Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Απολογισμός Δράσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο 41ο τακτικό συνέδριο για τη δημοτική αστυνομία

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο τόμος που περιλαμβάνει τον απολογισμό δράσης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο 41ο συνέδριο. Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται και δυο παραρτήματα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και το χρονικό του αγώνα της Ομοσπονδίας το διάστημα Σεπτέμβριος - Οκτώβριος του 2011. Ο απολογισμός της τριετίας σε σχέση με τη δημοτική αστυνομία έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:

  • Συνεχίσαμε και αυτή την τριετία την αντίδρασή μας στην εφαρμογή του Ν. 3731/2008 που ουσιαστικά θέλει να μεταβάλλει σταδιακά τη Δημοτική Αστυνομία από Ειδική Υπηρεσία των Ο.Τ.Α. σε μηχανισμό καταστολής στα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συνέχισε να κλείνει τα αυτιά της και δεν αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία.
  • Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία αγωνίστηκαν για να καθορίσουν με σαφήνεια το πλαίσιο αρμοδιοτήτων και τον τρόπο εφαρμογής του, ενώ είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την μετατροπή της υπηρεσίας σε κατασταλτικό μηχανισμό θα συναντούσε συνολικά τη δυναμική αντίδραση του κλάδου.
  • Συνεχίσαμε και σε αυτή τη θητεία την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Επιτροπής στις Σχολές Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Τσοτύλι, Πτολεμαΐδα και Κόνιτσα), καταγγέλλοντας μάλιστα τις συνθήκες διατροφής στη Σχολή της Κόνιτσας (5/2010) καθώς και την καθυστέρηση που υπήρξε στην πληρωμή τους. Παρεμβήκαμε για να μπει ένα τέλος στις παρωχημένες αντιλήψεις για στρατιωτική πειθαρχία κ.λ.π.
  • Διεκδικούμε να γίνει αποδεκτό το δίκαιο αίτημα για την αναγνώριση συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά του χρόνου υπηρεσίας που έχει το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας στις Σχολές Εκπαίδευσης.
  • Ζητήσαμε τη συμμετοχή εκπροσώπου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Δημοτικού Αστυνόμου) στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο των Σχολών Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας χωρίς μέχρι σήμερα να ικανοποιηθεί το αίτημά μας.
  • Συνεχίσαμε την προσπάθειά μας, παρά την αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), αλλά και την πραγματοποίηση των εξετάσεων Προληπτικής Ιατρικής και στο ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Ζητήσαμε επιτακτικά να ξεκαθαρίσει ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4024/2011 το καθεστώς που ισχύει για τις κρίσεις στην ιεραρχία της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Προσπαθήσαμε να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία για την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης για τις θέσεις ιεραρχίας που προβλέπει το άρθρο 8, παρ. 8 του Ν.3731/2008 για τη Δημοτική Αστυνομία. Και ενώ είχαμε ξεπεράσει τους σκοπέλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ήρθε η ψήφιση του Ν.4024/2011 για να ακυρώσει όλες τις προσπάθειές μας.
  • Διεκδικήσαμε την άρση του περιορισμού της οκταετούς παραμονής για τη μετάταξη των Δημοτικών Αστυνόμων σε άλλον Ο.Τ.Α.
  • Ζητήσαμε την ανάγκη άμεσου επανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα αυτής του υπαίθριου εμπορίου, η οποία ήταν η κύρια αιτία για τις συνεχείς επιθέσεις κατά των Δημοτικών Αστυνομικών.
  • Απαιτήσαμε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της μη χορήγησης της στολής στους Δημοτικούς Αστυνόμους και προτείναμε τη χορήγηση χρηματικής αποζημίωσης αντί για στολής για όσες περιόδους οι Δήμοι δεν τις χορήγησαν.
  • Καταγγείλαμε την αυθαίρετη απόφαση της μεταβίβασης της αρμοδιότητας του ελέγχου της απαγόρευσης του καπνίσματος στη Δημοτική Αστυνομία.
  • Ζητήσαμε άμεσα απαντήσεις για την καταστρατήγηση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας (π.χ. κατάληψη οδοστρώματος κ.λ.π.).
  • Παρεμβήκαμε στη διάρκεια ψήφισης του σχεδίου Νόμου για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας, για την εξαίρεση των ανακριτικών υπαλλήλων από την υποχρέωση κατάθεσης παράβολου, για την υποβολή έγκλησης, για αδικήματα που διαπράττονται εναντίον τους στη διάρκεια της υπηρεσίας τους, με θετικό αποτέλεσμα.
  • Με το άρθρο 42, παρ. 4 του Ν.3801/2009 δόθηκε η δυνατότητα στο προσωπικό που είχε προσληφθεί στη Δημοτική Αστυνομία πριν την ισχύ του Π.Δ. 23/2002 να μεταταγεί σε κενή θέση άλλου κλάδου του ιδίου Δήμου, εφόσον κατέχει τα προσόντα της θέσης στην οποία αιτείται η μετάταξη.
  • Με το άρθρο 42, παρ. 5 του Ν.3801/2009 τροποποιήθηκε η διάταξη του Ν.3584/2007 που δίνει το δικαίωμα σε περίπτωση απόσπασης Δημοτικών Αστυνομικών για συνυπηρέτηση, να μην ισχύει η δέσμευση της οκταετίας.
Δείτε ολοκληρωμένο τον απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου