Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων σε ετοιμότητα για τη φιλοξενία αστέγων

Νέα έκτακτα μέτρα για αστέγους ενόψει κακοκαιρίας και κρύου

Τίθεται εκ νέου σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων για τη φιλοξενία αστέγων, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, κατά το επόμενο διάστημα . Έτσι, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να διαθέσει για την προστασία των αστέγων, από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 και για όσο χρειαστεί, δυο χώρους φιλοξενίας, την αίθουσα Δ12 «Νίκος Γκάτσος» της «Τεχνόπολις» στο Γκάζι και τη Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης).

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 2105246515 και 2105239465, ενώ θα έχει ενεργοποιηθεί για να δέχεται κλήσεις (24ωρη λειτουργία) ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1960.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν από θέσεις αυξημένης ετοιμότητας οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Όπως και στην προηγούμενη παρέμβαση, επιστήμονες και εθελοντές του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα κινούνται στους δρόμους ενημερώνοντας τους αστέγους για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους ή παρέχοντας επί τόπου κουβέρτες, ιματισμό, φάρμακα και ζεστό ρόφημα. Τόσο στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών όσον και στην εργασία δρόμου (street work) για την ενημέρωση και φροντίδα των αστέγων μετέχουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, (Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη, Κλίμακα, PRAXIS, ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΑΡΣΙΣ, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, CARITAS Αθήνας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Η δημοτική Αρχή , σύμφωνα με ανακοίνωσή της, εκτιμά ως «απολύτως επιτυχή » την πρόσφατη κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων, των μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων και των χιλιάδων πολιτών, που κατά τη διάρκεια του σφοδρού ψύχους «βρέθηκαν στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας». Όπως έλεγαν από το επιτελείο Καμίνη, προτεραιότητα ήταν να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή από το ψύχος .

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο Δήμο Αθηναίων αλλά και μέλη κοινωνικών οργανώσεων εξαπέλυσαν πυρά κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη για τη διαχείριση του ζητήματος και ελλιπή μέτρα.

Προ ημερών , ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα, Πόλη της ζωής μας» κ. Ν. Κακλαμάνης κατήγγειλε ότι το λεγόμενο «Ξενοδοχείο των Φτωχών», στην οδό Πατησίων, παραμένει κλειστό, αντί να αξιοποιηθεί από τη δημοτική Αρχή. Ανταπαντώντας στελέχη του δήμου, επεσήμαιναν ότι το κτίριο δεν είναι έτοιμο, μια και λείπουν βασικές υποδομές και ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει παραλαβή από τον εργολάβο. Ο κ. Κακλαμάνης είχε κάνει τα εγκαίνιά του, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, υπογράμμιζαν.

Παράλληλα, τόσο η δημοτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και η Ανοιχτή Πόλη (παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησαν τον κ. Καμίνη για την στάση του στην υπόθεση του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας (κάποιοι άστεγοι με τη συμπαράσταση «αλληλέγγυων» είχαν μπήκαν εκεί και το κτίριο εκκενώθηκε από την αστυνομία).

Επίσης, καθώς η φιλοξενία στους χώρους του δήμου έχει περιορισμένη διάρκεια -με βάση τις καιρικές συνθήκες, κυρίως χαμηλές θερμοκρασίες-, κατήγγειλαν για «αναλγησία» στον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν άστεγοι που δεν ήθελαν να αποχωρήσουν.

Πάντως, η εικόνα που δίνει ο Δήμος Αθηναίων είναι διαφορετική, μιλώντας για «υπερβολές», «μικροκομματική εκμετάλλευση αδυνάμων» αλλά και για εύκολη κριτική.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=442447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου