Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εφαρμογή του αυθαίρετου εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών για καταγραφή συνταξιούχων κατ' οίκον από τη δημοτική αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Πληροφορούμαστε από τον Τύπο ότι σε εφαρμογή τίθεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης το έγγραφο(!) που εμπλέκει τη δημοτική αστυνομία σε καταγραφή συνταξιούχων του δημοσίου κατ' οίκον στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να μεταβούν στις τράπεζες. Όλα καλά μέχρι εδώ, και κοινωνικό πρόσωπο δείχνουμε, και τον πολίτη εξυπηρετούμε, με μια όμως λεπτομέρεια: Το Υπουργείο Οικονομικών εμπλέκει μια υπηρεσία της οποίας ούτε την εποπτεία έχει, αλλά ούτε προκύπτουν τα σχετικά καθήκοντα από κάποια αρμοδιότητα από αυτές που έχουν δοθεί με νόμο στη δημοτική αστυνομία. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού η υιοθέτηση ενός εγγράφου (δεν πρόκειται ούτε περί εγκυκλίου) που υπογράφεται από κάποιον αναρμόδιο γενικό διευθυντή (Γενικός Διευθυντής Συντάξεων του Υπ. Οικονομικών στη συγκεκριμένη περίπτωση) ανοίγει το δρόμο να γίνουμε υποχείριο του οποιοδήποτε ανώτερου υπαλλήλου του ελληνικού κράτους κρίνει ότι οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και τον βολεύει να εμπλακεί μια άσχετη με τη δικαιοδοσία του υπηρεσία και εκτός των αρμοδιοτήτων της. Αναμένουμε με περιέργεια να δούμε τι θα συμβεί με τη σχετικό έγγραφο στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έχει φτάσει ακόμη. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. χθες ξεχάστηκε να τεθεί το θέμα αφού ο σύλλογος με ευθύνη του προεδρείου αναλώθηκε σε θέματα όπως οι πρόσφατες αναθέσεις προϊσταμένων. Και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του τουλάχιστον από το 2004...

Ένα από τα σχετικά δημοσιεύματα για τη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:


Βοήθεια στους συνταξιούχους του δημοσίου που αδυνατούν για λόγους υγείας να προσέλθουν μόνοι τους στα καταστήματα τραπεζών, προκειμένου να γίνει καταγραφή τους από το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της δημοτικής αστυνομίας.
Συγκεκριμένα όσοι εκ των συνταξιούχων Δημοσίου αποδεδειγμένα αδυνατούν εξαιτίας σοβαρού προβλήματος της υγείας τους να προσέλθουν μόνοι τους στα καταστήματα των τραπεζών, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματός τους στη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, θα μπορούν να παραδώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε Δημοτικό Αστυνομικό ο οποίος θα τα παραλαμβάνει από την οικία τους. Στην περίπτωση αυτή τα δικαιολογητικά για την καταγραφή των συνταξιούχων θα διαβιβάζονται από την Δημοτική Αστυνομία στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να διαθέτουν οι συνταξιούχοι που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και θα παραλάβει ο δημοτικός αστυνομικός είναι τα εξής:
  • Φωτοτυπία γνωμάτευσης ή ιατρικής βεβαίωσης, από όπου να προκύπτει η ανικανότητα του συνταξιούχου. Αναλυτικά, απαιτείται γνωμάτευση ή βεβαίωση Διευθυντή Κλινικής ή Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται ή του Ιδρύματος στο οποίο είναι πιθανώς έγκλειστος, ή γνωματεύσεις Α΄/θμιας ή Β΄/θμιας ή Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής ή γνωματεύσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) ή ιατρικές βεβαιώσεις από Δημόσια Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.
  • Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του συνταξιούχου.
  • Έγγραφο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ) με τον κωδικό εγγραφής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (2310 251900-1) για την υποβολή του σχετικού αιτήματος και τον καθορισμό προγραμματισμένου ραντεβού για την καταγραφή τους.

Πηγή: http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=85200

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου