Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Νέος νόμος για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς - Και η δημοτική αστυνομία στον έλεγχο των διατάξεων

Εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα ο νόμος 4039 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος και καλύπτει με ολοκληρωμένο τρόπο πληθώρα θεμάτων σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα.

Θυμίζουμε ότι η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς είναι μία από τις αρμοδιότητες που εξασκεί η δημοτική αστυνομία με το ν.3731, και ήδη υπήρχε εμπλοκή των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας στην εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου νόμου.

Με το νέο νόμο συστήνεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, ενώ για κάθε ζώο που έχει στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να εφοδιαστεί με βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται τα ζώα σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες με εξαίρεση σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, καθώς και τα άλογα των ιπποδρομιών.

Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι τα όργανα εκείνα, που μεριμνούν για τη βεβαίωση των παραβάσεων, που διαπιστώνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων ελέγχου (η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου).

Εκτιμούμε ότι με το νέο νόμο θα υπάρξει μεγάλη εμπλοκή υπαλλήλων της υπηρεσίας μας στην εφαρμογή και τον έλεγχο των σχετικών διατάξεων, γι' αυτό σας προτείνουμε να τον διαβάσετε προσεκτικά. Οι ποινικές κυρώσεις αναφέρονται στο άρθρο 20, ενώ οι διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα στο άρθρο 21. Τα διοικητικά πρόστιμα παρατίθενται στο τέλος της ανάρτησης. Επισημαίνουμε ότι για τις περιπτώσεις που προβλέπονταν στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων και ρυθμίζονται στο Νόμο 4039, υπερισχύει ο νόμος 4039 (οι νόμοι υπερισχύουν των κανονιστικών αποφάσεων των δήμων).

Κατεβάστε το Νόμο 4039 εδώ:
Δείτε τα διοικητικά πρόστιμα του νέου νόμου, κάνοντας κλικ στις μικρογραφίες:



Δείτε και τη σχετική ανάρτηση στο νέο ιστολόγιο «Δημοτική Αστυνομία, Τα Νέα» που εστιάζει στα σημαντικότερα σημεία του νόμου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου