Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Εγκύκλιος Υπ. Εσωτερικών για τις εκλογές: Ανάκληση αδειών - Χορήγηση εκλογικής άδειας

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αθήνα 11 Απριλίου 2012
Αριθ. πρωτ.: 14461

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 13

ΘΕΜΑ: Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, σας γνωρίζουμε τα εξής:


Α' Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012 ΦΕΚ 57Α΄), απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, δηλαδή από την 11η Απριλίου έως την 6η Μαΐου 2012.
Οι άδειες που τυχόν θα έχουν χορηγηθεί έως και την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας αρχής και όσοι έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.
2.Ύστερα από τα ανωτέρω, να φροντίσετε, ώστε, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα: α) να μη χορηγούνται κανονικές άδειες στους υπαλλήλους των υπηρεσιών σας, και β) να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που θα βρίσκονται σε κανονική άδεια.
Σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς γενικά, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου υπουργού ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Σε τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η άδεια χορηγείται ύστερα από έγκριση του αρμοδίου προς τούτο οργάνου (άρθρο 106 παρ. 2 π.δ.26/2012).
3. Με απόφαση των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα μπορεί να αναστέλλονται ή να ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού τους.

Β' Διευκολύνσεις υπαλλήλων

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του ίδιου ως άνω άρθρου 106 της εκλογικής νομοθεσίας στους τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου χορηγείται από την αρμόδια προϊσταμένη αρχή, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα της εκλογής, ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους. Ο χρόνος της άδειας δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.
Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις, είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.
2. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 106 της εκλογικής νομοθεσίας, όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να εφαρμοστούν ανάλογα και για το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Τα σχετικά όμως με την εφαρμογή τους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
3. Με βάση, λοιπόν, τις προαναφερθείσες διατάξεις, να δώσετε στις υπηρεσίες σας και στα εποπτευόμενα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου γενικά τομέα τις αναγκαίες οδηγίες και εντολές, ώστε να διευκολυνθεί το προσωπικό τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, η οποία άλλωστε είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 6 παρ. 2 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012).
Διευκρινίζεται ότι ανάλογες διευκολύνσεις είναι δυνατό να παρασχεθούν και σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Υπουργείων στο εξωτερικό που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, εφόσον οι προϊστάμενοί τους, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο.
Τέλος ο κ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να μεριμνήσει για την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασής του για το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.


Σχόλιο: Για όσους θορυβούνται για τις άδειες που έχουν λάβει για το Πάσχα, η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η εγκύκλιος σήμερα αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των Δήμων και οποιαδήποτε εξέλιξη θα διαφανεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου