Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Υ.Δ.Τ.: Χωρίς αστυνομική προστασία δήμαρχοι & περιφερειάρχες - Ελάχιστες οι περιπτώσεις δημάρχων με αστυνομική φρουρά απαντά η ΚΕΔΕ

 Χωρίς τη φύλαξη αστυνομικών θα μείνουν όσοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες διαθέτουν αστυνομική φρουρά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας, στην προσπάθειά του να αποδεσμευθούν από τη φύλαξη διαφόρων ειδικών στόχων 1.500 αστυνομικοί, 100 οχήματα και 60 μοτοσικλέτες, προκειμένου να διατεθούν για τις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης.

Μείωση φρουράς Πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Μανούρας, χωρίς φρουρά θα μείνουν επίσης οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές (δικαιούνταν έναν ή δύο αστυνομικούς)και οι δημοσιογράφοι.

Ειδικότερα:
 • Θα παρέχεται πλέον υποχρεωτική φρούρηση μόνο στους προέδρους της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης καθώς και στους ανώτατους δικαστικούς Λειτουργούς.
 • Αίρεται το ισχύον μέτρο της υποχρεωτικής φύλαξης το οποίο θα εξετάζεται πλέον με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια επικινδυνότητας.
 • Περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του Πρωθυπουργού και κατά 20 αντίστοιχα η ασφάλεια του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 • Επιπλέον:
  - κατά 5 αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
  - κατά 3 αστυνομικούς, η ασφάλεια των υπουργών
  - κατά 2 αστυνομικούς, η ασφάλεια των αναπληρωτών υπουργών και
  - κατά 1 αστυνομικό η ασφάλεια των υφυπουργών.
 • Μείωση κατά 5 άτομα θα υπάρξει στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κατά 4 άτομα στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 • Ομοίως, περιορίζονται σε 3 οι αστυνομικοί που διατίθενται σε νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς.
 • Επιπρόσθετα, περιορίζεται από 6 σε 2 μήνες, η περίοδος διάθεσης αστυνομικών, σε πρώην υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τυχόν αιτήματα για περαιτέρω διάθεση θα αξιολογούνται από την Ειδική Επιτροπή.
Τυχόν αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική Επιτροπή με κριτήρια αξιολόγησης την όποια υφιστάμενη επικινδυνότητα καθώς και τον υπάρχοντα βαθμό απειλής. Πάντως, από την αποδέσμευση των αστυνομικών εξαιρούνται σε όλες τις περιπτώσεις όσοι έχουν πέσει θύματα τρομοκρατίας.

Θέλεις αστυνομικό; Θα τον πληρώσεις
Παράλληλα, δρομολογείται :
 • αφενός μεν η μη επιβάρυνση πλέον της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων,
 • αφετέρου από τη χρήση, όσον αφορά τα καύσιμα και τη συντήρηση, διατιθέμενων μέσων σε φορέα ή πρόσωπο εκτός Υπηρεσιών υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων.
Οι δαπάνες που προκαλούνται για την αγορά, συντήρηση και κίνηση των μέσων που διατίθενται για τη συνοδεία προσώπων, πλην των κρατικών λειτουργών, θα βαρύνουν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Πλέον, ο προσδιορισμός του ακριβή αριθμού των διατιθέμενων αστυνομικών και μέσων (αυτοκινήτων & μοτοσικλετών) θα αποτελεί εκτίμηση Ειδικής Επιτροπής του Σώματος με βάση τα κριτήρια επικινδυνότητας.

Οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφόσον κρίνεται από την Επιτροπή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι θα καταβάλλουν το ισόποσο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολεί, εφόσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ ετησίως. Στην ως άνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα.

Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η οικονομική επιφάνεια του υπό προστασία ατόμου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, συνεκτιμώντας και το βαθμό επικινδυνότητας, θα παρέχεται αστυνομική συνοδεία για συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας και για τον καθορισμό του βαθμού απειλής, είτε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, είτε μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων.

Σεκιούριτι στη... Βουλή!
Η προστασία εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο αυτού.
Ήδη εκπονείται σχέδιο ασφαλούς εξωτερικής φρούρησης του Κοινοβουλίου από συγκεκριμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Με διευκρινιστική του δήλωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε «ότι το ζήτημα της ανάθεσης της προστασίας, εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου, σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, συνιστά ενδεικτική εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Βουλής».

Απάντηση Κ.Ε.Δ.Ε.:
Κανένας νόμος δεν προβλέπει την παροχή φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τις ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες έχει δοθεί σε δημάρχους προσωπική αστυνομική φύλαξη, αυτό έχει γίνει μετά από εκτίμηση και απόφαση των ίδιων των αστυνομικών Αρχών. 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου