Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αναβλήθηκε η ψήφιση του Ο.Ε.Υ. από το δημοτικό συμβούλιο

Για τη επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ορίστηκε η ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Η συζήτηση για τον Ο.Ε.Υ, έγινε σήμερα και εκτιμούμε ότι θα επαναληφθεί και στην επόμενη συνεδρίαση, παρά την αντίθετη άποψη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Σε ερώτησή μας στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων κ. Θ. Λιβάνιο για τη σύγκρουση των νόμων 4024 και 3731 αναγνώρισε το πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά μάς πληροφόρησε ότι με έγγραφό του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δέχεται την ύπαρξη ειδικής ιεραρχίας στη δημοτική αστυνομία και καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πιθανολογώντας, καθώς δεν έχουμε στα χέρια μας κανένα έγγραφο, ίσως πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στο άρθρο 7 παρ. 5 του ν.4024 ώστε υφιστάμενα ειδικά συστήματα αξιολόγησης και συστήματα επιλογής προϊσταμένων για κατηγορίες προσωπικού να διατηρούνται σε ισχύ με προεδρικά διατάγματα. Βέβαια ο νόμος όριζε δίμηνη προθεσμία και μέσα στην προθεσμία αυτή εκδόθηκε μόνο ένα προεδρικό διάταγμα (Π.Δ.134/2011) για τη «διατήρηση σε ισχύ ειδικού συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων του Διπλωματικού Κλάδου, του Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών». Εν πάση περιπτώσει, ο Γενικός Γραμματέας είναι πάντα πολύ καλά ενημερωμένος και θεωρούμε θέμα χρόνου την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης που επιλύνει το πρόβλημα.

Σε σχέση με τη δημοτική αστυνομία έχουμε να παρατηρήσουμε τη διαφωνία του αντιδημάρχου δημοτικής αστυνομίας κ. Τάσου Αβραντίνη στην κατάργηση του Τμήματος Καταστημάτων και του Τμήματος Εμπορίου. Ο κ. Π. Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε την παρατήρηση ότι η δημοτική αστυνομία αποτελεί το 12% του προσωπικού του Δήμου και με δηκτικότητα είπε ότι ως μία Διεύθυνση είναι έτοιμη να «φύγει» και να ενταχθεί στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης ή στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επιθυμούν διάφοροι, κατονομάζοντας τη ΔΑΚΕ! Ο κ. Γ. Αμυράς έκανε μια επισήμανση σε σχέση με την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας στον ΟΕΥ για τη δημοτική αστυνομία. Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε ότι το σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας από τη νομοθεσία τον έχει το Γραφείο Π.Σ.Ε.Α. του κάθε δήμου όπου, όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, στο Δήμο Αθηναίων έχει τοποθετηθεί μόνο ένας(!) υπάλληλος. Παρέμβαση για τη δημοτική αστυνομία έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Σπυράκος διαφωνώντας με την κατάργηση του Τμήματος Καταστημάτων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία περισσότερων Διευθύνσεων για τη Δημοτική Αστυνομία, με το σκεπτικό ότι είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες και αν είναι όλες συγκεντρωμένες σε ένα άτομο θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει. Χαρακτηριστικά είπε ότι η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα αυτοτελές και ξεχωριστό κομμάτι και θα μπορούσε να διατηρηθεί η Διεύθυνση Ελεγχόμενης Στάθμευσης, όπως είναι σήμερα.

Ο κ. Σπυράκος έκανε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση σε σχέση με τον Ο.Ε.Υ. για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπαλλήλων. Ο Ο.Ε.Υ. προβλέπει ότι η Υποδιεύθυνση Ελεγχόμενης Στάθμευσης «διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δραστηριοτήτων των υπαλλήλων του Τμήματος, την αξιολόγηση και αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνικών μέσων και μεθόδων αστυνόμευσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης και την αξιολόγηση της απόδοσης τους, την καθιέρωση κανόνων και μέτρων αστυνομικής τακτικής και πρακτικής με τις περιπόλους, τους ελέγχους, και τις λοιπές αστυνομικής φύσεως ενέργειες για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων, καθώς και τη συγκέντρωση επεξεργασία και αξιοποίηση σχετικών στατιστικών στοιχείων», μια περιγραφή που γεννά θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων. Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. είχε κάνει ανάλογη παρατήρηση εκφράζοντας τη διαφωνία της στην ανάρτηση με τις παρατηρήσεις στον Ο.Ε.Υ.

Εδώ όμως έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Ο αντιδήμαρχος κ.Αβραντίνης απάντησε ότι δεν διαφωνεί(!) με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των υπαλλήλων. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι η σχετική αναφορά δεν είναι καινούρια αλλά υπάρχει ήδη στον ισχύοντα Ο.Ε.Υ. από το 2009, και πλησιάζοντας αργότερα το έδρανο του κ. Σπυράκου του επέδειξε τη σχετική απόφαση. Πρόκειται για την 12268/7968 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ Β' 717/2009). Ο πρόεδρος του Σ.Δ.Α.Α. σε συζήτησή μας τάχθηκε κατά της όποιας σχετικής αναφοράς και ο σύλλογος θα καταθέσει σχετικό έγγραφο με τη διαφωνία του αλλά και παρατηρήσεις στις τελευταίες αλλαγές.

Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. καυτηριάζει τη στάση της Δ.Α.Κ.Ε. όπως εκφράζεται μέσω του προέδρου του Σ.Δ.Α.Α. να διαφωνεί σε μια απόφαση που όταν υπογράφηκε επί δημοτικής αρχής Νικήτα Κακλαμάνη δεν εξέφρασε καμία απολύτως διαφωνία και δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια. Τώρα που η δημοτική αρχή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, η ΔΑΚΕ αλλάζει τη στάση της!

Κλείνοντας την ανάρτηση, να παρατηρήσουμε ότι η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. δεν διαφωνεί καταρχήν στην κατάργηση του Τμήματος Εμπορίου και του Τμήματος Καταστημάτων. Επειδή ειδικά με το Τμήμα Καταστημάτων υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάργησή του επιφυλασσόμαστε να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη.

  • Δείτε στο ιστολόγιο της «Αγωνιστικής Δράσης» το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων που επίσης συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου