Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Το Υπ.Ανάπτυξης εγκαλεί το Οικονομικών για λαθρεμπόριο - Η ΕΥΠ φέρεται να παρακολουθεί στελέχη της δημοτικής αστυνομίας!

των Αλεξάνδρα Γκίτση και Χρήστου Κίτσιου
Δημοσιεύθηκε: 22:37 - 03/01/12

Ανώτατο στέλεχος του Ανάπτυξης καρφώνει ύποπτα κυκλώματα. Το «μπλόκο» μηχανισμών του ΥΠΟΙΚ στις αλλαγές για σύλληψη λαθρεμπορίου και το νέο σκάνδαλο παρεμπορίου. Κόντρα Χρυσοχοίδη – Βενιζέλου βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ.

Λάδι στην κυβερνητική κρίση, με φόντο και τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα κυκλώματα, στο υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνο, τα οποία αντιστέκονται στην πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου.

Λίγες ώρες μετά την άσκηση δίωξης και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να ανοίξει το στόμα του για το μείζον πρόβλημα του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, χωρίς όμως να κατονομάζει πρόσωπα ή να καταθέτει τα σχετικά στοιχεία στον αρμόδιο ανακριτή.

Ειδικότερα το στέλεχος, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κωλυσιέργησε να υιοθετήσει τη μόνη κατά τη γνώμη του, πρακτική λύση πάταξης του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, δηλαδή την εγκατάσταση στα πρατήρια συστήματος εισροών - εκροών.

Ο ίδιος κατήγγειλε την ύπαρξη μηχανισμών από υπηρεσιακούς παράγοντες, εφοριακούς και τελωνειακούς που αντιδρούν σθεναρά στην εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος στα πρατήρια υγρών καυσίμων. 

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και αναφορικά με τον περιορισμό του παρεμπορίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση του ΣΔΟΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας από την υποχρέωση καταστροφής των προϊόντων που έχουν δεσμευθεί.

Προανήγγειλε, μάλιστα, νέο σκάνδαλο αποκαλύπτοντας ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της δημοτικής αστυνομίας μεγάλων Δήμων προκειμένου να αποκαλυφθεί κύκλωμα το οποίο επαναδιοχετεύει στην αγορά προϊόντα παρεμπορίου που έχουν κατασχεθεί. Κύκλωμα στο οποίο υπονοήθηκε ότι συμμετέχουν και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι νέες καταγγελίες ανώτατου στελέχους του ΥΠΑΝ εξηγούνται τόσο από την ανάγκη θωράκισης έναντι ευθυνών για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο κυρίως από τον σκληρό υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
 
Το «μπλόκο» του ΥΠΟΙΚ στο σύστημα εισροών – εκροών
Την ύπαρξη μηχανισμών αποτελούμενων από υπηρεσιακούς, εφοριακούς, τελωνειακούς παράγοντες και όχι μόνο, που διευκολύνουν το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, μπλοκάροντας την σχετική απόφαση για εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, σύστημα που θα βοηθούσε στην πάταξη του λαθρεμπορίου, διαπιστώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, και αφού έχει προηγηθεί η παραπομπή του στη δικαιοσύνη, το συγκεκριμένο στέλεχος αποκάλυψε το μπάχαλο που επικρατεί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Ηταν ιδιαίτερο αποκαλυπτικό, δίνοντας τις διαστάσεις μίας τεχνητής ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργείων η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα κυκλώματα να συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούσαν στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια, μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνεται λεπτομερής έλεγχος των αγοραζόμενων και πωλούμενων καυσίμων από πρατήρια και εταιρείες εμπορίας.

Η εγκατάσταση των συστημάτων, αυτών, έχει γίνει υποχρεωτική εδώ και πάνω από δύο χρόνια (σχετικός νόμος είχε περάσει επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη). Επί της ουσίας τίποτε δεν έχει γίνει. Ο νόμος παραμένει στο… ΦΕΚ, αφού δεν έχει βγει ακόμη η επίμαχη απόφαση από το ΥΠΟΙΚ που αφορά στη διασύνδεση των μετρολογικών στοιχείων του συστήματος εισροών – εκροών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να γίνεται φορολογικός έλεγχος.

Στο θέμα έχει αναφερθεί με σχετική του επιστολή προς τους κ.κ. Παντελή Οικονόμου και Γιάννη Καπελέρη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης στην οποία ζητούσε να συνδεθεί το σύστημα εισροών – εκροών με το ΓΓΠΣ, ενώ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «εάν το ΥΠΟΙΚ δεν δώσει φορολογικές διαστάσεις στο σύστημα εισροών – εκροών δεν θα παταχθεί το λαθρεμπόριο».

Το ζήτημα επανήλθε στις 14 Δεκεμβρίου στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του ΥΠΑΝ, φέρεται να ρώτησε τον Καπελέρη γιατί δεν έχει υπογραφεί η συγκεκριμένη απόφαση, για να πάρει την απάντηση ότι θα υπογραφεί άμεσα. Σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω πληροφορίες, ο Βενιζέλος ζήτησε από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και τον γενικό γραμματέα Θεοχάρη να του δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την αγορά των καυσίμων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, τα πρατήρια υγρών καυσίμων φορολογούνται με σταθερό ποσοστό, επί των τιμολογίων αγοράς καυσίμων. Το καθεστώς αυτό, όπως είναι φυσικό επέτρεπε στο λαθρεμπορικό κύκλωμα να διοχετεύει μέσω των πρατηρίων ποσότητες οι οποίες δεν εμφανίζονταν στις πωλήσεις και ούτε μπορούν να ελεγχθούν.

Σήμερα το σύστημα έχει εξορθολογιστεί εν μέρει με την εισαγωγή των ταμειακών μηχανών, οι οποίες ωστόσο δεν είναι συνδεμένες με τα τις αντλίες. Έτσι, λαμβάνονται μεν υπ΄όψιν οι πωλήσεις, αλλά με βάση μόνο τις εκδιδόμενες αποδείξεις.

Ύπαρξη κυκλώματος που υποθάλπει το παραεμπόριο
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αιχμές και για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του Παραεμπορίου. Το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της δημοτικής αστυνομίας μεγάλων Δήμων προκειμένου να αποκαλυφθεί το κύκλωμα.

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να βρει, να κατασχέσει και κυρίως να καταστρέψει προϊόντα από το παραεμπόριο, τα οποία έχουν κατακλύσει τους δρόμους, τα πεζοδρόμια ακόμη και ράφια ορισμένα καταστημάτων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το σκέλος της καταστροφής προϊόντων του παράνομου εμπορίου που εν τέλει πιάνουν τα αρμόδια κλιμάκια, το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία έχουν αυτοεξαιρεθεί από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων, απόφαση την οποία αδυνατεί να κατανοήσει το συγκεκριμένο στέλεχος, υπαινισσόμενο εμπλοκή τους στο κύκλωμα.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατασχεθέντα προϊόντα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛΑΣ να μην μπορούν να καταστραφούν και να ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναπροώθησης τους στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και έξι μήνες έχει ζητήσει τη δημιουργία Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, αντιδρούσε λέγοντας «ότι δεν θέλει να συμμετάσχει γιατί έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί».

Από την άλλη πλευρά και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από ορισμένους Δήμους, όπως ο Δήμος Πειραιά, για την πάταξη του φαινομένου, το παραεμπόριο στο σύνολο της χώρας συνεχίζει να ανθεί στερώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τον κρατικό κορβανά πολύτιμα έσοδα. Σημειώνεται ότι το παραεμπόριο μεταφράζεται σε 25 δισ. ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ φόρους.

Πάντως στην τελευταία συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής για τη Φοροδιαφυγή, και παρά τις όποιες αντιδράσεις είχαν εκφραστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως καταγγέλλει το ίδιο στέλεχος, αποφασίσθηκε η δημιουργία και λειτουργία ενός Ενιαίου Επιχειρησιακού Κέντρου, καθώς έγινε σαφές ότι χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση, εκτός από τις αγορανομικές δυνάμεις, τη δημοτική αστυνομία και τα ειδικά κλιμάκια (ΚΕΛΑΥΕ).

Αντικείμενο του Επιχειρησιακού Κέντρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ), ΚΕΔΕ (Δημοτική Αστυνομία), Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΕΑ) θα είναι η δημιουργία και ο συντονισμός ειδικών κλιμακίων ελέγχου και η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/673971/Article.aspx


Σχόλιο: Σχετικό θέμα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», λίγη ώρα όμως αργότερα αποσύρθηκε (Σημείωση: επανήλθε 8 ώρες αργότερα). Απόσπασμα της είδησης από το Βήμα έχει ως εξής: Με μπαράζ καταγγελιών, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατηγόρησε ευθέως τον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών ότι δείχνει ανοχή σε φαινόμενα φοροδιαφυγής, στους τομείς του παραεμπορίου - όπου πλέον έχει «πιάσει δουλειά» η ΕΥΠ - και του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Διαβάστε όλο το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου