Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΚΕΔΕ: Εκπέμπει «SOS» στο νέο υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών -ΥΠΕΣ: 10000 προσλήψεις για να μην κλείσουν οι δήμοι

Ο συνδυασμός της κατάρρευσης του κεντρικού μηχανισμού του κράτους και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έχει καταστήσει εκρηκτικά τα ήδη μεγιστοποιημένα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας και ιδιαίτερα αυτά που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών. Η ΚΕΔΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, «εξέπεμψε σήμα κινδύνου προκειμένου να μην καταρρεύσει και ο μοναδικός θεσμός που - παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει - κρατά τις πόλεις και τα χωριά σε λειτουργία και ζητά επειγόντως συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό που θα οριστεί προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις». 

Τα επείγοντα θέματα που ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αντιμετωπιστούν, και στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε σχετική ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, αφορούν στα εξής:
- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
- Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.
- Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης- λόγω της προκήρυξης εκλογών -των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013 (σχετική επιστολή για το θέμα αυτό έχει στείλει και το υπουργείο Εσωτερικών προς την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας).
Όπως υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, «όλα τα παραπάνω είναι εντός των ορίων του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προέρχονται από θεσμοθετημένους ανταποδοτικούς πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον ο προγραμματισμός τους θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το Μάιο».
- Να δοθούν άμεσα τα 23 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ. Ποσό το οποίο θα έπρεπε ήδη να είχε κατανεμηθεί στους δήμους και τους συνδέσμους για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Απριλίου. «Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι δήμοι να μην μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών κινδύνου πυρκαγιών και για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας».
Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου τετραμήνου, η ΚΕΔΕ ζητεί «να δοθούν άμεσα η δόση Μαΐου από τους ΚΑΠ, τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου, η δόση των παρακρατηθέντων του 2012 και να ξεκινήσει η κατανομή των αναδρομικών όπως έχει συμφωνηθεί».

Οικονομικές εκκρεμότητες πρώτου τετραμήνου 2012
Το δεύτερο σημαντικό θέμα, το οποίο συζήτησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ήταν τα οικονομικά. Ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δοθούν 149 εκατ. ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων, 141 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου, 214 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση) και 125 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Ασκούνης επισήμανε ότι ήδη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2012 έχουν παρακρατηθεί 185,2 εκατ. ευρώ για δαπάνες του 2011 (μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών και προνοιακά επιδόματα), τα οποία η ΚΕΔΕ ζητά να αποδοθούν. Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση των 300 εκατ. ευρώ και η ΚΕΔΕ εμμένει στο αίτημα για 450 εκατ. ευρώ.

Η συνάντηση της ΚΕΔΕ με το γενικό διευθυντή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου διατύπωσε επιφυλάξεις για την υλοποίηση της τροπολογίας του υπ. Οικονομικών που επικυρώνει τη χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «φοβάμαι ότι είναι στον αέρα, διότι δεν υπάρχουν ακόμη οι αντίστοιχες δεσμεύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Όπως σημείωσε ο κ. Μουράτογλου σε συνάντηση που είχε η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ με το γενικό διευθυντή Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο κ. Κοκολιάς τον ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην απένταξη από το ΕΣΠΑ 8.100 έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πιστώσεις έχουν μεταφερθεί στα μεγάλα οδικά έργα.
Επίσης, ο κ. Κοκολιάς είπε στην ΚΕΔΕ ότι «δεν πρόκειται να πάρετε ΣΑΤΑ για το 2012». Σημειώνεται ότι για να δοθεί η ΣΑΤΑ του 2012, που αφορά 367,5 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει συναπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Επίσης, εκκρεμεί η καταβολή πόρων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως σημείωσε ο κ. Μουράτογλου, σύμφωνα με το Μνημόνιο η Ελλάδα θα πάρει 6,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών προς τρίτους και προμηθευτές. Από αυτά, τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ως όφειλε κατάλογο με τα χρέη που αφορούν όλους τους δήμους έως τις 31/12/2011. Οι οφειλές θα έπρεπε έως τις 10 Μάιου να έχουν αξιολογηθεί από την τρόικα και να έχει δοθεί προτεραιότητα στις αποπληρωμές, όμως ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Δηλώσεις Ασκούνη
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, «τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παράταση της ακυβερνησίας έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ο κεντρικός μηχανισμός τους κράτους, που ήδη ήταν συγκεντρωτικός, αναποτελεσματικός, πελατειακός και γραφειοκρατικός, έχει καταρρεύσει. Όλο αυτό το διάστημα καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες, πιέσαμε αφόρητα, ώστε να διεκπεραιωθούν ιδίως θέματα χωρίς οικονομικό κόστος, αλλά το αποτέλεσμα, δυστυχώς, είναι αναντίστοιχο των περιστάσεων και του ρόλου των αρμοδίων. Φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μία χωρίς προηγούμενο κατάσταση με τα προβλήματά μας να μεγιστοποιούνται.
»Θέλουμε να δηλώσουμε ότι για τις συνέπειες που ίσως ακολουθήσουν, οι δήμοι δε θα έχουν καμία ευθύνη, καθώς επίσης και ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πάμε μπροστά και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Για αυτό ζητάμε άμεση επείγουσα και κατ΄ εξαίρεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, για να μη καταρρεύσει ο μόνος θεσμός που είναι ακόμη όρθιος.
»Κύριο μέλημά μας είναι σε αυτές τις τρομακτικά δύσκολες συνθήκες οι πολίτες να μη μείνουν μόνοι και να μην οδηγηθούν σε ακραίες καταστάσεις. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε με κάθε μέσο και με οποιοδήποτε κόστος να μείνει όρθια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει η "ασπίδα προστασίας της κοινωνίας" και να παλέψει ώστε να διασφαλίσει εκτός από την ομαλή λειτουργία των πόλεων, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και την ανόρθωση της χώρας μέσω της ανάπτυξης».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΥΠΕΣ: 10.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για τη δυσλειτουργία στους δήμους εξαιτίας της απαγόρευσης στις προσλήψεις ελέω... ακυβερνησίας και παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, το υπουργείο Εσωτερικών διά του υφυπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτού του προβλήματος μέσα από ένα «παραθυράκι» του νόμου.
Έτσι, με επιστολή του υφυπουργού προς την Επιτροπή του άρθρου 28, παρ. 4 του Ν. 2190/1994 (σ.σ: νόμου Πεπονή) του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητεί να γίνουν περίπου... 10.000 (για την ακρίβεια 9.403) «εξαιρέσεις» για τους δήμους της χώρας, καθώς «η παράταση της περιόδου αναστολής, σε συνδυασμό με την έλευση της θερινής περιόδου που οδηγεί σε κατακόρυφη άνοδο των αναγκών των φορέων αρμοδιότητάς μας σε προσωπικό έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στη λειτουργία τους, με άμεσο αντίκτυπο στους εξυπηρετούμενους πολίτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Έτσι, ο Π. Κουκουλόπουλος ζητεί να υπάρχουν κατ' εξαίρεση προσλήψεις σε ανταποδοτικούς τομείς των δήμων. Αναλυτικότερα, αιτείται:
- 4.703 προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότηταςη έλλειψη έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, οπότε ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται λόγω της τουριστικής κίνησης και ο σχετικός κίνδυνος από τη μη έγκαιρη αποκομιδή τους επεκτείνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών»).
- 4.000 δίμηνες συμβάσεις προσωπικού για:
  • ναυαγοσώστεςη πρόσληψή τους είναι υποχρεωτική εκ του νόμου για την κάλυψη εκμισθούμενων από τους ΟΤΑ ακτών και παραλιών από την 1η-6 έως την 31η-8-2012. Η μη πρόσληψή τους επισείει την επιβολή προστίμων από τις Λιμενικές Αρχές»).
  • τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που θα λειτουργούν έως το τέλος Ιουλίου («οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό -συνταξιοδοτήσεις τακτικών υπαλλήλων, λήξη συμβάσεων εκτάκτου προσωπικού- έχουν ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να μην επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία τους και τη φροντίδα των νηπίων που έχουν εγγραφεί σε αυτούς -βρεφονηπιοκόμοι-, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και καθαριότητας -μάγειροι, καθαρίστριες»).
  • την πυρασφάλεια (καθώς «οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ επικουρούν το αντιπυρικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών προσλαμβάνοντας εργάτες για τον καθαρισμό δασών»).
- 500 υδρονομείς άρδευσηςστις περιοχές, όπου η έναρξη της αρδευτικής περιόδου συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις αυτές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες»).
- 700 στελέχη για τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις («είναι αυτονόητο ότι η μη πρόσληψη του προσωπικού αυτού, ενώ επίκειται η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος, θα σημάνει την αναστολή της λειτουργίας του, στις οποίες έχουν εγγραφεί πολλά παιδιά»).
Να σημειωθεί πως εξαιρέσεις στις προσλήψεις στους δήμους για τους συγκεκριμένους τομείς ζήτησε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού τους συμβουλίου (εδώ).

Πηγή: aftodioikisi.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου