Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Εισήγηση για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και πλαφόν στο κόστος ιατρικής περίθαλψης!

Η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, καθώς και στις επικουρικές συντάξεις βρίσκεται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο τελεί υπό την έγκριση των πολιτικών αρχηγών.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την κατάργηση των ποσών που απέμειναν από τις προηγούμενες μειώσεις και αφορούν 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου.

Τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το δώρο Χριστουγέννων καταργούνται. Οσον αφορά τον 13ο και τον 14ο μισθό στις επικουρικές καταργείται πλήρως, με την προϋπόθεση ότι το μέτρο θα εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:

- Επιβολή ετήσιου πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο.

Το πλαφόν διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία, για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up τον χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Οποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.

- Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και επιβολή διδάκτρων 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές πανεπιστημίων που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών.

- Καταβολή του 50% των μισθών των κληρικών από την Εκκλησία.


Σχόλιο Ε.Κ.Ε.Δ.Α.: Θυμίζουμε την ικανοποίηση της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Επισημαίνουμε επίσης ότι στην Πορτογαλία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση 13ου-14ου μισθού. Εν πάση περιπτώσει, τη Δευτέρα λογικά θα γνωρίζουμε τα τελικά μέτρα της κυβέρνησης. Ελπίζουμε να διασώσουμε έστω το χιλιάρικο αυτό που κανένα μέσο δεν προθυμοποιείται να αναφέρει ότι αφορά μεικτές αποδοχές. Όσο για το πλαφόν των ασφαλιστικών ταμείων, είμαστε σίγουροι ότι όλο και κάποιο ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα θα βρεθεί να το καλύψει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου