Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Υπ. Ανάπτυξης: Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Χωρίς έλεγχο δίνονται οι άδειες από τους δήμους για τα παζάρια με αποτέλεσμα να διογκώνεται το φαινόμενο του παραεμπορίου αν και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν δοθεί πάνω από 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, και από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότεροι λειτουργούν χωρίς τιμολόγια και ταμειακές μηχανές, μέσω των παζαριών διακινείται μεγάλος όγκος του παράνομου εμπορίου ενώ μαζί με τους νόμιμους εκτιμάται ότι μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου.

Το φαινόμενο που διαμορφώνεται φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις συνθήκες αδιαφάνειας που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω της απροθυμίας των συναρμόδιων υπηρεσιών να συνεργαστούν. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καταγγέλλουν ότι έχουν συναντήσει την άρνηση από το σύνολο των δήμων στο αίτημά τους να υποδείξουν σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους τις βασικές εστίες - χώρους παραεμπορίου προκειμένου να οργανωθούν επιχειρήσεις ελέγχων ενώ εκτιμούν ότι σημειώνεται χαρακτηριστική απροθυμία από αρκετούς δήμους να γνωστοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τα στέκια, τις κατασχέσεις και τις καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου που ήδη έχουν γίνει.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης κατήγγειλε σε συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι «επιτήδειοι» σε σωματεία πλανόδιων επαγγελματιών διαφόρων δήμων ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους σε συνεργασία με παράγοντες των δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Αττική τις μισές μέρες του χρόνου πραγματοποιούνται παζάρια.

Οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι η «ταρίφα» για την άδεια διαμορφώνεται στα 130-160 ευρώ/4 τ.μ. για δύο ημέρες ανά άδεια και η πρακτική αυτή εκτιμάται ότι πλήττει όλους τους επαγγελματίες του χώρου αφού αναγκάζονται να πληρώσουν με καπέλο μια καλή θέση, καθώς τη θέση τη νοικιάζουν από το σωματείο το οποίο λειτουργεί και ως προμηθευτικός όμιλος για τα προϊόντα που διακινούνται.


Σημείωση: Αλλαγές στο Νόμο 2323 για το υπαίθριο εμπόριο υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Αργότερα θα υπάρξει σχετική ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου