Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τέλος με νόμο στην καταβολή του παραβόλου των 100€ για συμβάντα στην άσκηση της υπηρεσίας μας μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ε.Κ.Ε.Δ.Α.

Ψηφίστηκε στο σύνολό του την περασμένη Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 το σχέδιο νόμου «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Στο νομοσχέδιο αυτό τίθεται εκ νέου η υποχρέωση καταβολής παραβόλου 100€ για αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, τα εκλεγμένα μέλη της Ε.Κ.Ε.Δ.Α. στο Σ.Δ.Α.Α. πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο στις 3 Ιανουαρίου 2012 με ένα από τα θέματα της συνάντησης να είναι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μας άκουσε με μεγάλη προσοχή, κατανόησε πλήρως τους προβληματισμούς μας, και υποσχέθηκε να κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέρ των απόψεών μας.** Στη συνέχεια η ΠΟΕ-ΟΤΑ απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας αλλαγές σε επίμαχα σημεία του σχεδίου νόμου.

Το σχετικό έγγραφο είναι το με αριθμό πρωτοκόλλου 54 έγγραφο της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το οποίο σας είχαμε ενημερώσει εδώ. Στο έγγραφο αυτό μεταξύ άλλων ζητούταν και η εξαίρεση των ανακριτικών υπαλλήλων από την καταβολή του παραβόλου των 100€ για αδικήματα που ανάγονται στην άσκηση της υπηρεσίας τους.

Μετά από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις η σχετική διάταξη πέρασε με διόρθωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και έχει ως εξής: «Για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου». Η έκδοση του νόμου σε ΦΕΚ αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από την παρέμβαση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. έκανε την ίδια ημέρα (3 Ιανουαρίου) συνάντηση με τον τότε αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Τάσο Αβραντίνη, ο οποίος επίσης παρενέβη για το θέμα στον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτή. Ουσιαστική παρέμβαση όμως έγινε και από το νέο αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, ο  οποίος ενημερώθηκε για το θέμα από την Ε.Κ.Ε.Δ.Α. σε έκτακτη συνάντηση μαζί του άμα την ανάληψη των καθηκόντων του και προέβη άμεσα σε διπλή παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει προσωπικά τους κυρίους Θέμη Μπαλασόπουλο, Τάσο Αβραντίνη, και Γιώργο Αναγνωστόπουλο, για τη συμβολή τους στην ουσιαστική επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που επηρεάζει άμεσα την άσκηση των αρμοδιοτήτων μας.

Το Σ.Δ.ΑΑ. όχι μόνο έλαμψε δια της απουσίας του και δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αντίθετα «ενοχλήθηκε» από τις παρεμβάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ για θέματα δημοτικής αστυνομίας (έγγραφα ΠΟΕ-ΟΤΑ με Α.Π. 53, 54, & 55) και απέστειλε κατάπτυστη επιστολή στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, την οποία μάλιστα δημοσίευεσε και στην ιστοσελίδα του συλλόγου που παρέμενε ανενεργή για 7 μήνες!

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι σκοπός της Ε.Κ.Ε..Δ.Α. είναι η στενή συνεργασία με το θεσμικό δευτεροβάθμιο όργανό μας, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνεργασία που δυστυχώς το Σ.Δ.Α.Α. για κομματικές σκοπιμότητες σαμποτάρει διαρκώς. Η αλήθεια συνάδελφοι είναι ότι κάθε σχέση μπορεί να είναι εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές, εφόσον αυτό αποτελεί κοινή επιδίωξη. Δυστυχώς για άλλες παρατάξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία τα κομματικά οφέλη και όχι το συμφέρον των συναδέλφων. Η ΔΑΚΕ πιστή στην κομματική γραμμή για δημιουργία δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για τη δημοτική αστυνομία με απόσχιση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, εξέλιξη που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του κομματικού μηχανισμού και διακαώς προωθεί η ΔΑΚΕ πολώνοντας συνεχώς τη σχέση του Σ.Δ.Α.Α. με την ΠΟΕ-ΟΤΑ (επιστολές κατά του προέδρου, συκοφάντηση στη Γενική Συνέλευση) έχει καταφέρει να καταστήσει το μεγαλύτερο σύλλογο δημοτικών αστυνομικών της χώρας εσωστρεφή και αναποτελεσματικό στην οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Και επειδή τα θέματα τρέχουν και το προεδρείο της ΔΑΚΕ ασχολείται πιο πολύ με τις κρίσεις των γαλάζιων στελεχών παρά με τα προβλήματα των συναδέλφων, σας ενημερώνουμε ότι η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και στην Ομοσπονδία και στη δημοτική αρχή σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, μακρυά από εξωσυνδικαλιστικές πρακτικές προαγωγής ημετέρων.

Τέλος, γράφοντας για ιεραρχία, να δώσουμε συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Σ.Δ.Α.Α. Θάνο Τάτση για την προαγωγή του σε Τμηματάρχη β', θέση που δικαίως κατέκτησε και αυτός και όλοι οι νέοι συνάδελφοι που φέρουν τον Δ' βαθμό και ανήκουν στις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ. Συγχαρητήρια σε όλους τους και βέβαια και στους υπόλοιπους συναδέλφους που επιλέχθηκαν. Αναρωτιόμαστε όμως κατά πόσο είναι συμβατή μια θέση διοίκησης με τη θέση αυτού που ελέγχει τη διοίκηση. Η ΔΑΚΕ έχει ιστορία στην προαγωγή συνδικαλιστικών στελεχών της σε θέσεις ευθύνης, αλλά συνάδελφοι, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρίνετε και να αξιολογήσετε εσείς.

**Επισήμανση: Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος διαβάζοντας την ανάρτηση επικοινώνησε μαζί μας για να διευκρινήσει ότι ήταν υποχρέωση της Ομοσπονδίας και όχι υπόσχεση η παρέμβαση υπέρ των εργαζομένενων. Τον ευχαριστούμε για την επισήμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου