Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Καμίνη στο ΣΚΑΪ (βίντεο) - Τι λέει για άστεγους, ελεγχόμενη στάθμευση, μετακίνηση δημ. αστυνομικών από γραφεία στα τμήματα

Τη λειτουργία του δήμου Αθηναίων ως κόμβου κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών που προσφέρουν και εκείνων που δοκιμάζονται, προανήγγειλε, ο κ. Γιώργος Καμίνης.  Έχουμε διαμορφώσει ένα δίκτυο συγκέντρωσης των προσφορών σε τρόφιμα και είδη ιματισμού και ρουχισμού και σε συνεργασία με τις Μ.Κ.Ο., διοχετεύουμε τα προϊόντα αυτά σε όσους έχουν ανάγκη , δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και απέδωσε σε παιχνίδια φθηνού εντυπωσιακού τα πρόσφατα  γεγονότα στο Πνευματικό Κέντρο και το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ. 




Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο, κυρία Πόπη Τσαπανίδου.


Για τη δανειακή σύμβαση:
Αυτές οι τεράστιες θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Ο κόσμος δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Όλα αυτά τα οριζόντια μέτρα, σπρώχνουν ανθρώπους στην ένδεια. Υπάρχουν άνθρωποι που θα περάσουν πολύ δύσκολες μέρες και δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι προσπάθειες. Πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο, γιατί εθνική είναι η δοκιμασία, το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Για την κοινωνική πολιτική του δήμου:
Προσπαθούμε να αποκεντρώσουμε τα συσσίτια. Αυτή τη στιγμή σιτίζουμε 2.000 ανθρώπους. Σιτίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη διακριτικότητα και κάποια παιδιά, με πολύ μεγάλη διακριτικότητα, περίπου 200 μαθητές. Ο δήμος είναι υπεύθυνος για τις σχολικές επιτροπές που έχουν τη διαχείριση, την επιμελητεία των σχολείων. Οπότε έχουμε τις επαφές μας, έχουμε το δίκτυο μας με τους δασκάλους και τους καθηγητές και ενημερωνόμαστε όταν εντοπίζεται ένα παιδί το οποίο δεν σιτίζεται καλά. Συν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, οικογένειες οι οποίες έρχονται και παίρνουν τρόφιμα από το δήμο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αριθμούς αυτή τη στιγμή. Αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε για το μάξιμουμ. Διαμορφώνουμε αποθηκευτικούς χώρους, δεχόμαστε τρόφιμα, όχι νωπά, τρόφιμα τα οποία θα μπορέσουμε να μοιράσουμε. Από κει και πέρα, με τους αστέγους συνέχεια υπάρχει μια προσφορά χιλιάδων ανθρώπων, σας πληροφορώ, σε κουβέρτες, σε τρόφιμα, σε είδη, και όλο αυτό είμαστε έτοιμοι να το υποδεχθούμε σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Θα διαμορφώσουμε ένα δίκτυο, ο δήμος θα λειτουργήσει, έχει αρχίσει να λειτουργεί ως «κόμβος» για την κοινωνική αλληλεγγύη. Θα δέχεται τις προσφορές από τους ανθρώπους και σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, θα τις διοχετεύει σε όποιους έχουν ανάγκη.

Για την οικονομική κρίση και το πρόβλημα των αστέγων :
Στο βαθμό που θα βαθαίνει η οικονομική κρίση, θα πολλαπλασιάζονται κι αυτά τα φαινόμενα. Και γι’ αυτό ο δήμος προετοιμάζεται πάρα πολύ συστηματικά να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Προς το παρόν, πάντως, μιλώντας για άστεγους, για κατά κυριολεξία άστεγους, θα πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό- και σ’ αυτό συμφωνούν όλες οι σοβαρές ΜΚΟ οι οποίες λειτουργούν σ’ αυτό το χώρο και υπάρχουν- σε έναν αριθμό περίπου χιλίων ατόμων. Άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι κοιμούνται έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν να μεταπέσουν σ’ αυτήν την κατάσταση, του κατά κυριολεξία άστεγου, του ανθρώπου ο οποίος κοιμάται στην ύπαιθρο. Αυτούς πρέπει να τους υπολογίσουμε σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είτε είναι μετανάστες οι οποίοι κοιμούνται ή στεγάζονται μαζικά σε διαμερίσματα μαζί με άλλους, είτε είναι συμπολίτες μας οι οποίοι φιλοξενούνται κάπου.

Για τους χώρους που διατίθενται για τους άστεγους :
Όταν υπάρχουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης ανοίγουν κάποιοι χώροι του δήμου οι οποίοι κανονικά προορίζονται για άλλα πράγματα. Δεν είναι ότι ανοιγοκλείνουν ατάκτως. Το Ρούφ και οι χώροι αυτοί, όπως είναι τώρα η Λέσχη Φιλίας στον «Αγ. Παύλο»,όπως είναι ο χώρος στην Τεχνόπολη είναι ανοιχτοί τώρα που είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 45 άστεγοι που έχουν έλθει και φιλοξενούνται και έχουμε υποδομή για πάρα πολύ περισσότερους. Υπάρχουν δε και ξενώνες για άστεγους, οι οποίοι φιλοξενούνται με κάποια κριτήρια, οργανώνουμε αυτή τη στιγμή και Κέντρα Ημερήσια Φιλοξενίας, να μπορεί να μπει κάποιος άστεγος να πλύνει τα ρούχα του, να κάνει ένα μπάνιο, να φάει ένα πιάτο φαϊ. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να φερθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και να συνεργάζεται με τις ΜΚΟ, όπως το κάνουμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα.

Για το περιστατικό στο Ρούφ :
Υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Παρουσιάστηκε μια γυναίκα, την οποία έφεραν, την συνόδευαν άνθρωποι, οι οποίοι επέμεναν να μπει στο Ρούφ. Όταν μας είπαν ότι αυτή η γυναίκα έχει ανάγκη αρωγής και βοήθειας και δεν είναι καλά, εμείς φωνάξαμε το ΕΚΑΒ. Δεν πετάξαμε κανέναν έξω. Είναι ανευθυνότητες αυτά τα πράγματα. Αντί να κοιτάμε έναν δήμο ο οποίος λειτούργησε συντονισμένα, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, με συστηματικό street work στους δρόμους, μοιράζαμε τρόφιμα, μοιράζαμε τσάι, ρόφημα, μοιράζαμε κουβέρτες, φιλοξενούσαμε στους χώρους αυτούς, στο Ρούφ, είχαμε διαρκώς τηλεφωνικές γραμμές ανοιχτές, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύονται δυστυχώς τον ανθρώπινο πόνο και θέλουν να παίξουν στην πλάτη των αστέγων και ανήμπορων ανθρώπων. Να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά, όμως, τις χιλιάδες των συμπολιτών, οι οποίοι προσφέρουν είδη στο δήμο, τηλεφωνούν, προσφέρουν εθελοντική εργασία. Αυτά είναι τα θετικά μηνύματα που πρέπει να στείλουμε στην κοινωνία..

Για το θέμα που έχει προκύψει με την ελεγχόμενη στάθμευση :
Είναι μια σύμβαση η οποία έληξε, έπρεπε εγκαίρως να έχει περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο κι αυτό δεν κατέστη δυνατό - είναι μια μεγάλη πληγή η σχέση των δήμων με το ελεγκτικό συνέδριο. Φυσικά, από τη στιγμή που έχουμε αυτήν την πρόσκαιρη έλλειψη σε κάρτες στάθμευσης, δεν μπορούμε να «γράφουμε»,όπως καταλαβαίνετε, τους πολίτες. Αλλά αυτή η εκκρεμότητα θα λήξει πάρα πολύ σύντομα και θα επανέλθει πάλι στην κανονικότητά του το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Αλλά υπάρχει και το λεγόμενο αντικοινωνικό παρκάρισμα, η αντικοινωνική στάθμευση. Είναι στις ράμπες, στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους. Και επειδή υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, ασυνείδητοι θα τους έλεγα, οι οποίοι βγάζουν ακόμη και τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προκειμένου να μην αφαιρεθούν, τώρα ο δήμος προμηθεύεται δαγκάνες. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, της αντικοινωνικής στάθμευσης, θα εφαρμοστεί και αυτό το σύστημα.

Για τον δημοτικό προγραμματισμό:
Φεύγω για τις Βρυξέλλες μεθαύριο. Και θα διεκδικήσω για την Αθήνα μια σοβαρή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει ένα σχέδιο για την πόλη, το οποίο θα παρουσιάσω. Συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Ανάπτυξης και με την Περιφέρεια Αττικής για να μπορέσουμε να φέρουμε χρήματα στην πόλη, ούτως ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες σε όλα τα μέτωπα. Και στην πρόνοια και στην αλληλεγγύη, αλλά και ανάπτυξη να δημιουργήσουμε.

Για το αν νιώθει μόνος στη θέση του δημάρχου :
Όχι δεν νιώθω μόνος μου. Υπάρχει μια δημοτική ομάδα που δουλεύει πυρετωδώς. Έχουμε κινητοποιήσει σε βαθμό πρωτόγνωρο τις δυνάμεις μέσα στο δήμο, τη διοίκηση του δήμου. Υπάρχουν πολίτες αλληλέγγυοι, αλλά το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης -και αυτό πρέπει να το τονίσουμε - δεν είναι θέμα ούτε δημαγωγίας, ούτε άναρχου ακτιβισμού. Είναι θέμα συστήματος, ο δήμος θα αγκαλιάσει, κάθε συστηματική προσπάθεια που υπάρχει στην κοινωνία, θα την περιβάλλει και θα την υποστηρίξει.

Για την κριτική που δέχεται ως δήμαρχος της Αθήνας :
Μόλις έκλεισα ένα χρόνο στη δημοτική αρχή. Θα κριθώ στο τέλος της θητείας μου. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται σε μια πόλη η οποία βιώνει την χειρότερη κρίση της μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και να κλείσουμε με κάτι άλλο, ότι στην Κατοχή τουλάχιστον υπήρχε μια ελπίδα, υπήρχε ένα όραμα, της απελευθέρωσης της χώρας. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένος. Και γι’ αυτό πρέπει να τον στηρίξουμε όσο μπορούμε, με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό κάνω, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και θα το κάνω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, χωρίς δημαγωγίες και λαϊκισμούς.

Ημερομηνία: Πεμ, 09/02/2012 - 19:40

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου