Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ισχύ ή μη της ειδικής ιεραρχίας του ν.3731

Αποκτήσαμε σήμερα αντίγραφο του επίμαχου εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με το ερώτημα για την ισχύ ή μη της ειδικής ιεραρχίας του νόμου 3731 μετά την έκδοση του ν.4024 για την κατάρτιση του νέου Ο.Ε.Υ. του Δήμου Αθηναίων.

Το Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών που εκδίδει το έγγραφο δεν απαντά ουσιαστικά, αλλά απλά εκφράζει τη γνώμη του! Με αυτή την έννοια, αυτό το έγγραφο δεν είναι δεσμευτικό, αποτελεί απλά μια γνώμη που μπορεί να ληφθεί υπόψη! Διαβιβάζει στη συνέχεια το έγγραφο στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ζητάει τις απόψεις της ώστε να προβεί σε ενέργειες!

Η γνώμη που εκφράζει το Τμήμα Προσωπικού Ο.Τ.Α. είναι ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η ειδική ιεραρχία του νόμου 3731, χωρίς όμως να δικαιολογεί πώς αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 32 παρ.1 του ν.4024 όπου ρητά καταργεί κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπει ο ν.4024. Όσο για το εύλογο ερώτημα που προκύπτει με την υπόθεση ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του ν.3731 σχετικά με το πώς θα γίνουν οι κρίσεις, αφού το βαθμολόγιο που διέπει το ν.3731 έχει καταργηθεί και οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί στους νέους βαθμούς, το υπουργείο το αφήνει στη φαντασία μας...

Το έγγραφο αναφέρει επακριβώς: «Για τα θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, τα οποία τίθενται στο σχετικό ερώτημα του Δήμου Αθηναίων, σας γνωρίζουμε ότι άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι η ιεραρχία της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3731/2008 και συνακόλουθα, ενόψει της κατάρτισης του ΟΕΥ του Δήμου σας, θα πρέπει οι διατάξεις του ν. 3731/2008 να ληφθούν υπόψη».

Σημειώνουμε ότι το έγγραφο μόλις σήμερα το πήρε η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. από τον πρόεδρο του Σ.Δ.Α.Α. και όποια ανακριβής αναφορά έγινε στο έγγραφο αφορούσε πληροφορίες που μας είχαν μεταφερθεί προφορικά. Ακολουθεί σάρωση του εγγράφου.



5 σχόλια:

  1. Δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τί θέλουν.. Εγώ νομίζω πάντως ότι αυτό που είναι πιο σωστό να εφαρμοστεί είναι είτε:

    α) ακολουθείται η ειδική ιεραρχία του 3731 αλλά με τα κριτήρια του 4024 για τους προϊστάμενους οργανικών μονάδων τόσο για διευθυντές και τμηματάρχες Α' , όσο και για ενδιάμεσες θέσεις ιεραρχίας. σχετικά: http://ekeda.blogspot.com/2012/01/blog-post_05.htm

    είτε

    β) Ακολουθείται η γενική ιεραρχία του 4024 με όλες τις προυποθέσεις που προβλέπονται (αυτό όμως στην ουσία μας "καταργεί" περίπου σαν ιδιαίτερης φύσης υπηρεσία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες βράδυ αυξάνεται σε 3 μήνες (από 2) η προθεσμία για την έκδοση Π.Δ. που θα διατηρούν ειδικά συστήματα ιεραρχίας. Ίσως να έχει να κάνει και με τη δημοτική αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mε προβληματίζουν 2 πράγματα :
    1)Πέρασαν 2 μήνες από την ημερομηνία που αναφέρονται στo έγγραφo και ακόμα να απαντήσει τo Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
    2)Eστω ότι απαντάει, ΘΑ εκφράζει και αυτό μια γνώμη; Η θα είναι κάτι οριστικό που
    θα ισχύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν γνωρίζουμε αν απάντησε και τι απάντησε το ένα υπουργείο στο άλλο.
    Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων σε ερώτησή μας στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε σε έγγραφο του ΥΔΙΜΗΔ (και όχι του ΥΠΕΣ) που αποδέχεται την ειδική ιεραρχία για τη δημοτική αστυνομία και στο οποίο μάλιστα ζητάει από το ΥΠΕΣ να κάνει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
    Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι νομοθετική ρύθμιση μπορεί να είναι αυτή, ούτε αν σχετίζεται με αυτή το γεγονός ότι παρατείνεται με το πολυνομοσσχέδιο ως τις 27-1-2012 η προθεσμία για την έκδοση Π.Δ. που διατηρεί σε ισχύ εδικά συστήματα ιεραρχίας και αξιολόγησης.

    Γεγονός είναι ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και στις υποχρεώσεις τους. Και η σημερινή κατάσταση στη δημοτική αστυνομία ευθύνη κυρίως των υπηρεσιών του υπουργείου είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με νέο ή παλιό νόμο, θεωρείται αυτονόητο ότι οι όποιοι προϊστάμενοι επιλεγούν θα ανήκουν μόνο στο ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας (και όχι άλλοι Δημοτικοί Υπάλληλοι);;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή