τελείως ψυχρό. Εγώ δε δέχομαι να μη διεκδικήσουμε τα 300 εκατ., και μετά το Συνέδριο πρέπει να πάρουμε απόφαση για κινητοποιήσεις».

Παντελάκη: Άμεση απάντηση με δυναμικές κινητοποιήσεις
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη τόνισε: «Μας έχουν κάνει πολύ μείωση πόρων, και δε δεσμεύθηκαν πως υπάρξει και νέα μείωση το 2013-14. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις πρέπει να είναι η άμεση απάντησή μας».

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/22551 

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ STOP ΣΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΟΤΑ ΜΕ 35 ΕΚΑΤ.


Μετά την «κόκκινη γραμμή» της ΚΕΔΕ που ζητούσε μέρος των οφειλόμενων εδώ και τώρα απειλώντας με λουκέτο τους δήμους, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, έκανε ένα βήμα πίσω. Μερικές ώρες μετά τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι μετά την σχετική οδηγία του Α. Σαμαρά θα διαθέσει 35 εκατ. ευρώ από τα 213,8 εκατ. ευρώ των οφειλόμενων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τον Αύγουστο θα φτάσουν τα 131 εκατ. ευρώ (96 εκατ. που σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών έχουν ήδη υπογραφεί + τα παρόντα 35 εκατ. ευρώ), ποσό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα 135 εκατ. ευρώ που ζητά η ΚΕΔΕ ως μηνιαία δόση. Άρα, ικανοποιείται το βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ μετά την υποχώρηση για τη μη διεκδίκηση των 300 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα για τους δήμους από 2,7 δις να μειωθούν σε 2,4 δις ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το ποσό θα διατεθεί «καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του μηνός Σεπτεμβρίου διαπίστωσε ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών είναι το εξής:
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που ακολούθησε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, των αρμοδίων Υπουργών και της ηγεσίας της Κ.Ε.Δ.Ε. , το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα  ανακοινώνει  τα ακόλουθα:

Μετά από οδηγία του κ. Πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της  δ' δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους ύψους 213,875 εκατ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του μηνός Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, ενώ οι δήμοι της χώρας παραμένουν κλειστοί επί διήμερο, λόγω των οφειλών του Δημοσίου προς αυτούς.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/22556

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου