Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Νόμος 4067 - Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Νόμος του κράτους είναι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, μετά από θυελλώδεις συζητήσεις και πλήθος αλλαγών κατά τη σχετική διαδικασία στη Βουλή. Πρόκειται για το Νόμο 4067/2012 (ΦΕΚ Α' 79) με ημερομηνία έκδοσης 9 Απριλίου 2012. H ισχύς των περισσότερων ρυθμίσεων του νόμου αρχίζει τρεις μήνες από την ψήφισή του. Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού είναι μία ακόμη «προβληματική» αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, πάντως με το νέο νόμο προκύπτει άμεση εμπλοκή μόνο για τα αστυνομικά τμήματα όπου θα πρέπει να δηλώνονται οι οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και τα οποία θα πρέπει να ενημερώνουν οι Υπηρεσίες Δόμησης σε περιπτώσεις παράτασης άδειας οικοδομής.

Ακολουθεί ένα ρεπορτάζ που αφορά όμως το σχέδιο νόμου πριν την ψήφιση, δυστυχώς δεν υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ μετά την ψήφισή του, με εξαίρεση αυτά που εστιάζουν στο πλήθος τροπολογιών και στα επεισόδια μεταξύ βουλευτών και όχι στον ίδιο το νόμο.


Και άλλες αλλαγές στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό


Εκτός συντελεστή δόμησης κλιμακοστάσια, εξώστες, στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι

«Μπόνους» σε τετραγωνικά δίνει το ΥΠΕΚΑ σε υφιστάμενες οικοδομές. Οι ευνοϊκές διατάξεις ετέθησαν ως προσθήκες ή αναδιατυπώσεις στο σχέδιο νόμου του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Ειδικότερα, σε περίπτωση προσθήκης καθ΄ ύψος, σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου δεν προσμετρώνται.

Παράλληλα, οι στεγασμένοι ημιυπαίθριοι χώροι που προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης βάσει του προτεινόμενου ΝΟΚ μπορούν να μετατρέπονται προσωρινά σε κλειστούς χώρους, εποχικά ή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Ακόμη, βάσει των νέων αλλαγών δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης:
- επιφάνεια έως 12 τ.μ. σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο. Το ίδιο ισχύει και σε προσθήκες σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

- επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο ή ίσο του 30% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.

Όσον αφορά την επιτρεπόμενη κάλυψη του οικοπέδου στον υπολογισμό της δεν προσμετρώνται:
- η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική τοιχοποιία ή ο φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσή του περιμετρικά αν είναι κατασκευασμένοι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη κλπ
- η επιφάνεια στοάς όταν κατασκευάζεται χωρίς υποστυλώματα και χωρίς την κατασκευή ορόφου πάνω από την επιφάνεια αυτή.

Σύμφωνα με τις νέες προσθήκες του ΥΠΕΚΑ, οι διατάξεις που ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται σε περιοχές εντός και εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου καθώς και σε οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Επίσης ορίζεται ότι με απόφαση υπουργού μπορεί για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη κτιρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς να γίνει τροποποίηση ή αναθεώρηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, έστω και αν με αυτήν επέρχεται μείωση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων του.

Σε διατηρητέα κτίσματα μπορεί να δίνεται παρέκκλιση στο ποσοστό κάλυψης για προσθήκη ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής η οποία διατυπώνεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Ακόμη, το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε πίσω τις ρυθμίσεις που επέτρεπαν :

- σε περιπτώσεις αδειών που είχαν εκδοθεί προ του Π.Δ. για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης στις περιοχές Εξαρχείων, Μουσείου και Λόφου Στρέφη να μπορούν και στους ορόφους να έχουν χρήσεις ανάμεικτες, οι οποίες επιτρέπονται από το Π.Δ.

- για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου επιφάνειας οκτώ στρεμμάτων, εφόσον είχαν αποκτηθεί με οριστικά συμβόλαια πριν την 11-6-2009, η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης από τον ΕΟΤ ολοκληρωθεί εντός διετίας και η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Για να επιτρέπεται και σε ξενοδοχεία τύπου Μοτέλ (εκτός από εκείνα κλασικού τύπου, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων που ίσχυε έως σήμερα) η ενοικίαση ή η πώληση καταλυμάτων βάζει ως όριο έκταση τουλάχιστον 50.000 τ.μ.

Περαιτέρω κατοχύρωση αυθαιρετούχων
Μια προσθήκη στον νόμο 4014 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων προκαλεί ερωτήματα. Ειδικότερα, προστίθεται ένα εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 ως εξής: «Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια».

Νομικοί περιβάλλοντος εκτιμούν ότι η διάταξη αυτή κατοχυρώνει ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από κάθε προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει το οικιστικό περιβάλλον με κάποιο χωροταξικό εργαλείο. Με τον ίδιο τρόπο, όπως επισημαίνουν, κατοχυρώνει και τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές στις οποίες μπορεί να έρθει η πολιτεία και να επιβάλλει χρήσεις γης οι οποίες δεν είναι συμβατές με το «τακτοποιημένο» αυθαίρετο. Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τις «τακτοποιημένες» αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε υγροτόπους όταν κάποια στιγμή εκδοθεί το αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τις περιοχές αυτές;

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=448404

Κατεβάστε το Νόμο 4067/2012 (ΦΕΚ Α' 79):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου