Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας: Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Αναλυτική εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην εγκύκλιο που συνοδεύεται από παραρτήματα μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:

Με την έναρξη της θερινής περιόδου επισημαίνουμε την ανάγκη εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων από τις κατά τόπους υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση, με ιδιαίτερη έμφαση κατά τις περιόδους που εξαγγέλλεται από την Ε.Μ.Υ. η επικράτηση συνθηκών καύσωνα.

Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στις εργασίες σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες κ.α.) και στις εργασίες σε στεγασμένους χώρους στις οποίες μπορεί, λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών, να υπάρχει επί πλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και από ακτινοβολούμενη θερμότητα. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται, όπως είναι ευνόητο, οι εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως π.χ. η χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, τις οικοδομές κ.ά.

Κατά τους ελέγχους να ενημερώνετε τους εργοδότες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα οι συνθήκες καύσωνα, όπως κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, θερμοπληξίας, κ.ά. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (Παράρτημα 2) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο (βλέπε συνημμένη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης - ΑΔΑ: 4Α36Θ-71). Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες θα γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας (Ι.Ε.) της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ι.Ε., με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίσει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των ελέγχων να υποδεικνύετε στους εργοδότες κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, να επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο με τα τα παραρτήματα που τη συνοδεύουν, αλλά και τη συνοδευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου:

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή