Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. για την αναπλήρωση υποψηφίου που δεν παρουσιάστηκε για εκπαίδευση στις Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας

Άλλη μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη δημοτική αστυνομία, αυτή τη φορά για θέμα που αφορά το διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων δημοτικής αστυνομίας.

Θέμα: Εάν δύναται υποψήφιος για την πλήρωση θέσης ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας, ο οποίος πέρασε με επιτυχία όλα τα στάδια της προβλεπόμενης διαδικασίας, αλλά δεν συμπλήρωσε την υψηλότερη βαθμολογία – μοριοδότηση, να καταλάβει τη θέση υποψηφίου ο οποίος δεν παρουσιάσθηκε για την προβλεπόμενη εκπαίδευση.

Το σκεπτικό της απόφασης δείχνει πόσο διάτρητο είναι όλο το νομοθετικό οικοδόμημα γύρω από τη δημοτική αστυνομία. Η γνωμοδότηση απαντά θετικά στο ερώτημα αυτό αλλά αφήνει στις Περιφέρειες που έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν νόμιμη ανάκληση των αποφάσεων αυτών που πάσχουν από ακυρότητα (εφόσον βέβαια είχε γίνει αίτηση για αναπλήρωση της θέσης). Με απλά λόγια έγκειται καθαρά στην εκάστοτε Περιφέρεια να καλέσει προς εκπαίδευση τους επιλαχόντες που είχαν κάνει σχετική αίτηση, αφού η ανάκληση θα αφορά ατομική διοικητική πράξη που είχε εκδοθεί εντός της προθεσμίας ισχύος των τελικών πινάκων κατάταξης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση κάνει αναφορά σε άλλους διαγωνισμούς που γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως π.χ. για τους ειδικούς φρουρούς, στους οποίους ρυθμίζεται ρητά η αναπλήρωση υποψηφίων που δεν προσήλθαν για εκπαίδευση. Για την περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας κατά την κρίση του Συμβουλίου υπάρχει «ακούσιο κενό» που καλύπεται από την κατ' αναλογία εφαρμογή ισχύοντων διατάξεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Η απόφαση λήφθηκε στις 10 Μαΐου 2011 και δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 2011. Δείτε την εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου