Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Δύο καταδικαστικές αποφάσεις για επιθέσεις κατά δημοτικών αστυνομικών, 16 μήνες και 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή

Εκδικάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Αυτόφωρο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών υποθέσεις που αφορούσαν επιθέσεις κατά συναδέλφων.

Η πρώτη έλαβε χώρα την 02/11/2011 στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου οδηγός μοτοσυκλέτας έπεσε σκόπιμα με τη μοτοσικλέτα του πάνω σε συναδέλφους στον πεζόδρομο, όταν του έκαναν νόημα να σταματήσει, τραυματίζοντάς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προ πέντε λεπτών προηγηθεί σύσταση προς την πλευρά του οδηγού για την απομάκρυνσή του από τον πεζόδρομο και την δεύτερη φορά που κατελήφθη εκ νέου να κινείται με την δίκυκλη μοτοσυκλέτα του επί του πεζοδρόμου του έκαναν σήμα στάσης οι συνάδελφοι και εκείνος τους εξύβρισε και αρνήθηκε τον έλεγχό τους.

Ο οδηγός παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής, της εξύβρισης κατά συρροή και της πρόκλησης ελαφράς σωματικής βλάβης κατά συρροή και τελικά καταδικάστηκε πρωτόδικα με 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Η δεύτερη έλαβε χώρα την 21/11/2011 στην Πλ. Φιλικής Εταιρείας, όπου οδηγός ΤΑΞΙ παρεμπόδισε το έργο συναδέλφων κατά την προσπάθειά τους να βεβαιώσουν παράβαση στάθμευσης του Κ.Ο.Κ., τους αφαίρεσε το μπλοκ παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τους τραυμάτισε με το όχημά του. Ο εν λόγω οδηγός παραπέμφθηκε για πρόκληση ελαφράς σωματικής βλάβης και τελικά καταδικάστηκε πρωτόδικα με 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Το μόνο που θα θέλαμε να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο σημείο είναι ότι παρ’ ότι τα δύο περιστατικά έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους οι παραβάτες δεν παραπέμφθηκαν για τα ίδια αδικήματα και φυσικό επόμενο ήταν και η ποινή τους να είναι και διαφορετική. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων κατά την διαδικασία της κατάθεσής τους, διότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σχολαστικοί και αναλυτικοί, προκειμένου να καταστεί δυνατόν την επομένη που ο παραβάτης θα οδηγηθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα τα οποία και έχει διαπράξει ο δράστης. Σε διαφορετική περίπτωση εάν η αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων δεν είναι πλήρης και δεν αναφέρει ευδιάκριτα τις άδικες πράξεις του δράστη με τον πιο περιγραφικό τρόπο, τότε είναι δυνατόν να μην στοιχειοθετείται κάποιο αδίκημα και τελικά να μην λαμβάνεται υπ’ όψη από τον Εισαγγελέα και επομένως να μην ασκείται ποινική δίωξη. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ότι σε περίπτωση που αμφισβητούν ή έχουν οποιαδήποτε ένσταση κατά της απόφασης άσκησης της Ποινικής Δίωξης έχουν το δικαίωμα της ιεραρχικής προσφυγής κατά της απόφασης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

Ας ελπίσουμε ότι το χρηματικό αντίτιμο το οποίο και θα κληθούν να καταβάλουν οι δύο παραβάτες για την εξαγορά της ποινής τους, ο «λερωμένος» πλέον ποινικός τους φάκελος, αλλά και η νύχτα που πέρασαν αμφότεροι στο κρατητήριο κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου θα συμβάλλει στο σωφρονισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου