Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ξεκινά η αξιολόγηση στο Δημόσιο - Δρομολογούνται καταργήσεις οργανισμών - Στόχος η συρρίκνωση κατά 30%

Τάχιστη συγκρότηση των επιτροπών για την αξιολόγηση δομών του Δημοσίου, εκπαίδευση - εξπρές των αξιολογητών μέσα στον Ιούλιο και έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε η κυβέρνηση ύστερα από σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών (Στουρνάρας, Μανιτάκης, Σταμάτης) υπό τον Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος είναι να υπάρξει περιστολή κατά 30% των δομών του δημοσίου με ανάλογη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Η αξιολόγηση των δομών στο Δημόσιο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση του προσωπικού.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου έλαβε εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών και πλέον εξετάζονται όλες οι κατά καιρούς υποβληθείσες προτάσεις και πορίσματα.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε επίσης η μίνι διυπουργική σύσκεψη είναι η διαμόρφωση χρονοδιαράμματιος για την ηλεκτρονική διακυβένρηση με στόχο τη μείωση του χρόνου λήψης διοικητικών αποφάσεων.

Σαμαράς: Θα επιβλέπω προσωπικά τη διοικητική μεταρρύθμιση
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εκδήλωσε την πρόθεσή του να αναλάβει προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξοικονόμηση πόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Εντός των προσεχών ημερών, ο κ. Σαμαράς θα αποστείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα ζητά από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ανέφερε ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτό προς το παρόν, σε οικονομικό επίπεδο. 

Ευχαρίστησε πράλληλα τον πρωθυπουργό που με την παρουσία του θέλησε να συμβολίσει τον κρίσιμο χαρακτήρα που έχουν οι αλλαγές στο Δημόσιο και τη σημασία που δίνει η κυβένρηση σε αυτές.

Υπογράμμισε ότι, βασικός στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων που θα προκύψει από το νέο μοντέλο διοίκησης και από τη συγχώνευση των υπηρεσιών, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα γίνουν μετακινήσεις.

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63684325

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου