Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Εκδόθηκε διάταξη που ορίζει τη μη παραπομπή στο αυτόφωρο για αστυνομικούς, λιμενικούς & πυροσβέστες

Εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2012 ο Νόμος 4058 (ΦΕΚ Α' 63) με θέμα «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις». Ανάμεσα στις άλλες διατάξεις είναι και η διάταξη για τη μη παραπομπή στο αυτόφωρο αστυνομικών, λιμενικών ή πυροσβεστικών υπαλλήλων για αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν στη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Η σχετική διάταξη έχει ήδη προκαλέσει σφοδρή αντίδραση αφού κάποιοι κάνουν λόγο για ατιμωρησία των αστυνομικών, αύξηση της κρατικής καταστολής, κλπ. Όμως η διάταξη αυτή διασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων, αφού συχνά-πυκνά οι πολίτες κάνουν ψευδείς μηνύσεις κατά των ανωτέρω οργάνων μόνο και μόνο για να τους αποτρέψουν από την υποβολή δίωξης ή για να γλυτώσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Αυτή η εικόνα είναι γνώριμη σε όλους τους δημοτικούς αστυνομικούς, αφού η υποβολή ψευδών αντι-μηνύσεων  από πολίτες που έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια είναι σύνηθες φαινόμενο. Γι' αυτό το λόγο το Σ.Δ.Α.Α. ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος προχώρησε στην άσκηση πιέσεων ώστε να συμπεριληφθεί και η δημοτική αστυνομία στην ανωτέρα διάταξη.

Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις, το τελικό κείμενο δεν άλλαξε και δεν συμπεριλήφθηκε η δημοτική αστυνομία. Ο νόμος μπορεί να υπογράφεται από 12 υπουργούς και υφυπουργούς, όχι όμως και από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για τη δημοτική αστυνομία. Πάντως οι πιέσεις ώστε να συμπεριληφθεί το προσωπικό τη δημοτικής αστυνομίας σε αυτή τη διάταξη με μελλοντική ρύθμιση θα συνεχιστούν.

Η σχετική διάταξη είναι στο άρθρο 19 του ν.4058/2012 και έχει ως εξής:

Άρθρο 19
Για τα αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 - 413 και 417 - 429 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατεβάστε το νόμο 4058/2012 (ΦΕΚ Α' 63):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου