Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συναντήσεις Καμίνη με τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Ε.Λιβιεράτο - Μετακόμιση του ΥΠΕΚΑ στο «ΜΙΝΙΟΝ»

 Ενίσχυση της συνεργασίας και ΕΣΠΑ στη συνάντηση Κ. Χατζηδάκη -Γ. Καμίνη


Ζητήματα συνεργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον δήμο Αθηναίων συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2012.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων, και αφορούν τόσο στη δημιουργία υποδομών (αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, κλπ.) όσο και κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη αστέγων, την παροχή συσσιτίων κ.α.

Από την πλευρά του υπουργείου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι σε όποιους τομείς χρειάζονται παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων, αυτές θα γίνουν.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διεύρυνσης της συμμετοχής του δήμου Αθηναίων στα προγράμματα του ταμείου Jessica, καθώς και οι προοπτικές που διαγράφονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο των διαρθρωτικών ταμείων, μετά το 2014.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε τέλος περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και δήμου Αθηναίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης, μεταξύ άλλων με την παροχή διευκολύνσεων και εκπτώσεων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Υπουργό. Τον ενημέρωσα για την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων. Τον πληροφόρησα ότι ήδη δημοπρατούνται έργα 30 εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τα 80 εκατομμύρια.

Ο δήμος της Αθήνας έχει τρέξει πάρα πολύ. Τον διαβεβαίωσα και φαίνεται κιόλας από αυτά τα στοιχεία, ότι θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη απορροφητικότητα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε την ζωή των κατοίκων και στα θέματα της αναβάθμισης της ζωής της πόλης, αλλά και στα κοινωνικά θέματα όπου θα βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, όπως ήδη το έχουμε κάνει.

-Αυτά τα χρήματα, είναι από το ΕΣΠΑ;
Είναι από το ΕΣΠΑ, αφορούν συγκεκριμένα έργα, πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις πλατειών. Είναι και άλλα 20 εκατομμύρια από το κοινωνικό ταμείο, τα οποία είναι για κοινωνικό έργο, για συσσίτια, για απόρους, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, για τα παιδιά που είναι στο δρόμο και πάρα πολλά προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

-Υπάρχει πρόβλημα με την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων;
Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ημερομηνία: Τετ, 25/07/2012 - 13:55

 Συνάντηση Γ. Καμίνη-Ε.Λιβιεράτου. Μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο ΜΙΝΙΟΝ 

 

Θέματα συνεργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον δήμο Αθηναίων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού, κ. Ευάγγελου  Λιβιεράτου με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη που  πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Μετά τη συνάντηση ο  δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς  να ευχαριστήσω τον κύριο υπουργό, τον κ.  Λιβιεράτο, για την πρωτοβουλία του  να έρθει να μας επισκεφτεί στο δημαρχιακό μέγαρο. Πληροφορήθηκα και επίσημα  πλέον αυτό το χαρμόσυνο νέο, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, βία στις αρχές  του επόμενου έτους, θα έχουν εγκατασταθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Ομόνοιας (στο  παλιό ΜΙΝΙΟΝ), που είναι μια περιοχή που ξέρουμε τα προβλήματα που έχει. Η  πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου είναι μια έμπρακτη ενθάρρυνση του δήμου,  συμπαράστασης του έργου όλων μας, στο καθήκον που έχουμε να ανατάξουμε το  ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Το ότι θα έρθουν 1.300 άνθρωποι  εδώ  να εργαστούν θα προσφέρει ζωή, αυτό που θέλουμε. Ζωή, κίνηση, ζωντάνια στο  κέντρο. Το κέντρο δεν έχει μόνο προβλήματα αστυνόμευσης, έχει  γενικότερα  προβλήματα. Τα προβλήματά του δεν θα λυθούν μόνο με την αστυνόμευση, και αυτή  είναι απαραίτητη αλλά θα λυθούν και με μια γενικότερη πολιτική.

- Είναι μια  συμβολική ή πραγματικά ουσιαστική κίνηση και αν υπάρχει προοπτική εξ όσον  γνωρίζεται να έρθουν και άλλες υπηρεσίες στο κέντρο;

- Πρώτα απ’  όλα είναι και συμβολική αυτή η κίνηση. Είναι η πρώτη ενέργεια μιας κρατικής  υπηρεσίας, εκεί που έχουμε ένα κύμα φυγής το οποίο προσπαθούμε να  αναχαιτίσουμε. Από αυτήν την άποψη εκπέμπει ένα πολύ ισχυρό συμβολικό και  πολιτικό μήνυμα: οι υπηρεσίες να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης. Και φυσικά  αυτό θα έχει και θετικές επιπτώσεις: θα τονώσει τη ζωή και την εμπορική  κίνηση.

Προσπαθούμε να  αναχαιτίσουμε την απομάκρυνση δημοσίων υπηρεσιών από το κέντρο. Δεν είναι  παράλογες κάποιες τάσεις αποχώρησης. Γιατί ορισμένες υπηρεσίες πληρώνουν πολύ  υψηλά ενοίκια και υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας τους και να  μετεγκατασταθούν αλλού. Αλλά θα πρέπει να το δούμε το ζήτημα ακόμη και από  οικονομική σκοπιά, γιατί το να ερημώσει το κέντρο της  Αθήνας αυτό επιδεινώνει  την οικονομική θέση της χώρας γενικότερα. Οπότε μη το βλέπουμε βραχυπρόθεσμα  το ζήτημα, πρέπει να το δούμε μεσοπρόθεσμα και με την προοπτική της ανάταξης  της Αθήνας».

Ημερομηνία: Πεμ, 26/07/2012 - 13:45

Πηγή: cityofathens.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου