Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης για το κλείσιμο παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Μάη 2012
 
Σχέδιο παραπέρα συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας υλοποιεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή της πόλης αποδεχόμενη την πολιτική κυβερνήσεων και ευρωμονόδρομου για ελαστικές μορφές εργασίας, και περικοπές στα κονδύλια για κοινωνικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διορισμένη από την δημοτική πλειοψηφία διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) παρουσίασε στοιχεία ότι χωρούν στα κτίρια των παιδικών σταθμών 5.500 παιδιά, απαιτούνται γι’ αυτά 644 παιδαγωγοί εκ των οποίων 154 είναι συμβασιούχες (420 συνολικά όλων των ειδικοτήτων) η τύχη των οποίων (απόλυση ή παραμονή στην θέση τους) αποφασίζεται σε δικαστήριο μέσα Ιούλη. Εκανε σαφές ότι το πόσα παιδιά γίνουν δεκτά στη νέα χρονιά θα εξαρτηθεί από το πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν του χρόνου στους σταθμούς.
Ταυτόχρονα άλλες εκθέσεις του Βρεφοκομείου, με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» κτιρίων (που εδώ και χρόνια φιλοξενούν παιδικούς σταθμούς, κι ενώ δεκαετίες ολόκληρες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ελάχιστα έπραξαν για να καλύψουν τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες για σταθμούς) ανοίγουν δρόμο για κλείσιμο από οκτώ έως δώδεκα σταθμών (χώρια τους δώδεκα που έχουν ήδη κλείσει), με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδάκια λαϊκών οικογενειών να μείνουν εκτός, συν την συνέχιση επιβολής υψηλών τροφείων σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα 
Στον αντίποδα ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας μίλησε για απαράδεκτο σχέδιο συρρίκνωσης των σταθμών, υπερασπίστηκε την προστασία της παιδικής ηλικίας σε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα ως καθολικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Ζήτησε να απορριφθούν οι εισηγήσεις Βρεφοκομείου/δημοτικής αρχής, περί «ακατάλληλων» κτιρίων, να γίνουν δεκτά του χρόνου τουλάχιστον 5.500 παιδιά, ο δήμος να ενημερώσει πλατιά τον κόσμο ότι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα εγγραφής και άνεργοι, και αυταπασχολούμενοι. Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει ομόφωνα θέση ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να μείνουν στην υπηρεσία τους, έχοντας δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Συμπλήρωσε ότι ο δήμος έχει ιδιόκτητα κτίρια ανεκμετάλλευτα, έχει τεχνικές υπηρεσίες και έμπειρο προσωπικό, άμεσα να τα προετοιμάσει για σταθμούς, παράλληλα να διεκδικήσει κι άλλους χώρους για να καλύψει όλες τις ανάγκες.
H δημοτική αρχή αρνήθηκε να πάρει θέση υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στην εργασία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την λειτουργία των σταθμών.
Σε ένα άλλο θέμα ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε πρόσφατες κοινές εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μαλιώρη και του δημάρχου Γ. Καμίνη για δημιουργία δύο «κλειστών χώρων υγιεινής χρήσης ναρκωτικών», ένας στον Σταθμό Λαρίσης κι ένας στον Βοτανικό όπου θα οδηγούνται εκεί χρήστες με την «συνδρομή» της αστυνομίας να παίρνουν την δόση τους. Θύμισε ότι παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν νομιμοποιήθηκε η χρήση ναρκωτικών, στηλίτευσε αυτές τις επιλογές της δημοτικής πλειοψηφείας, προειδοποίησε για παραπέρα γκετοποίηση αυτών των περιοχών με ενεργοποίηση συγκεκριμένων αντανακλαστικών και πρόσθετες πιέσεις στην ήδη φορτισμένη καθημερινότητα των κατοίκων. Ταυτόχρονα θύμισε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για ενοικίαση ξενοδοχείου για αστέγους που μένει απραγματοποίητη.
Απαντώντας ο Γ. Καμίνης υπεραμύνθηκε της χορήγησης μεθαδόνης και αυτών των κλειστών κέντρων («κέντρα προένταξης» τα ονομάτισε), μεθαδόνη και κέντρα στα οποία συμφώνησε αργότερα και ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα υπερασπίστηκε ενώ σε δύο δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας δεν λειτουργούν κέντρα πρόληψης, και από την ίδια την δημοτική διοίκηση αναγνωρίστηκε ότι η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία (όπως το μεθόδευσαν κυβέρνηση και δημοτική πλειοψηφία) δεν μείωσε στην Αθήνα τις λίστες αναμονής για μεθαδόνη. Ταυτόχρονα η δημοτική πλειοψηφία αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν τέσσερις τέτοιους χώρους. Ενδεικτικά από την πλευρά της πλειοψηφίας ακούστηκε το εξής ανατριχιαστικό σκεπτικό που θέλει έτσι και αλλιώς τον χρήστη τελειωμένο : «Είναι προτιμότερο να έχουμε έναν χρήστη να πεθαίνει σε ένα κλειστό χώρο, παρά στον δρόμο». Επίσης ο δήμαρχος ουσιαστικά ανέτρεψε την προηγούμενο απόφαση του ΔΣ για το λεγόμενο ξενοδοχείο των αστέγων λέγοντας ότι η δημοτική πλειοψηφία αναζητά έναν χώρο μόνο για περιπτώσεις «εκτάκτων αναγκών» (ουσιαστικά μόνο για βαρυχειμωνιά) που δεν θα είναι ξενοδοχείο αλλά απλά ένας στεγασμένος χώρος κοινός για όλους τους πρόσκαιρα φιλοξενούμενους._ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου